Proprietăţi

ProTV: Preţul pe km la autostrada Transilvania a scăzut la jumătate, după negocieri cu Bechtel

ProTV: Preţul pe km la autostrada Transilvania a scăzut la jumătate, după negocieri cu Bechtel

Autor: Pro TV

28.07.2011, 13:28 1927

Preţul de construcţie a autostrăzii Braşov-Borş a fost redus dela 20 de milioane de euro pe kilometru la mai puţin de jumătate, înurma unor negocieri între autorităţi şi Bechtel, constructorulurmând să reia lucrările la toamnă, după ce va primi o parte dinsumele datorate de stat, potrivit ProTV.

Postul de televiziune relatează, citând surse din MinisterulTransporturilor, că au avut loc "negocieri dure", în urma căroraBechtel a renunţat la o parte din pretenţii, în schimbul plăţiiunei tranşe din datorii.

"Există informaţii că au avut loc discuţii politice la nivelînalt care i-au convins (pe americanii de la Bechtel, n.r.) săaccepte aceste condiţii, mai ales că la negocieri a participat şiambasada americană. Cu preţuri care depăşesc pe anumite porţiuni şi30 de milioane de euro per kilometru, şantierul autostrăziiTransilvania a consumat deja peste un miliard de euro, iar la platămai aşteaptă facturi de peste 200 de milioane de euro", conformProTV.

Preţul pe kilometru rămâne însă ridicat, iar autostrada este unadintre cele mai scumpe din lume, arată sursa citată.
ProTV dă ca exemplu şantierul Deva-Orăştie, unde lucrările suntefectuate pentru 7 milioane de euro pe kilometru, şiArad-Timişoara, cu 5,5 milioane de euro pe kilometru.

"După şapte ani în care americanii au muncit puţin şi au încasatmult, statul român a cerut scăderea tarifelor cu cel puţin 35%.Americanii au cedat greu şi s-a ajuns la intervenţii până la celmai înalt nivel. Un rol important l-a jucat chiar ambasadaamericană. Noua înţelegere urmează a fi semnată şi aprobata apoi deGuvern", mai arată postul tv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO