Gadget

2011 - Smart TV-uri, tablete şi „personal supercomputing“

13 ian 2011 75 afişări de Bogdan Petre
Din aceeaşi categorie
  2011 - Smart TV-uri, tablete şi „personal supercomputing“

Brandurile privesc 2011 ca pe o bună ocazie a relansării businessurilor. CES-ul din Las Vegas, desfăşurat mereu în primele zile ale lui ianuarie, anunţă trendurile şi tehnologiile care vor domina piaţa atât în acest an, cât şi în cei care vor veni.

Unul dintre cele mai mediatizate concepte a fost cel al Smart TV-ului, televizorul inteligent, echipament care reprezintă mariajul dintre televiziunea clasică şi puterea internetului. Un concept care promite o experienţă de vizualizare mai completă, mai imersivă, bazată în primul rând pe servicii. Startul l-au dat chiar de anul trecut cei de la Google, prin anunţarea televizorului cu acelaşi nume, Google TV. Chiar dacă lansarea a fost puţin amânată, motivele fiind necunoscute, cu siguranţă că vor apărea astfel de televizoare cât de curând. Menţionez că în SUA este deja la vânzare modelul Revue al celor de la Logitech, un box care transformă orice televizor în unul Google. Surpriza s-ar putea să vină şi din partea Microsoft, zvonurile spunând că vor prezenta cât de curând un Windows TV, bazat pe o versiune light a Windows-ului 7.

Între timp, la CES, majoritatea producătorilor au prezentat propriile concepte de televizoare inteligente, bazate pe servicii video la cerere, pe aplicaţii de socializare, altele pentru divertisment sau informare precum şi cu browsere complete. O altă caracteristică importantă va fi şi suportul pentru apeluri video prin Skype. Cred că apelul video în format High Definition pe un televizor s-ar putea să aibă un succes mai semnificativ la public decât cel de pe smartphone-uri, în special datorită atmosferei familiale din jurul acestui concept. De asemenea, se fac paşi importanţi către streaming-ul video HD, atât prin universalizarea DLNA-ului, cât şi prin promovarea unor tehnologii noi cum ar fi cea Intel Wi-Di, prin intermediul căreia puteţi face streaming audio-video de pe un laptop compatibil, direct pe un ecran mai mare, fără conexiune fizică HDMI.

Pentru a beneficia de tot confortul la manevrarea aplicaţiilor sau browserului pe ecranul unui televizor, clasica telecomandă fiind depăşită, era necesară una pe măsură, care să aibă şi o tastatură qwerty. Pe lângă prezentarea unor telecomenzi inteligente, cum ar fi cea de la LG, Motion Magic Remote, bazată pe recunoaşterea gesturilor, majoritatea producătorilor au pregătit aplicaţii prin care smartphone-urile sau tabletele devin uneltele principale de comunicare cu televizorul.

Chiar şi cei de la Panasonic au prezentat o tabletă bazată pe Android care poate fi telecomandă pentru modelele Viera sau funcţiona în paralel cu ele, având posibilitatea vizionării pe ecranul ei a unui program tv. De asemenea, Samsung are aplicaţii pregătite astfel încât şi Galaxy S-ul, dar şi Galaxy Tab-ul să poată prelua funcţia de smart remote.
Şi bineînţeles că televizoarele inteligente vor avea şi suport 3D, în versiuni îmbunătăţite ale tehnologiei, plus beneficiul unui conţinut din ce în ce mai diversificat, atât cinematografic, cât şi sub forma transmisiilor TV. Facilităţile oferite prin conectarea la internet a televizoarelor vor constitui motorul de promovare şi al tehnologiei 3D. De asemenea, se extinde şi gama de camere foto-video 3D destinate utilizatorilor casnici, Panasonic şi Sony fiind deja pregătiţi pentru eventualii clienţi. Cei care deţin un televizor 3D, cu siguranţă vor dori să-şi producă propriile videoclipuri tridimensionale. Amintim şi de suportul pentru gaming în 3D, atât pe console de jocuri gen PS3, dar şi pe laptopurile de ultimă generaţie de la producători ca Asus, HP, Acer sau, mai nou, Sony.

Că tot am adus vorba de ele, tabletele au fost un subiect la fel de promovat. După succesul iPad-ului, toţi vor să prezinte propriile versiuni, un film pe care l-am mai văzut şi la iPhone, nu? Cu ecrane de 7, 10 sau chiar 12 inchi, cu Android 3.0 Honeycomb sau chiar cu Windows 7, unele cu tastatură fizică încorporată, îşi vor face cu siguranţă apariţia o sumedenie de modele anul acesta. Asus este unul dintre cei mai prolifici pe acest segment, prezentând nu mai puţin de patru modele, unul dintre ele EP121 Slate cu Windows 7, celelalte, Transformer, Slider şi MeMO cu Android Honeycomb. Niciun producător nu-şi va permite să trateze cu superficialitate acest segment, lecţia primită de unii acum câţiva ani de la subapreciatele netbook-uri fiind una importantă.
Smartphone-urile îşi vor continua expansiunea pe piaţă, aducând celor doritori internetul la purtător, chiar la mare viteză, precum şi multimedia full HD, datorită creşterii puterii hardware. Amintim doar de recenta tehnologie Nvidia Tegra 2 care le transformă în adevărate playere multimedia. De asemenea, acestea vor continua trendul transformării în camere foto/video, capabilităţile lor în acest domeniu fiind în continuă dezvoltare. De asemenea, pe lângă iOS-ul atât de cunocut al celor de la Apple sau de fresh-ul Android, încă un jucător a reapărut. Este vorba de Microsoft, cu al lor Windows Phone 7, un SO care ne propune o altă filozofie în utilizarea unui smartphone, unică şi inedită, total diferită de celelalte.
Şi în industria IT pură, cea a pc-urilor şi laptopurilor, se petrec lucruri noi, "personal supercomputing-ul" fiind tot mai aproape de birourile noastre. Intel a anunţat cea mai puternică platformă a lor de până acum, cea de-a doua generaţie de procesoare Intel Core, Sandy Bridge, care va fi disponibilă în peste 500 de sisteme anul acesta. Nici cei de la AMD nu au bătut pasul pe loc şi, tot la CES, au anunţat platforma Fusion, bazată pe unităţi de procesare accelerată, APU, care aduc la un loc procesorul şi o placă grafică puternică, tehnologie destinată în special echipamentelor compacte.

Per total, viitorul este al Apps-urilor. Al acelor mici aplicaţii utile sau doar pentru divertisment, pe care le putem găsi în market-urile dedicate, în special contra cost. Smartphone-urile, tabletele şi smart tv-urile vor funcţiona numai pe acest principiu, indiferent de platforma adoptată, fie ea iOS, Android, Windows Phone sau altele proprietare, aceasta constituind o imensă oportunitate pentru dezvoltatorii software.

www.imidoresc.ro