Constructii & Imobiliare

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primul trimestru din 2018

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primul...

Autor: Alina Botezatu

14.08.2018, 10:04 150

În primele 6 luni ale acestui an, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de aceeaşi perioadă din 2017, ca serie brută cu 0,1% şi ca serie ajustată sezonier a crescut cu 1,1%, potrivit datelor comunicate marţi de Institutul Naţional de Statistică - INS.

Scăderea de 0,1% ca serie brută a fost cauzată de scăderea lucrărilor de construcţii noi (-3,6%) şi a lucrărilor de reparaţii capitale (-1%), deşi au crescut lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+13%).

Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 27%, iar creşteri au fost la construcţiile inginereşti (+13,3%) şi la clădirile nerezidenţiale (+7,1%).

Creşterea de 1,1% ca serie ajustată s-a datorat, pe elemente de structură, majorărilor la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 1,5%, deşi s-a înregistrat o scădere a lucrărilor de construcţii noi cu 0,9%.

„Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 14,9%, respectiv cu 8%. Scădere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale, cu 24,8%”, se menţionează într-un comunicat al INS.

În luna iunie 2018, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 14,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,8%.

Creşterea a fost reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 26,5%, la lucrările de reparaţii capitale cu 11,9% şi la lucrările de construcţii noi cu 11,3%. Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale, cu 23,1%, construcţiile inginereşti, cu 14,1%, şi la clădirile nerezidenţiale, cu 10,3%.

„Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în iunie, pe total, cu 0,8%, scădere reflectată la lucrările de construcţiile noi cu 2,6%. Creştere s-a înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,4%. Lucrările de reparaţii capitale au rămas la acelaşi nivel. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la construcţiile inginereşti cu 3,7% şi la clădirile nerezidenţiale, cu 3%. Creştere a fost la clădirile rezidenţiale cu 2,5%”, mai arată datele INS.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută, cu 0,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 2%.

„Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 0,9%, creştere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 22,3%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 12,2% şi la lucrările de construcţii noi cu 2,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii la construcţiile inginereşti a crescut cu 15,8% şi la clădirile nerezidenţiale cu 9,8%. Scădere a fost la clădirile rezidenţiale cu 32,4%”, se explică în comunicatul INS diferenţele dintre iunie 2018 şi iunie 2017.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2%, creştere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 25,9%. S-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale, cu 10,9%, şi la lucrările de construcţii noi cu 0,3%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a crescut, în iunie 2018 faţă de iunie 2017, la construcţiile inginereşti cu 16,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,5%, iar scădere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale - cu 30,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO