Constructii & Imobiliare

Tranzacţie surpriză de aproape 100 mil. euro: AFI a semnat un acord pentru vânzarea a trei din cele cinci clădiri de birouri de langă mallul AFI Cotroceni

Tranzacţie surpriză de aproape 100 mil. euro: AFI a...

Autor: Bogdan Alecu

17.08.2016, 17:52 6475

AFI a semnat în data de 10 iunie o scrisoare de intenţie pentru vânzarea clădirilor de birouri AFI Park 1,2 şi 3, alături de o opţiune ca viitorul proprietar să cumpere şi AFI Park 4&5. Potrivit unui raport, preţul pentru primele trei clădiri este de 92,7 milioane de euro cu un randament record de 7,75%. De asemenea, compania vrea să vândă şi 4&5 tot cu acelaşi randament. În urma tranzacţiei compania va încasa un profit de 6,5 milioane de euro, înainte de plata taxelor aferente, iar tranzacţia va genera un cash flow de 46,7 milioane de euro. Compania nu oferă detalii despre cumpărătorul primelor trei clădiri de birouri. Spre comparaţie anul trecut printre cele mai mari tranzacţii semnate anul trecut precum Skanska 1 şi 2 din zona Barbu Văcărescu, sau sediul Unicredit din apropierea Pieţei Presei Libere sau Nusco Tower, s-au vândut cu randamente de circa 7,5%.

În cadrul unui interviu acordat ZF din luna iunie, Tal Roma, Development Manager în cadrul AFI Europe România, declara că la acea dată „în situaţia în care compania-mamă va decide să vândă clădirile de birouri AFI Park, tranzacţia se va face la un preţ record pentru piaţa locală”.

AFI Park 4&5 a ajuns la un grad de ocupare de peste 70% din suprafaţa închiriabilă de 32.000 mp, în timp ce primele trei clădiri, au o suprafaţă închiriabilă de 38.000 mp, ocupată în procent de 100%.

Printre companiile care au semnat contracte pentru clădirile 4 şi 5 se numără trei firme care provin din industria IT&C - SII, Ortec Central & Eastern Europe şi un jucător nou pe piaţa specifică din România, precum şi Cameron, unul dintre chiriaşii din AFI Park 1, care s-a extins şi şi-a mutat birourile în AFI Park 4 şi 5. Parterul celor două clădiri este ocupat de restaurantul italienesc Trattoria Uno, situat lângă Tucano Café, şi un showroom al Pinum Doors & Windows.

Sunt companii care s-au mutat din cele vechi în cea nouă, dar se mută deoarece vor să se extindă, iar spaţiul lăsat liber a fost închiriat deja, spre exemplu când Endava s-a mutat din AFI Park 1 în 3 şi-a dublat suprafaţa închiriată în urmă cu doi ani.

Dezvoltatorul AFI Europe România a avut venituri de 22,2 milioane de euro în primele şase luni ale anului, în creştere cu 13,1% faţă de primul semestru din 2015. Banii au venit din proiectele pe care compania le deţine pe piaţa locală - AFI Palace Cotroceni, AFI Palace Ploieşti şi mai multe imobile de birouri. Astfel, AFI Palace Cotroceni a avut un venit operaţional net de peste 16,5 milioane de euro în S1 2016, rezultate mai mari cu 8,6% faţă de cele înregistrate în S1 2015. Vâzările retailerilor din AFI Palace Cotroceni au crescut cu 14% şi au depăşit 112 milioane de euro.

După finalizarea AFI Park 4&5, rezultatele financiare ale proiectului de birouri AFI Park au înregistrat o creştere de 48% a venitului operaţional net în S1 faţă de cele de anul trecut, la peste 3,4 milioane de euro.

Compania urmează să înceapă lucrările de construcţie pentru proiectele noi: AFI Palace Braşov, care va include un centru comercial de 45.000 mp închiriabili şi spaţii de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp, AFI Tech Park din Bucureşti, de 50.000 mp închiriabili, şi proiectul rezidenţial AFI City din Bucureştii Noi (…) Prin  includerea proiectelor, portofoliul din România va creşte la 300.000 mo de spaţii închiriabile.

AFI Properties, compania-mamă a AFI Europe, a avut un venit operaţional net de 38 de milioane în primele şase luni, similar cu rezultatele înregistrate anul trecut în S1, şi un profit de 38 de milioane de euro, în creştere cu 190% faţă de profitul din S1 2015.

Rezultatele crescute se datorează finalizării clădirii de birouri AFI Park 4&5 din Bucureşti, a fazei a patra a proiectului de birouri Airport City Belgrade şi a fazei a treia a dezvoltării Classic 7 din Praga.

în prezent, AFI Properties, prin subsidiarele sale, dezvoltă 200.000 mp de spaţii comerciale şi 900 de unităţi rezidenţiale, printre care centrul comercial şi proiectul de birouri din Braşov şi clădirile de birouri din Serbia, Polonia şi Cehia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO