Arts & Design

Cum ajungi de la un CAP şi un cal primit cadou la un conac de 15 camere: La noi în familie ne propunem să construim ceva mic şi întotdeauna iese foarte mare. Galerie Foto

28 nov 2016 6314 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Termenul de conac te transportă automat în timp, în vremuri de demult, când boierii aveau moşii şi herghelii şi când doamnele purtau rochii cu crinolină. Şi totuşi, există conace noi, ce păstrează doar aerul de grandoare al trecutului. Conace noi, pentru boieri contemporani. Acesta este crezul conacului Archia, din satul cu acelaşi nume, ascuns în inima boemei Transilvania.

„Istoria conacului începe cu mine şi cu familia mea“, povesteşte Horia George Szabo. Recunoaşte că multă lume îl întreabă de cine a fost construit conacul şi când le spune că de el şi familia lui, lumea rămâne puţin şocată. „Conacul nostru nu este o construcţie veche, este o construcitie nouă, dar cu multe influenţe vechi.“

Pentru a înţelege povestea conacului Archia trebuie însă să mergi mai departe în timp şi să înţelegi povestea familiei Szabo. „În anul 1994 tatăl meu a venit acasă şi a spus: Am cumpărat CAP-ul din Archia!“

Acest CAP le-a fost necesar părinţilor săi pentru a obţine un împrumut din bancă pentru primul business după Revoluţie, o fabrică de confecţii textile. Până în anul 2006 aceasta a fost activitatea părinţilor săi, având la un moment dat chiar şi 1.200 de angajaţi. „Mama mea nici nu a vrut să audă unde este acest CAP în primii ani de zile, ce să mai vorbim să şi vină aici.“

Cu timpul însă, familia a început să folosească acest teren de lângă Deva pentru grătare cu angajaţii de la fabrica de confecţii. În anul 1998 a construit aici o casă de vacanţă, numită Vila de peste râu.

„Aici locuiesc eu acum, însă înainte era o casă pe care o foloseam în weekend-uri cu familia sau cu angajaţii fabricii.“ 

Apoi, în anul 2013 familia Szabo a primit cadou un cal pe nume Larava de la nişte parteneri de afaceri. „Ne-am îndrăgostit instant.“ Larava avea nevoie de un grajd şi un manej aşa că tatăl lui Horia George Szabo a decis să îl construiască pe terenul de la Archia. „Se pare că la noi în familie se întâmplă un lucru: ne propunem să construim ceva mic şi întotdeauna iese foarte mare.“ Evident aşa a fost şi cu grajdurile, au ieşit foarte mari şi uşor, uşor au atras şi alţi cai.

În anul 2004 o rudă s-a întors în ţară din Danemarca şi le-a propus să construiască un duplex de lemn cu o tehnologie învăţată de el acolo. Aşa a apărut „Casa grădinii“. „În anul 2006 părinţii mei au primit aprobarea unei linii de finanţare SAPARD în valoare de 200.000 de euro şi s-au apucat de lucru la o pensiune mică de 10 camere.“

Pe acelaşi principiu, construiesc ceva mic şi iese ceva mare, au ridicat un conac cu 15 camere tematice, două pavilioane de evenimente, piscină exterioară şi domeniu de 10 hectare în care au investit până în acest moment aproximativ 1,5 milioane de euro. Conacul a fost deschis oficial în opt noiembrie 2008, iar tânărul antreprenor Horia George Szabo a fost ultimul membru al familiei care s-a „repatriat“ la Archia, în 2013, după şase ani de studii în Capitală.

Uitându-se în urmă, tânărul „moşier“ spune că întâmplarea a făcut ca acest conac să se ridice la Archia, în Transilvania, însă de fapt nimic nu este întâmplător. „Eu de multe ori am spus că judeţul nostru are cele mai multe obiective pe metru pătrat din ţară, dar poate sunt eu subiectiv.“ Totuşi, are şi argumente, pentru că pe o rază de 60 de kilometri în jurul conacului se pot vizita obiective turistice precum Castelul Hu­niazilor, Cetatea Devei, Sarmi­zegetusa Regia, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Mănăstirea Prislop, Minele de aur de la Roşia Montană sau Cetatea Alba Iulia. Se pot face şi trasee pe Masivul Retezat, iar lista de opţiuni este mult mai lungă, fiind completată cu alte obiective chiar dacă nu atât de cunoscute. „Pentru toate acestea noi avem excursii cu ghizi profesionişti şi pentru cei mai aventurieri putem să  oferim excursii off-road pentru grupuri de până la 50 de persoane.“ Pentru cei care vor să rămână însă pe perimetrul domeniului, caii de la Archia îi aşteaptă pe cei dornici de o plimbare sau de o lecţie de echitaţie.

Despre conacul Archia şi de domeniul ce-l înconjoară, Horia George Szabo spune că „respiră prin toţi porii personalitatea mamei mele“. Ea este pasionată de design şi colecţionează, recondiţionează şi aşază fiecare lucru în conac. Totuşi, pe perioada construcţiei familia a lucrat şi cu un designer de interior, Delia Ristovski. Îm­preună, ei au aranjat camere tematice, astfel că fiecare încăpere din conac are o temă diferită care îşi găseşte însă corespondent pe domeniul de la Archia. „Am amenajat camera Maci pentru că macii apar primăvara pe domeniu. La fel şi camera Flori de câmp. Avem însă şi camera Pădure, camera Echitaţie sau camera Tradiţional în care sunt expuse toate lucrurile bunicii mamei mele.“ De altfel, unul dintre cele mai de valoare lucruri din conac pentru familia Szabo este „ia“ din camera Tradiţional. „Aceasta este ia în care bunica mamei mele s-a căsătorit. Tot ceea ce se găseşte în conac în acest moment este un melanj între mai multe generaţii, exact cum suntem şi noi.“ Bunicii săi sunt născuţi în perioada interbelică, părinţii au preluat din valorile bunicilor, iar el vine cu o viziune milenialistă.

„De aici a plecat şi noul nostru concept «Co­nacul Archia pentru Boieri Con­temporani». Piesele de mobilier şi obiectele de artă din colecţia personală a familiei sunt în majoritate din perioada interbelică.“ Abor­darea businessului este însă actuală, cu un accent mare pe on-line.

Nu toate obiectele din conacul Archia sunt moştenire de familie însă. Pe raza judeţului Hunedoara încă există foarte multe conace vechi rămase în paragină din diferite motive şi din păcate din multe dintre acestea au fost furate mobilierul şi piesele de valoare, povesteşte Horia George Szabo.

„Noi am avut noroc să mai găsim piese de mobilier prin satele alăturate, pe care le-am achiziţionat, recondiţionat şi uşor şi-au găsit locul în conac. Pasiunea mamei mele este să recupereze aceste piese. Şi acum mai avem un pod plin de mobilier care urmează să fie recondiţionat.“  De altfel, visul mamei sale este să construiască un sat românesc cu case vechi, pe care să-l introducă în circuitul turistic. „Acesta ar fi un plan de viitor.“

Pentru moment focusul este pe conacul pentru boieri contemporani care a primit anul trecut puţin peste 7.500 de musafiri din toată lumea, din Anglia în USA şi din Africa în Australia, India, Mauritius sau Monte Carlo.