Curs BNR

Dolarul se îndreaptă cu paşi rapizi spre paritatea cu euro: Moneda americană a ajuns vineri la un nou maxim istoric după ce a crescut cu 2% într-o săptămână. Cursul anunţat de BNR

Dolarul se îndreaptă cu paşi rapizi spre paritatea cu...

Autor: Ştefan Stan

16.12.2016, 13:13 2183

Cursul BNR de vineri:

La mai bine de doi ani de la începerea aprecierii dolarului în SUA, moneda americană începe să se apropie de paritate cu euro.

Aceasta este o schimbare substanţială pentru dolar, care la începutul lui 2014 avea o paritate de 1,40 dolari/euro.

La debutul şedinţei de vineri, dolarul şi-a mai tăiat din avântul câştigat joi, când cursul leu/dolar a atins un maxim istoric în România, trecând de pragul de 4,3 lei la cursul oficial anunţat de BNR. 

Totuşi, în cursul şedinţei de vineri a revenit pe creştere dolarul, şi a ajuns la un nou maxim istoric, de 4,3263 lei/dolar. 
 

Vinerea trecută, dolarul era cotat la 4,2391 lei, cu 2% mai jos decât cursul anunţat astăzi de BNR. 

Fed a ridicat costurile de împrumut cu 25 de puncte de bază, la 0,5% - 0,75%, iar analiştii au luat în calcul noi creşteri în următorii doi-trei ani. 


Efectele deciziei Rezervei Federale americane de a merge accelerat pe drumul creşterii dobânzilor s-au simţit imediat: piaţa obligaţiunilor chinezeşti a intrat în cădere liberă, monedele economiilor emer­gente s-au devalorizat, iar analiştii vorbesc mai aprins de ajungerea la paritate a cursului euro/dolar.

Pentru americani, decizia Fed de a ma­jora dobânda după un an de pauză şi de a sugera că ur­mea­ză alte trei majorări anul viitor, în loc de două, nu poate reprezenta decât un vot de încre­dere dat celei mai mari eco­nomii a lumii.

Încrezători sunt şi unii dintre şefii celor mai mari companii americane, cum ar fi cel al General Electric. La fel şi analiştii, care cred că sti­mulul bugetar pro­mis de preşedintele ales Donald Trump va da un impuls suplimentar eco­nomiei, măcar pe termen scurt. Şi Banca Angliei crede că angajamentul lui Trump de a majora cheltuielile gu­ver­namentale va fi bun pentru eco­no­mia americană şi în cele din urmă pen­tru economia globală, după cum no­tează The Guardian. Temerile Băncii Angliei vin din altă parte - Brexitul.

Fed a ridicat costurile de împrumut cu 25 de puncte de bază, la 0,5% - 0,75%, iar analiştii au luat în calcul noi creşteri în următorii doi-trei ani. Decizia a trimis euro aproape de cel mai redus nivel al ultimilor 14 ani în raport cu un dolar plin de energie.

 

 

De altfel, schim­barea anunţată pent­ru politica monetară americană a mişcat mai toate pieţele, de la acţiuni şi obli­gaţiuni la aur şi petrol.

Ascensiunea dolarului a provocat cea mai mare retragere de capital de pe pie­ţele emergente de după victoria lui Trump în alegerile americane. De altfel, agen­ţia de rating Moody’s a avertizat că de acum pieţele emergente sunt vulne­ra­bile la ieşirile de capital. Majorarea do­bânzii în SUA reflectă întărirea eco­no­miei ameri­ca­ne, ceea ce pe de o parte va fi benefic pen­tru economiile emer­gen­te, iar pe de alta le face pe acestea mai vulne­rabile la volati­li­ta­tea fluxurilor de capital, explică agenţia.

Dintre monedele emergente desta­bi­lizate de decizia Fed, rubla rusească şi ran­dul sud-african au suferit cele mai mari pierderi.

În China, cea mai mare economie emer­gentă, o cursă nebună de pe piaţa obligaţiunilor s-a întrerupt brusc. Yieldul datoriilor cu scadenţa la 10 ani a crescut ieri cu 22 de puncte de bază (la obligaţiuni yieldurile evoluează în direcţia opusă preţurilor), un salt record, în condiţiile în care yenul în cădere şi înăsprirea politicii mo­netare în SUA au lovit aşteptările pen­tru relaxarea politicii monetare în Chi­na, scrie Bloomberg. Acestor factori negativi li se adaugă alţii, cum ar fi date recente care arată accelerarea inflaţiei, accelerarea ieşirilor de capital şi reducerea lichidităţii.

Banca Centrală a Chinei, care a ars anul acesta echivalentul a 279 mld. dolari din rezerve pentru a stabiliza yuanul, a lăsat moneda să atingă cel mai redus nivel de după 2008 în raport cu dolarul.

Teama de un plonjon mai mare, mai impredictibil, al yuanului s-a instalat şi re­pre­zintă unul dintre cele mai mari riscuri pen­tru pieţe, cred analiştii de la Goldman Sachs. „În aceste condiţii cel mai mare risc, este ca pieţele să se întreacă pe si­ne şi să împingă dolarul mai sus într-un in­ter­val scurt de timp, ceea ce ar putea pro­vo­ca accelerarea ieşirilor de capital din Chi­na, destabilizarea yuanului şi reduce­rea ape­ti­tului pentru risc pe pieţele internaţionale.“

Revenind în SUA, decizia Fed şi co­men­tariile reţinute ale preşedintelui in­sti­tuţiei Janet Yellen arată că, cel puţin deo­cam­dată, Yellen şi Trump nu sunt pe curs de coliziune. Un conflict nu ar face bine încrederii. Banca centrală a SUA stă în mare parte singură în înăsprirea activă a poli­ticii monetare, ceea ce împinge în sus dolarul. Băncile centrale din Norvegia, Coreea de Sud, Elveţia şi Marea Britanie au menţinut ieri dobânzile.

 

 

Euro 4.5210 +0.0008 +0.02 %
Dolar american 4.3263 +0.0117

+0.27 %

Francul elveţian 4,2085    
 
 

 

 

Notă ZF: Cursul afişat este calculat şi anunţat de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor interbancare. 

 

Cursul valutar BNR. Vedeţi aici evoluţia principalelor valute la cursul oficial BNR

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO