Proprietăţi

Unde (nu) se mai construiesc case

Autor: Radu Racu

15.09.2012, 20:17 2686

Locuinţele construite în România devin tot mai uşor de numărat de către Institutul Naţional de Statistică (INS), după ce piaţa locală a încheiat un al treilea an de scădere şi a început 2012 în aceeaşi notă. Evoluţia de anul trecut aduce însă câteva noutăţi: scăderea anuală a încetinit, iar la nivel de regiuni de dezvoltare s-a înregistrat chiar şi o primă creştere.

Aproape 45.500 de case au fost terminate în 2011 în România, cu 7% mai puţine faţă de anul anterior, însă scăderea nu este atât de dramatică prin comparaţie cu declinul de 23% înregistrat în 2010 comparativ cu 2009, reiese din datele centralizate în vara acestui an de INS.

Dacă în 2010 judeţul Suceava domina clar topul construcţiei de locuinţe, cu o "producţie" cât toate cele cinci judeţe din Oltenia la un loc, în anul 2011 surpriza plăcută vine din vestul ţării, unde în cele patru judeţe - Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş - stocul finalizat a crescut cu 14%. Chiar şi aşa, cele 3.379 de locuinţe finalizate în cele patru judeţe din zona Banatului sunt cu numai 10% mai multe decât cele realizate doar în Suceava (3.064 de unităţi), astfel că în ceea ce priveşte construcţia de case "fruncea" este în nordul Moldovei. În topul judeţelor, Ilfovul, care poate fi considerat o suburbie a Capitalei, a rămas anul trecut cel mai puternic teritoriu în piaţa locuinţelor, cu 3.826 de case livrate, urmat de Cluj, cu 3.175 de locuinţe construite.

O altă surpriză, de data aceasta negativă, vine chiar din Capitală, unde numărul locuinţelor finalizate anul trecut a scăzut cu aproape 30%, la 1.960 de unităţi, Bucureştiul fiind de altfel, după Mureş, regiunea cu cea mai puternică scădere din piaţa locuinţelor anul trecut.

Explicaţia declinului? Dezvoltatorii reziden­ţiali se abţin să intre într-o piaţă pe care apartamentele noi continuă să aştepte cumpărătorii. "Dacă nu exis­tă cerere, pentru cine să con­struieşti?", întreabă retoric Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker, o firmă de consultanţă imobiliară cu birouri în Bucu­reşti şi mai multe oraşe din ţară. "Cererea este în continuare scăzută, consumatorii aşteaptă mai mult, iar creşterea cursului de schimb alimentată mai nou şi de instabilitatea politică nu uşurează situaţia. Nu credem ca se va schimba ceva foarte devreme", afirmă Ilie.

După mai bine de trei ani de scădere a preţurilor, dar şi a numărului de locuinţe construite, aproximativ 5.000 de apartamente noi se află încă la vânzare în Bucureşti în cadrul unor proiecte rezidenţiale, unele finalizate în urmă cu mai bine de doi ani.

Topul regiunilor cu cele mai multe case construite anul trecut continuă să fie influenţat semnificativ de puterea oraşelor reşedinţă de judeţ şi de banii trimişi de românii plecaţi la muncă în străinătate, în sumă de 4 mld. euro anul trecut, conform datelor BNR.

Regiunea din nordul Moldovei, un "abonat tradiţional" al banilor trimişi din afară, continuă să fie cel mai mare constructor de case noi, cu 9.200 de unităţi livrate. Pe locul al doilea în topul regiunilor se situează cele şase judeţe din nord-vest, cu 7.123 de case construite, din care aproape jumătate au fost ridicate în Cluj, judeţul al cărui oraş de reşedinţă are cel mai mare buget municipal, după Bucureşti.

Ultimul loc în topul regiunilor este rezervat în mod tradiţional Olteniei, cu 2.782 de case livrate. Trei judeţe au reuşit în 2011 să construiască mai mult decât toată regiunea Olteniei, respectiv Ilfov (3.826), Cluj (3.175) şi Suceava (3.064).

Citiţi continuarea articolului pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO