Constructii & Imobiliare

Mii de corporatiştii români s-au mutat la "casă nouă”. Volumul închirierilor de spaţii de birouri în afara Capitalei a crescut anul trecut cu 32%

Mii de corporatiştii români s-au mutat la "casă...

Autor: Raluca Ghinea

08.02.2016, 10:09 978

"Există un tandem fericit care face posibilă dezvoltarea pieţei de birouri din marile oraşe ale României - cererea de forţă de muncă a companiilor IT&C şi de outsourcing şi creşterea ofertei de calitate a spaţiilor de birouri, în clădiri noi, la standarde internaţionale. România se află pe locul doi în topul Tehnologia CE Fast 50 top Deloitte, după Polonia, şi acest lucru se materializează într-un interes din ce în mai mare al investitorilor pentru piaţa de muncă din România şi implicit pentru acomodarea ei, nu doar în Capitală, ci în toate marile centre universitare", a declarat într-un comunicat Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting.

Consultantul imobiliar a intermediat anul trecut o tranzacţie pentru 4.000 metri pătraţi în complexul City Business Center din Timişoara pentru compania Hella şi una de 1.000 metri pătraţi în Palas din Iaşi către Cegeka.

Clădirile de birouri în care s-au tranzacţionat spaţii mari anul trecut la nivel naţional au fost Palas şi Unites Business Center 3 din Iaşi, City Business Center şi UBC Open Ville din Timişoara, Cluj Business Center şi The Office din Cluj-Napoca.

După Iaşi şi Timişoara, în Craiova s-au tranzacţionat în 2015 spaţii de birouri de 6.500 metri pătraţi, în Cluj-Napoca de 5.350 metri pătraţi, în Braşov de 3.800 metri pătraţi, în Oradea de 1.886 metri pătraţi, iar în Bacău de 1.400 metri pătraţi.

Potrivit ESOP, trendul se va păstra şi în acest an, iar interesul pentru forţa de muncă din afara Capitalei va fi la fel de mare.

"Acest val de firme multinaţionale şi de companiile româneşti mari care vor alege oraşele secundare va duce la întărirea încrederii investitorilor imobiliari in piaţa de birouri din aceste localităţi. Ca urmare, estimăm că în acest an calitatea clădirilor noi din Timişoara, Cluj Napoca, Iaşi şi stabilitatea acestui business local va atrage şi mai mulţi investitori imobiliari internaţionali, gen NEPI (care are deja acum investiţii la Timişoara şi Cluj), iar pe termen lung le vor urma exemplu şi locurile următoare din topul oraşelor cu tranzacţii de birouri - pieţele secundare precum Craiova sau Braşov", a adăugat Petrescu.

ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari, lucrând de 15 ani în piaţa birourilor şi pe piaţa rezidenţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO