Arts & Design

Dincolo de mobilier, covoare şi draperii, corpurile de iluminat sunt elementul de decor care conturează, de fapt, întreaga atmosferă dintr-o locuinţă

02 oct 2017 951 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Dincolo de mobilier şi de culoarea în care sunt zugrăviţi pereţii, dincolo de covoarele şi de draperiile care completează o în­căpere, un element de decor care pare să nu primească atenţia cuvenită de multe ori este cel care conturează, de fapt, întreaga atmosferă dintr-o lo­cuinţă. În lipsa luminii naturale, obiectele de iluminat preiau rolul de a crea contextul potrivit în diferite momente ale zilei, mai ales că variaţiile de lumină pot chiar să ne influenţeze starea de spirit.

 

O lumină caldă şi difuză creează impresia de intimitate, la fel cum una rece poate da senzaţia de disconfort. Lipsită de formă fizică, lumina are totuşi o capacitate incontestabilă de a ne transpune într-o stare sau alta. În locuinţă, este printre ultimele detaliii de care oamenii ţin cont, însă designerii de interior spun că alegerea obiectelor de iluminat este la fel de importantă precum alegerea pieselor de mobilier.

„La crearea unui spaţiu de locuit confortabil, lumina artificială joacă un rol primordial pentru că trebuie să compenseze rolul soarelui în momentele în care lumina naturală nu este disponibilă. Se recomandă ca poziţionarea surselor de lumină în casă să urmărească două aspecte importante: să fie funcţionale, acoperind zonele principale de lucru sau trafic din casă, dar şi ambientale, care să conducă la crearea unei ambianţe plăcute în orice cameră în care membrii familiei sunt prezenţi“, spune Florin Ciobotă, channel marketing în cadrul Philips Lighting, divizia care se ocupă de sisteme de iluminat din cadrul companiei olandeze cu acelaşi nume.

Un singur punct de lumină în mijlocul tavanului din living nu mai este suficient pentru a lumina întreaga încăpere, deoarece omul modern are nevoie de surse suplimentare cu care să compenseze intensitatea mai scăzută din colţurile camerelor. Astfel, devin utile lustrele cu mai multe braţe şi implicit mai multe becuri, dar şi lampadarele, veiozele sau aplicele suplimentare de perete. O bucătărie mică poate suporta fie o aplică pe tavan, fie un sistem de spoturi încastrate, însă în baie este nevoie de distanţă faţă de sursele de apă atunci când instalăm obiecte de iluminat. Acestea sunt doar câteva dintre regulile de bază în ceea ce priveşte sistemul de iluminat. „O zonă de lucru sau un birou necesită o lampă de birou, lampadarele sunt mereu binevenite în lateralele canapelelor, iar corpurile decorative arată bine aşezate deasupra zonei de luat masa“, spune Sebastian Mîndroiu, designer de interior la Picktwo Studio, un studio de design pe care l-a fondat alături de Radu Călin, ambii având pregătire în arhitectură.

Cei doi şi-au creat împreună un portofoliu „cu greutate“ în amenajări interioare mai ales pe nişa restaurantelor, fiind responsabili de felul în care arată spaţii precum Stadio Restaurant cu Atrium, Social 1, Skin Studio, Venchi sau, mai recent, restaurantul Nor Sky Casual Restaurant, aflat la ultimul etaj al celei mai înalte clădiri din România, Sky Tower. Toate au în comun, pe lângă aceeaşi echipă de arhitecţi, şi o atmosferă aparte care le distinge de alte localuri din Bucureşti. Iar jocurile de lumini fac diferenţa.

Sebastian Mîndroiu spune că iluminatul unui spaţiu, mai ales în spaţiile cu destinaţie publică, aşa cum sunt restaurantele, este elementul cel mai important din întregul proces de amenajare. Asemenea fotografilor care îşi organizează shootingurile în funcţie de intensitatea luminii, şi arhitecţii concep întregul mod de amenajare a unei încăperi în funcţie de sursele de lumină disponibile.

„Modul în care este «pusă» lumina este definitoriu pentru atmosfera rezultată şi pentru starea de spirit, relaxarea sau productivitatea persoanelor care folosesc spaţiul“, spune cofondatorul Picktwo Studio.

Tocmai de aceea, designerii spun că nu e cea mai bună idee alegerea corpurilor de iluminat decorative la sfârşitul proiectului de renovare a locuinţei, deoarece poziţionarea luminilor trebuie proiectată încă de la început, pentru a acoperi cât mai bine spaţiul util. În plus, iluminatul merge „mână în mână“ cu stilul în care este concepută mobila.

Alegerea corpurilor de iluminat se poate face în funcţie de design şi de utilitate. Pasionaţii de obiecte cu volume mai generoase pot opta pentru lustre sau aplice pe când minimaliştii au de ales între spoturi pe bară sau încastrate în tavan. Lampadarele, veiozele pentru podea sau lămpile de birou sunt o cale de mijloc. De asemenea, obiectele vor fi diferite dacă este vorba despre sufragerie, dormitor, hol, baie, biroul de acasă, camera copiilor sau balcon.

Cele mai eficiente corpuri de iluminat sunt cele care rezolvă problema spaţiului în care sunt montate, adică cele care sunt funcţionale, dar care se şi încadrează din punct de vedere estetic în întregul concept de design al casei.

„În spaţiile tehnice şi de circulaţie sau depozitare vom alege obiecte de iluminat funcţionale, cu durată mare de viaţă şi putere pe măsura spaţiului“, explică Sebastian Mândroiu.

Fiecare încăpere a unei case ar trebui să beneficieze de două tipuri de surse de iluminat - unele care asigură iluminatul necesar desfăşurării activităţii în acea încăpere şi altele care asigură un iluminat decorativ, cu piese care dau ambianţa camerei.

„Corpurile de iluminat decorative sunt potrivite pentru utilizarea casnică, au lumina potrivită pentru încăperile casei în care sunt folosite, în special doar pentru momentele în care lumina soarelui nu este disponibilă. Pe de altă parte, spaţiile comerciale, de exemplu, au nevoie de sisteme de iluminat profesionale ce trebuie să funcţioneze pe întreaga durată a zilei şi necesită sisteme complexe de control şi mentenanţă“, explică Florin Ciobotă, specialistul în marketing de la Philips.

Indiferent de destinaţie însă, obiectele de iluminat trebuie să se potrivească într-un mod armonios cu întregul decor. Într-o amenajare clasică, acestea vor avea finisaje cât mai apropiate de ceva ce există deja în casă, iar într-una modernă sau eclectică, lămpile vor fi piese contrastante.

Modernitatea în sectorul obiectelor de iluminat poartă numele tehnologiei LED, în funcţie de care sursele de lumină pot fi mai performante, cu un consum redus de curent şi o durată de viaţă îndelungată, unele fiind concepute să aibă chiar 10.000-15.000 de ore de funcţionare. Iar designul a devenit şi el mai uşor de integrat în concept.

„Dacă vechile corpuri de iluminat cu becuri tradiţionale erau ceva mai limitate în ceea ce priveşte forma din cauza faptului că fasungul becului trebuia încadrat în design, acum flexibilitatea tehnologiei LED a dus la crearea unor forme cu totul deosebite şi avangardiste, care pot înfrumuseţa spaţiul locuit într-un mod creativ, beneficiind totodată şi de cantitatea de lumină necesară pentru activităţile zilnice“, spune Florin Ciobotă.

De altfel, „ledificarea“ corpurilor de iluminat decorative este una dintre tendinţele relevante la nivel global în ultimii ani, alături de conceptul de conectivitate, care presupune că sistemele de iluminat casnice sunt interconectate.

Becurile cu led sunt disponibile în toate formele clasice - de la bulb sau glob la lumânare, lustră, spot, reflector sau capsulă, şi au luminozitate reglabilă, cu variaţii ale intensităţii luminoase, astfel că nu există loc de plictiseală.

„Putem seta o lumină mai caldă cu o temperatură mai joasă pentru a ne îmbunătăţi creativitatea sau pentru a ne relaxa, sau ne putem ilumina spaţiul de locuit cu lumină albă mai rece pentru a fi mai activi, pentru a ne concentra sau pentru a ne energiza“, spune Florin Ciobotă.

Oricare ar fi starea pe care vrem s-o creăm, e cert că lumina influenţează mare parte din evenimentele cotidiene, cu o prezenţă discretă şi totuşi crucială.