Arts & Design

Lucrări de 10 mil. euro semnate de Brâncuşi, Ghenie sau Cantor, la Art Safari. Va fi expusă şi colecţia de artă a lui Ceauşescu

10 mai 2018 556 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Valoarea lucărilor care vor fi expuse în cadrul celei de-a cincea ediţii a Art Safari, cel mai mare eveniment dedicat artei care va avea loc în Bucureşti în perioada 11-20 mai, este de circa 10 milioane de euro, printre operele expuse numărându-se piese semnate de Constantin Brâncuşi, Nicolae Tonitza, dar şi de artişti contemporani precum Mircea Cantor sau Adrian Ghenie.

Lucrările provin din muzee româneşti şi străine (între care şi Muzeul Pompidou şi Muzeul Louis Vuitton Fondation din Paris), dar şi din colecţii private importante, însă o parte dintre lucrările de artă contemporană au fost create special pentru a fi expuse la Art Safari 2018, spun organizatorii evenimentului.

Anul acesta, Herve Mikaleoff, curatorului grupului Louis Vuitton Moet Henessey (LVMH) este şi curatorul Pavilionului Central din cadrul Art Safari Bucureşti (arta contemporana). De altfel, în colecţia gigantului LVMH sunt şi piese ale artiştilor români, printre care se numără Anthroposynaptic, o broderie pe cămăşi tradiţionale de bărbat şi femeie din Maramureş, semnată de Mircea Cantor.

„Misiunea Louis Vuitton Fondation este aceea de promovare a artei contemporane în rândul publicului din Franţa şi din toată lumea. Iar arta românească este o parte importantă în cadrul acestei misiuni”, spune Herve Mikaeloff.

Printre noutăţile acestei ediţii a Art Safari se numără expoziţia „Altceva despre Ceauşescu” care dezvăluie o latură mai puţin cunoscută a fostului şef de stat, aceea de iubitor de artă.

„Pentru 10 zile, în centrul Capitalei, Art Safari Bucureşti va fi gazda celor mai de seamă lucrări din colecţia privată a lui Ceauşescu, printre care opere de Luchian, Grigorescu, Petraşcu, Băncilă, Ressu şi Iser, în împrumut de la Palatul Primăverii.”

De asemenea, va mai fi expusă o selecţie de opere din perioada impresionismului românesc aparţinând celei mai importante colecţii de artă a unei bănci româneşti, BCR, realizate începând cu 1990. Printre opere se află picturi semnate de Tonitza, Pallady, Dărăscu, Steriadi, Ressu, Ciucurencu, Ţuculescu etc.