Constructii & Imobiliare

“Târgul imobiliar tIMOn la extreme: 21.500 de euro pentru o garsonieră în sectorul 4 sau 1,5 mil. euro pentru o vilă în centrul Bucureştiului. Cei mai mulţi vizitatori vor să cumpere de urgenţă prin programul Prima Casă, cât încă mai este valabil

“Târgul imobiliar tIMOn la extreme: 21.500 de euro...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

27.03.2016, 14:46 3614

Peste 100 de companii care activează în domeniul imobiliar şi-au prezentat proiectele rezidenţiale la târgul imobiliar naţional tIMOn, desfăşurat de joi până duminică în Piaţa Constituţiei. Până vineri la prânz, aproximativ 12.000 de vizitatori au consultat ofertele dezvoltatorilor şi ale agenţiilor care au avut standuri la tIMOn, alături de brokeri, companii de consultanţă şi chiar Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL), care a venit cu oferte de locuinţe derulate prin programe precum Locuinţe pentru tineri sau Locuinţe prin credit ipotecar. În total, au fost „puse la bătaie” circa 200 de ansambluri rezidenţiale în Bucureşti şi în ţară. Preţurile au fost şi ele pentru toate buzunarele, pornind de la 21.500 de euro pentru o garsonieră în sectorul 4 sau 1,5 mil. euro pentru o vilă în centrul Bucureştiului.

“Cei mai mulţi vizitatori vor să cumpere de urgenţă prin programul Prima Casă, cât încă mai este valabil. Totuşi, zilnic, au fost şi circa 20-30 de oameni care s-au orientat către segmentul de superlux, căutând locuinţe în zonele centrale, precum Calea Victoriei, Bulevardul Dacia sau zona Unirii. Comparativ cu ediţiile trecute, când oferta predominantă era în regiunea periurbană a Bucureştiului, de data aceasta sunt mai multe locuinţe în zone semi-centrale. Tendinţa generală a cumpărătorilor este să se orienteze mai mult spre calitate”, spune Loredana Albu, PR în cadrul evenimentului tIMOn.

În prima oră de la deschiderea târgului, doar câteva persoane erau curioase să consulte ofertele de locuinţe, mai ales că vremea nu era foarte prietenoasă. Curând, însă, oamenii au început să se adune. Cel mai mare trafic este aşteptat însă în weekend.

„Căutăm casa care să îndeplinească toate (sau cât mai multe) dintre nevoile şi criteriile noastre. Avem nevoie de mai mult spaţiu iar raportul preţ/suprafaţă oferit pentru apartamente este net inferior celui disponibil pe piaţă acum pentru case. Ideal ar fi să putem achiziţiona un imobil încă din faza de construcţie pentru a putea particulariza finisajele în funcţie de gusturile noastre”, spune Bianca A., un vizitator al târgului imobiliar.

Nu doar tinerii erau în căutare de case noi de cumpărat, ci şi oameni vârstnici, interesaţi ca locuinţa să aibă acces la mijloace de transport apropiate, iar zona să fie liniştită.

“Comparativ cu ediţiile anterioare, pot spune că prima zi anunţă un trend ascendent în ceea ce priveşte numărul vizitatorilor. Publicul este eterogen. Avem şi tineri, dar şi părinţi care se interesează de locuinţe pentru copiii lor. Se pot încheia precontracte chiar în cadrul târgului, dacă cineva se hotărăşte la o anumită locuinţă, iar înţelegerile finale se încheie ulterior la notariat”, spune Vlad Vlăsceanu, directorul evenimentului.

Cei care vor să cumpere o locuinţă au putut alege între peste 200 de ansambluri rezidenţiale, preţurile fiind cuprinse între 21.500 de euro, pentru o garsonieră în sectorul 4, şi 1,5 milioane de euro pentru o vilă în zona Domenii.

Cele mai ieftine apartamente de două camere au fost scoase la vânzare la preţuri începând de la 26.500 de euro, în sectorul 4, în timp ce preţurile minime pentru apartamentele de trei camere au fost de 34.500 de euro.

La târg au fost prezenţi şi dezvoltatori ai unor proiecte de vile, cel mai mic preţ pentru o astfel de locuinţă fiind de 50.000 de euro, într-un ansamblu rezidenţial în Corbeanca.

Proiectele anunţate pentru acest an vor completa cu alte câteva mii de apartamente oferta de locuinţe pentru cei dornici să se mute în casă nouă în Capitală.

Gindi Investment, în parteneriat cu firma Real-Sol, controlată de Shimon Galon, cel care a condus timp de 15 ani compania imobiliară GTC, dezvoltă două blocuri cu un total de 140 de apartamente în zona Mihai Bravu, livrările fiind programate pentru lunile iunie, respectiv noiembrie anul acesta. De construcţie se ocupă Danya Cebus, care a ridicat, printre altele, şi mallul AFI Cotroceni din Bucureşti. Constructorul israelian este implicat şi în realizarea ansamblului City Point din zona Aviaţiei din Capitală, dezvoltat de companiile israeliene Shikun&Binui şi Red Sea Group.

Investitorul şi dezvoltatorul Cubic Residence are disponibile locuinţe în complexul rezidenţial Cubic 6, din Prelungirea Ghencea, şi intenţionează să demareze anul acesta lucrările la alte trei blocuri în aceeaşi zonă. Investitorii sunt încurajaţi de evoluţia economiei per ansamblu, a consumului şi de „pofta” românilor pentru o casă proprie.

“Construcţia de proiecte rezidenţiale de tip boutique, cu un număr redus de apartamente, cel mai adesea personalizate pentru fiecare client şi amplasate în zone ultracentrale şi centrale din Bucureşti, este un nou trend pe piaţa locală în ultimii ani”, se arată în comunicatul tIMOn, cu referire la cele peste 30 de astfel de proiecte expuse în cadrul târgului. Ansamblurile boutique sunt blocuri cu doar câteva apartamente, cu faţade unice şi obiecte sanitare de designer.

tIMOn este cel mai vechi târg imobiliar din România, iar anul acesta a ajuns la cea de-a 25-a ediţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO