Constructii & Imobiliare

“Unii operatori economici au boicotat licitaţiile şi au creat tensiuni pentru că vor masă lemnoasă în condiţii avantajoase doar pentru ei”

“Unii operatori economici au boicotat licitaţiile şi...
15.01.2016, 12:12 3409

Ziarul Financiar vă prezintă comunicatul integral transmis astăzi de Romsilva ca raspuns la acuzaţiile care i-au fost aduse de exploatatorii şi producătorii din industria locală de lemn cu privire la creşterea preţului de pornire pentru achiziţia materialului lemnos în anul 2016.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a aplicat şi aplică Regulamentul de valorificare a masei lemnoase aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015, în strictă conformitate cu prevederile

Nivelul actual al preţurilor de pornire la licitaţie pentru vânzarea masei lemnoase din producţia anului 2016 nu a fost stabilit aleator de către RNP - Romsilva. Acest nivel a fost fundamentat pe rezultatul licitaţiilor publice, deschise şi transparente care au avut loc în anul 2015, pe specii, sortimente şi  grade de accesibilitate, în strictă conformitate cu prevederile Regulamentului. Faţă de acest nivel, unităţile RNP – Romsilva nu au procedat şi nu procedează la majorări, decât în cazuri temeinic justificate şi în strânsă corelare cu nivelul local al pieţei lemnului.

Rezultatul licitaţiilor de vânzare a masei lemnoase, la care s-a adjudecat masă lemnoasă, desfăşurate până la această dată,v demonstrează că fundamentarea preţurilor a fost riguroasă şi obiectivă, dar a nemulţumit şi nemulţumeşte pe cei care vor să beneficieze de resursa de masă lemnoasă din fondul forestier proprietate publică a statului în condiţii avantajoase numai pentru ei şi în defavoarea statului.

Diminuarea posibilităţilor de aprovizionare, în condiţii legale, cu masă lemnoasă din fondul forestier proprietate privată a determinat şi determină creşterea presiunii exercitate de unii operatori economici pentru diminuarea preţului de valorificare a lemnului provenit din fondul forestier proprietate publică a statului. Pentru a-şi atinge scopul, aceşti operatori economici au recurs la acţiuni de boicotarea licitaţiilor şi la crearea unor stări tensionate cu acei operatori economici care au înţeles legalitatea şi rigoarea cu care RNP-Romsilva valorifică masa lemnoasă, elocvent în acest sens fiind faptul că şi-au adjudecat volumele de lemn de care au nevoie.

Consiliul de Administraţie al RNP - Romsilva consideră că de funcţiile de protecţie şi producţie ale fondului forestier proprietate publică a statului este în drept să beneficieze întreaga ţară şi nu, în mod discreţionar, unele grupuri de operatori economici sau de cetăţeni. De asemenea, consideră că situaţia în care se află unii operatori economici din industria lemnului nu se datorează preţurilor cu care RNP-Romsilva a vândut şi vinde masa lemnoasă ci unor factori de natură internă ce aparţin operatorilor respectivi.

Informăm opinia publică asupra faptului că revocarea domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al RNP – Romsilva nu are nici o legătură cu aplicarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015.

Asigurăm pe toţi operatorii economici de bună credinţă, precum şi pe cetăţenii care se aprovizionează cu lemn din pădurile proprietate publică a statului, că vor avea acces, în continuare, la masă lemnoasă în condiţii de deplină transparenţă, de corectitudine şi în strictă conformitate cu prevederile legale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO