Constructii & Imobiliare

Studiu: Locuinţele aglomerate, cu mai mulţi locatari decât camere, generează neînţelegeri şi certuri

Studiu: Locuinţele aglomerate, cu mai mulţi locatari...

Autor: Departamentul Economic

21.08.2017, 10:45 944

Lipsa de intimitate, deprimarea, apariţia neînţelegerilor în familie sau a certurilor sunt alte efecte ale numărului mare de locatari dintr-un apartament, relevă un studiu IRSOP făcute pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR)

Conform cercetării, se observă o densitate mai mare în rândul clienţilor tineri (18 – 34 ani). „Înghesuiala locativă e una dintre problemele cele mai dramatice cu care se confruntă românii. Îi implică în mod special pe cei care locuiesc „la bloc”, cum se spune, şi familiile numeroase cu membri care nu se pot separa pentru că nu au venituri disponibile. Oamenii care trăiesc la înghesuială sunt mai nefericiţi. Avem date care arată că acolo unde sunt mai mulţi locatari adulţi decât camere de locuit, neînţelegerile şi certurile sunt mai frecvente, iar oamenii sunt mai nervoşi şi mai deprimaţi, probabil şi datorită lipsei de intimitate. Cum se odihnesc aceşti oameni? Cum mănâncă? Unde se pregătesc pentru şcoală sau pentru muncă? Cum gestionează preferinţele divergente? Cum e atmosfera generală? Putem spune că tema densităţii excesive în locuinţele româneşti lipseşte cu desăvârşire de pe agenda publică“, a declarat dr. Petre Datculescu, Directorul IRSOP.

„Există cazuri în care, într-un apartament de 2 sau 3 camere trăiesc împreună trei generaţii”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

Cercetarea făcuta de IRSOP a fost efectuată pe un eşantion de 1.040 de clienţi ai celor două bănci de economisire-creditare care au economisit timp de 5 ani, dar nu au apelat până în prezent la un credit.

“Orice om care are probleme cu locuinţa în care trăieşte se află într-o situaţie de risc social. Studiile noastre arată că familiile sărace, cu un venit sub media naţională a venitului pe gospodărie, au în proporţie mai mare probleme locative, decât familiile cu venit peste medie. Deci, locuiesc mai rău şi au şi resurse mai puţine de a-şi îmbunătăţi calitatea locuirii“, a spus Petre Datculescu.

Clienţii care trăiesc în locuinţe la bloc cu mai multe persoane decât camere reprezintă 26% dintre cei ce au răspuns chestionarului, cei mai mulţi, 32%, au între 18 şi 34 de ani, doar 24% au venituri mai mari de 3.000 de lei şi trăiesc ân zona de sud a ţării (26%).

Proporţia celor care au probleme cu locuinţa este mai mare în gospodăriile sărce pentru toate categoriile de probleme - vechime, reabilitaare, nezugrăvite de mult, probleme cu apa şi canalizarea, friguroase, probleme la acoperiş - în afară de mărimea acesteia, mai arată studiul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO