Curs BNR

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Autor: Marius Oncu

12.03.2015, 10:47 473

În jurul orei 10:20, euro era tranzacţionat între băncile comerciale la 4,4345 lei, faţă de 4,4430 lei pe finalul zilei precedente.

Schimburile au avut loc în intervalul 4,4326 - 4,4441 lei/euro, maximul fiind înregistrat chiar în deschiderea tranzacţiilor.

În regiune, forintul şi zlotul au stagnat faţă de euro.

Valutele din Europea Centrală şi-au revenit miercuri după scăderile mai puternice din şedinţele precedente, când aprecierea agresivă a dolarului a determinat mulţi investitori să-şi reconsidere poziţiile. Leul a avut o evoluţie mai stabilă în această perioadă, iar aprecierea de miercuri a fost, de asemenea, de amploare mai redusă.

Pe pieţele externe, dolarul se tranzacţiona în scădere cu 0,8%, la 0,9409 euro, în timp ce francul, elveţian a coborât cu 0,1%, la 0,9389 euro.

Deprecierea euro s-a accelerat în ultimele zile, odată cu lansarea programului de achiziţie de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană şi în contextul semnelor că întărirea economiei americane ar putea determina Rezerva Federală a SUA să înceapă creşterea dobânzilor de la mijlocul anului.

În plus, sentimentul negativ faţă de euro a fost accentuat şi de faptul că Grecia pare să nu fi făcut progrese în tentativa de a convinge partenerii din zona euro să renegocieze termenii acordului financiar.

Cursul dolarului anunţat de BNR a crescut miercuri cu 7,8 bani, la 4,2059 lei, al şaselea record consecutiv, şi a depăşit francul elveţian, în contextul aprecierii monedei americane pe pieţele externe, în timp ce euro a urcat cu doar 0,09 bani, la 4,4444 lei.

Referinţa francului elveţian a urcat cu 1,73 bani, de la 4,1621 lei, la 4,1794 lei.

Cel mai recent, dolarul s-a situat peste francul elveţian pe 14 ianuarie, ultima zi înainte ca Banca Elveţiei să elimine plafonul de 1,2 franci/euro. Renunţarea la pragul de 1,2 franci/euro pe 15 ianuarie a determinat aprecierea puternică şi foarte rapidă a monedei elveţiene, care a depăşit în aceeaşi zi dolarul.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO