Constructii & Imobiliare

Miliardarul Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, a pus ochii pe cea mai importantă clădire de birouri de lângă Guvern, care este scoasă la vânzare de un grup francez

Miliardarul Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, a...

Autor: Cristian Hostiuc, Bogdan Alecu

20.06.2017, 17:37 3718

America House, clădirea de birouri de lângă Guvernul României, a fost scoasă la vânzare de fondul francez de investitii AEW Europe, unul dintre cei mai mari administratori de bani din Europa. 

Fondul francez speră să obţină 90 de milioane de euro pe această clădire, care a fost cumpărată pe vârful din perioada de boom cu 120 de milioane de euro, cea mai mare tranzacţie pe clădiri de birouri din Bucureşti până la începutul acestui an.

În faza a doua a licitaţiei au intrat grupul PPF al miliardarului ceh Petr Kellner, Teddy Sagi, miliardarul israelian care a cumpărat birourile Swan din Pipera şi austriecii de la CA Immo, potrivit datelor din piaţă. 

Keler a cumpărat anul trecut clădirea de birouri Metropolis de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, tot de lângă Guvern.

Procesul de vânzare este coordonat de societatea de brokeraj imobiliar C&W Echinox. 

America House a fost cumpărată în august 2007 de Natixis, a cărei divizie imobiliară este AEW Europe de la Globe Trade Canter contra sumei de 120 de milioane de euro, nivel neatins de atunci de niciun alt proiect vândut în ultimul deceniu. Singura tranzacţie care ar putea să o depăşească ar fi vânzarea birourilor AFI Park, aceasta fiind evaluată la 164 de milioane de euro. Potrivit datelor din piaţă, America House s-ar vinde acum pentru circa 80-90 mil. euro, cu 30-40 mil. euro mai puţin.

Francezii mai deţin în România şi parcul de retail Promenada din Târgu-Mureş, care de asemenea este la vânzare. Prin vânzarea celor două active AEW Europe ar ieşi astfel de pe piaţa românească.

America House are o suprafaţă închiriabilă de 27.000 mp de birouri, astfel încât preţul pe metru pătrat era de 4.500 de euro. Spre comparaţie, Hermes Business Campus din Pipera este scos la vânzare cu circa 2.000 de euro metrul pătrat, în timp ce AFI Park cu 70.000 mp GLA (suprafaţă închiriabilă) este evaluat la peste 2.300 de euro metrul pătrat. în 2007, America House s-a vândut cu un randament al investiţiei de 5,6%, randament comparabil cu cel din Europa de Vest. Acum randamentele pe piaţa de office în România, pentru clădirile de clasă A şi închiriate integral sunt de 7,5 - 7,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO