Proprietăţi

Ministerul Dezvoltării semnează cu beneficiarii POR contracte de 400 de milioane de euro

Ministerul Dezvoltării semnează cu beneficiarii POR contracte de 400 de milioane de euro

Autor: Gabriel Razi, Liviu Iancu

12.08.2011, 00:00 344

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va semna în acest an contracte în valoare totală de 400 de milioane de euro cu beneficiarii proiectelor pe fonduri structurale din Programul Operaţional Regional (POR), finalizând astfel contractarea pentru întreaga sumă pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană în perioada 2007-2013, potrivit ministrului de resort Elena Udrea.

"MDRT continuă să fie primul minister în accesarea fondurilor europene. Va urma să ne concentrăm atenţia de acum încolo pe implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene şi pe sprijinul autorităţilor publice locale de a implementa în mod corect aceste proiecte", a explicat ministrul Elena Udrea.

Prin POR, unul dintre cele şapte programe prin care România aduce în economie bani europeni, sunt atrase fonduri pentru dezvoltarea economică a regiunilor României.

La sfârşitul lunii iulie beneficiarii proiectelor europene din POR semnaseră 1.855 de contracte. Valoarea plăţilor făcute către aceşti beneficiari se ridică la peste 900 de milioane de euro, din care două treimi sunt bani de la Bruxelles. Aceste plăţi corespund unui grad de absorbţie de 22,6%, potrivit datelor Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

În urmă cu două luni Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru proiectele care vizează îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport din cauza deficienţelor constatate. Autorităţile de la Bruxelles au cerut responsabililor de la Bucureşti să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii acestor proiecte. Ulterior preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să nu mai trimită facturi spre decontare la Bruxelles, justificând că există suspiciuni privind nereguli şi în cadrul altor proiecte decât cele din POR. Mişcarea a fost justificată ca o măsură menită să împiedice retragerea fondurilor UE din cadrul proiectelor în care s-ar fi putut descoperi nereguli.

În consecinţă Guvernul a constituit un fond de 600 de milioane de euro pentru pentru a suplini lipsa rambursărilor de la Bruxelles. În acest sens MDRT a solicitat ieri Ministerului Finanţelor un împrumut de până la 980 de milioane de lei (230 mil. euro) pentru a putea rambursa beneficiarilor sumele solicitate în perioada în care finanţarea de la Comisia Europeană este suspendată.

MDRT a mai anunţat ieri că a verificat până în prezent 124 de contracte pentru care a aplicat corecţii în valoare de 42 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO