Cum repornim economia

Ajutorul de stat, ravnit de multinationale, este o bariera psihologica pentru intreprinzatorii romani. Cum comentati?

04.05.2009, 19:30 20

Peste 1,5 miliarde de euro se afla la dispozitia companiilor romanesti sub forma ajutoarelor de stat in cazul unor investitii greenfield de peste 30 mil. euro pana in 2012-2013, insa antreprenorii romani nici nu vor sa auda de acesti bani.

"Filosofia ajutorului de stat este in contradictie cu filosofia mea de afaceri. Mai toti antreprenorii sunt oameni care si-au luat destinul in maini si depind de unicul rege: clientul", spune Dan Sucu, actionarul grupului Mobexpert, cel mai mare jucator din industria mobilei din Romania, cu afaceri de 170 mil. euro si peste 3.000 de angajati. El este de parere ca interventia statului in economie este cat se poate de nefasta. "Banii ar trebui sa ramana in mainile celor care ii produc. Nu o sa ajung vreodata la concluzia ca statul stie mai bine cum sa cheltuiasca banii", a mai spus proprietarul Mobexpert, care a subliniat ca el considera ca ajutorul de stat este in afara ideii de business.
De alta parere sunt insa investitorii straini, giganti precum Ford, Renault, P&G sau Mittal exprimandu-si intentia de a solicita ajutoare de stat pentru a continua programul de investitii din Romania. Mai mult, o parte dintre aceste companii beneficiaza de un sprijin similar si pe pietele-mama, in Franta, spre exemplu atat Renault, cat si Peugeot primind din partea statului finantari de 6 miliarde de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO