Constructii & Imobiliare

Peste jumătate din spaţiile de birouri au fost închiriate anul trecut de companii din IT&C şi outsourcing

Peste jumătate din spaţiile de birouri au fost...

Autor: Cristina Bellu

29.03.2017, 10:55 162
Peste 52% din totalul spaţiilor de birouri închiriate anul trecut au fost tranzacţionate de companii din domeniile IT&C, outsourcing şi BPO, potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă imobiliară ESOP Consulting.
 
Astfel, 84 de companii dn domeniile IT&C, outsourcing şi BPO au realizat tranzacţii de închiriere de birouri noi la nivelul întregii ţări, dintre care aproape trei sferturi (59 companii) au ales Capitala. În plus, 20 de companii din IT&C, outsourcing şi BPO şi-au reînnoit contractele de închiriere în spaţiile existente.
 
„Companiile în care tehnologia are un cuvânt de spus şi angajează tineri, din IT&C, outsourcing şi BPO, sunt cele mai active pe piaţa birourilor şi continuă să se extindă, atât în Bucureşti, cât şi celelalte mari centre universitare, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Braşov.”, a spus Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.
 
Acesta a adăugat că în 2016 oraşele din afara Capitalei au atras o suprafaţă totală tranzacţionată aproape egală cu suprafaţă tranzacţionată în Bucureşti, respectiv 60.000 metri pătraţi faţă de 78.000 metri pătraţi. Acest lucru a fost posibil in contextul dublarii suprafeţei medii tranzacţionate în astfel de oraşe.
 
Ca stoc închiriat segmentul de spaţii între 3.000-5.000 mp au înregistrat cel mai mare volum de tranzacţionare, aprox. 46.000 mp, reprezentând 33% din total, restul segmentelor având ponderi între 15% – 18%.
 
 
În Capitală, cele mai multe companii din domeniile IT&C, outsourcing şi BPO au ales clădiri de birouri aflate în proiecte noi, în curs de livrare sau aflate încă în construcţie, precum Afi Park, Green Court, Oregon Park, Metroffice şi Orhideea Towers. Au fost însă şi chiriaşi care au ales centre de birouri din a doua generaţie, dar foarte bine poziţionate precum Charles de Gaulle, America House, Europe House, Iride Park, eliberate de curând.
 
Printre proiectele care au atras atenţia unui număr mare de chiriaşi se numără Green Court (opt tranzacţii), AFI Park, cu fazele 4 şi 5 (şase tranzacţii), Iride Business Park (patru tranzacţii), Oregon Park (două tranzacţii), Sky Tower (două tranzacţii).
 
Alte clădiri alese pentru a găzdui angajaţi din domeniile IT&C şi outsourcing au mai fost Metroffice, Orhideea Towers, Polonă 68, Maria Rosetti Tower şi Globalworth Tower.
 
În ţară, companii din domeniile IT&C şi outsourcing au ales tot clădiri noi de birouri, precum OpenVille, The Office, Palas Iaşi, Coresi Park şi Liberty Technology Park.
 
„Piaţa birourilor este considerată, într-o anumită măsură, un barometru al evoluţiilor economice. Şi în momentul de faţă ea ne comunică clar faptul că avem nevoie de o dezvoltare organică, la nivelul întregii ţări. Este modalitatea prin care se poate genera dezvoltare sustenabilă, implicând pentru companii o mai mare eficientă a costurilor şi câştig pentru populaţie, un număr mai mare de persoane beneficiind de avantajele economice şi oportunităţi de creştere. Nu vorbim de un trend de câţiva ani, ci de o direcţie pe termen mediu şi lung”, consideră  Alexandru Petrescu. 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO