Arts & Design

Casele viitorului au ajuns în România: Un client ne-a cerut să-i construim şi un hangar pentru avionul personal. Altul a vrut o cramă pentru că era pasionat de vinuri. Galerie Foto

16 ian 2017 4084 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Când eficienţa energetică se plăteşte cu sume generoase, traiul într-o locuinţă „verde“ nu este doar un moft, ci un stil de viaţă asumat, finanţat şi consumat deocamdată de o elită.

„Membrii comunităţii Amber Gardens sunt familii care îşi doresc un stil de viaţă mai sănătos, sunt din ce în ce mai preocupaţi de calitatea vieţii lor, de confortul pe care îl oferă locuinţa personală şi de eficienţa energetică. De asemenea, printre clienţii Amber Gardens sunt expaţi, părinţi ai căror copii studiază la şcolile din nordul capitalei“, spune Alex Skouras, managing partner Alesonor, dezvoltatorul proiectului imobiliar Amber Gardens, din Otopeni.

El spune că, până în acest moment, au fost vândute şi sunt în diferite stadii de construcţie 25 locuinţe verzi de lux, iar 7 familii locuiesc deja în complex din iunie 2015. 

„Am planificat iniţial ca suprafaţa complexului rezidenţial Amber Gardens să găzduiască un număr de 60 de locuinţe, însă, o mare parte dintre membrii comunităţii au ales suplimentarea spaţiului iniţial de grădină (de 600 metri pătraţi). Astfel, am ajuns deja la jumătatea terenului şi estimăm că pe suprafaţa totală de construcţie vom avea un număr de aproximativ 50 de locuinţe, complexul devenind o zonă dominată de spaţii verzi“, mai spune Skouras. Proiectul este destinat familiilor cu venituri peste medie şi dincolo de finisajele de calitate, vine la pachet cu o arhitectură concentrată în jurul eficienţei din punct de vedere energetic, consumul de electricitate al casei fiind cu 90% mai scăzut faţă de o locuinţă convenţională. La această caracteristică se mai adaugă anumite detalii.

„Încălzirea apei menajere este realizată prin panouri solare. Suplimentar, panourile fotovoltaice pot asigura energia electrică şi, în funcţie de numărul acestora, pot susţine independenţa energetică a locuin­ţelor. Sistemul plafonului radiant permite distribuţia uniformă a aerului încălzit sau răcit în fiecare încăpere. Aerul din locuinţă este mereu proaspăt datorită unui sistem de ventilaţie performant, cu schimb constant de aer, ce menţine temperatura dorită în interior. Sistemul Smart Home permite controlarea parametrilor precum căldura, umiditatea, calitatea aerului, intensitatea sistemului de iluminare cu LED sau funcţionarea camerelor de supraveghere. La intrarea în casă şi în garaj, clienţii pot opta pentru instalarea unor senzori care în prezenţa zăpezii activează un sistem electric anti-îngheţ. De asemenea, proprietarii pot beneficia de un sistem silenţios de aspiraţie care nu doar curăţă casa ci extrage cele mai fine particule şi alergenii din aer şi de pe suprafeţe care sunt responsabile pentru boli precum astm sau alergii.“

Ceea ce a început ca un refren în urmă cu câţiva ani s-a transformat într-unul dintre cele mai importante fenomene din piaţa locală, grija faţă de mediu atingând mai multe ramuri pornind de la producţia de energie până modalităţi pentru economisirea sau stocarea ei, la orizont fiind dezvoltarea mobilităţii electrice.

Poate pare un domeniu tehnic, dar devine din ce în ce mai mult o opţiune de lifestyle care deocamdată este rezervată unui club destul de select de consumatori.

„Investiţia într-o casă verde de lux de 250 mp şi o grădină de 550 mp porneşte de la 320.000 euro, plus TVA. De asemenea, avem un model de casă cu o suprafaţă mai mică, de 211 mp, pentru care preţul porneşte de la 230.000 euro, plus TVA. În 20 de ani, datorită eficienţei energetice, locuitorii din Amber Gardens pot economisi aprox. 50.000 euro“, precizează Skouras.

În aceeaşi logică verde se înscriu şi proiectele reziden­ţiale dezvoltate de germanii de la HUF HAUS, companie specializată în proiectarea şi construcţia de case prefabricate high end din lemn şi sticlă. „În comparaţie cu o casă tradiţională, designul fiecărei clădiri HUF este caracterizat de modularitate şi flexibilitate, fiind o expresie a perspectivei fiecărui cli­ent“, spune Michael Bau­mann, sales & marketing director HUF HAUS.

Germanii au adus în această toamnă primele două case de prezentare în complexul rezidenţial Dum­brava Vlăsiei, aflat lângă Bucureşti.

Una dintre case, HUF HAUS ART 5 pune la dispoziţie o zonă de locuit de circa 295 de metri pătraţi, disponibili pe două niveluri: parter şi etaj. Preţul pentru această casă este de aproximativ două milioane de euro.

Cealaltă casă, HUF HAUS modum: 8:10 are o suprafaţă de peste 175 de metri pătraţi dispuşi la parter şi etaj, iar costul pentru o contrucţie similară începe de la 700.000 de euro.

„După luarea deciziei asupra caracteristicilor şi obţinerea autorizaţiilor necesare, începem să construim viitoarea casă a clientului nostru. Durata fazei de asamblare depinde de obicei de mărimea şi complexitatea casei şi poate să dureze doar câteva săptămâni. Odată ce asamblarea casei este finalizată, finisajele interioare pot fi gata în aproximativ 12 săptămâni, după care casa este oficial predată clientului“, mai spune Michael Baumann.

Cert este că grija pentru mediu şi preocuparea pentru un consum de energie cât mai redus vine la pachet şi cu un set de cerinţe premium.

„Una dintre cele mai exclusive solicitări a fost un hangar HUF în faţa unei case gri HUF ART 5 din Franţa. Cum casa urma să fie construită în incinta unui aerodrom, a fost clar încă de la început că ar trebui să aibă un hangar pentru aeronave, care să găzduiască avionul clientului. Drept rezultat, am construit primul nostru hangar cu o poartă electrică specială, comandată din America“, îşi aminteşte Michael Baumann.

Şi în proiectul Amber Gardens au existat solicitări de personalizare ceva mai inedite.

„Pentru una dintre locuinţele din cadrul ansamblului am primit solicitarea de a amenaja la subsolul acesteia o cramă unde proprietarul să se poată bucura de pasiunea sa pentru vinuri. Alte extra-dotări au fost piscina exterioară sau camera de joacă pentru copii“, spune Alex Skouras, managing partner Alesonor.

Este adevărat că românul este frate cu pădurea, dar parcă altfel se contemplează eficienţa energetică cu un pahar de vin, roşu sec, perfect răcit în mână.