Constructii & Imobiliare

Preţurile de pe piaţa rezidenţială au înregistrat un avans de 1,4% în ultimul trimestru din 2016

Preţurile de pe piaţa rezidenţială au înregistrat un...

Autor: Cristina Bellu

06.02.2017, 14:23 247

Evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din România a prezentat o creştere de 1,4% în cel de-al patrulea trimestru din 2016 comparativ cu trimestrul anterior, când a fost înregistrată o creştere de 0,1%, potrivit indicelui rezidenţial calculat de Eurobank Property Services (EPS). 

„Trendul crescător înregistrat în evoluţia de la an la an a continuat şi este reflectat în creşterea totală de 4,2% faţă de trimestrul similar al anului 2015. Stabilizarea preţurilor, alături de creşterea medie anuală de 0,9% înregistrată în ultimii cinci ani, indică faptul că stagnarea va continua pe piaţa rezidenţială din România, fiind vizibilă chiar o tendinţă de recuperare a preţurilor.”, spun reprezentanţii EPS.

Aceste semnale pozitive sunt confirmate şi la nivelul Capitalei, care îşi conservă trendul crescător de 4,8% de la an la an, peste evoluţia de 3,9% înregistrată în trimestrul al treilea din 2016.

O situaţie similară este remarcată şi în cazul indicelui Bucureşti Periferie, cu un nivel de 4,3%, similar valorii înregistrate în trimestrul al treilea al anului 2016.

Pe zona Bucureşti Centru s-a observat un nivel crescător de 4,2% de la an la an, în vreme ce pentru Regiunea Bucureşti - Ilfov s-a înregistrat o creştere de 4,4% de la an la an, în cel de-al patrulea trimestru al anului 2016.

Potrivit analizei, cele opt diviziuni ale României au înregistrat trenduri crescătoare de la an la an, cu o medie de 4%, singura creştere moderată fiind observată în Diviziunea Nord, cu doar 0,4%.

Preţurile unităţilor noi din Bucureşti au continuat să depăşească nivelul mediu, cu o valoare de 4% de la an la an. Evoluţia pozitivă a preţurilor unităţilor noi din Capitală conduce la o creştere a preţurilor pe acest segment şi la nivel naţional de 3,6% de la an la an.

„Piaţa este stabilă în zonele din afara marilor oraşe, în vreme ce indicii individuali ai celor 11 oraşe mari arată o creştere minoră a preţurilor, semnale ale formării unui trend consistent. Semnele că şi indicele naţional pare să îşi modifice trendul sugerează faptul că stagnarea preţurilor se apropie de final şi că avansul preţurilor va deveni un trend relevant chiar şi la nivel naţional”, este concluzia celui mai  recent raport al indicelui rezidenţial calculat de EPS.

Eurobank Property Services, subsidiară a grupului Eurobank, a fost înfiinţată în iunie 2005 drept centru de servicii integrate. Compania oferă soluţii complete pentru domeniul imobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO