Arts & Design

Nimic din ceea ce ne face fericiţi în restul zilelor nu ar trebui să lipsească dintr-o casă de vacanţă, ba dimpotrivă. Doar e vacanţă, nu?

26 iul 2017 1216 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Reşedinţa mea de vară... E la ţară, spunea poetul, însă azi am putea să înlocuim sintagma cu destinaţii mai exotice, care mai de care mai tentante, în care se poate petrece o vacanţă de vis. Nimic din ceea ce ne face fericiţi în restul zilelor nu ar trebui să lipsească dintr-o casă de vacanţă, ba dimpotrivă, pentru că în locul în care ne petrecem concediile avem voie să visăm un pic mai mult decât de obicei. Doar e vacanţă, nu?

 

„Atât la mare, cât şi la munte, căldura naturală a lemnului, puritatea pietrei şi ţesăturile din fibre naturale sunt ingrediente ce pot fi folosite în amenajarea unei case de vacanţă“, spune Mihai Dobre, arhitect şi designer al magazinului de mobilă de lux Roche Bobois, din inima Bucureştiului.

Piatra şi lemnul sunt materiale naturale aflate din abudenţă în zonele montane, iar păstrarea lor într-o formă cât mai puţin prelucrată ajută la integrarea perfectă a casei de vacanţă în decorul exterior. La mare, combinaţia de alb-albastru, elementele de decor cu specific nautic, ferestrele rotunde ce imită hublourile vapoarelor, toate sunt în ton cu perioada estivală, adaugă el.

Casa de vacanţă trebuie, în plus, să fie lipsită de aglomeraţie şi cât mai ecologică, intruziunea în mediul natural fiind discretă. Vacanţa înseamnă, până la urmă, libertate, aşa că şi casa în care o petrecem trebuie să confere aceeaşi senzaţie.

Ce diferenţiază amenajarea unei case în care locuim pe tot parcursul anului de cea de vacanţă este, printre altele, volumul spaţiilor de depozitare. Dat fiind că în locuinţa de vară nu sunt depozitate haine, vase şi alte obiecte de uz casnic, pentru tot parcursul anului, piesele de mobilier sunt mai degajate. Astfel, interioarele de vacanţă sunt caracterizate de simplitatea spaţiilor, care conţin doar obiecte de uz sezonier.

„Decoraţiunile care exprimă armonie, relaxare şi calm nu ar trebui să lipsească din nicio casă de vacanţă. Culorile joacă un rol esenţial într-o amenajare coerentă, deoarece, cu ajutorul lor, putem pune în valoare decoraţiunile şi astfel obţinem un cadru liniştit în care să ne relaxăm în vacanţă“, explică Mihai Dobre.

Ferestre cu perdele simple, ca în poveştile pe care le citeam în copilărie, draperii în culori naturale sau, de ce nu, obloane din lemn. Oricare dintre ele poate fi un element potrivit pentru casa de la munte. Sau de la mare. După preferinţe.

Ferestrele trebuie să fie largi, pentru ca soarele să scalde încăperile şi să ne „scufundăm“ într-un ocean de seninătate... Aproape că am ajuns în vacanţă doar imaginându-le.

Culoarea verii este culoarea plantelor exotice şi a pădurilor tropicale, verdele Greenery, desemnat de Pantone nuanţa anului 2017. Se poate combina cu nuanţe de gri antracit până la mov, cărămiziu şi chiar verde neon, iar rezultatul induce invariabil o stare de calm şi de relaxare.

Dar „culoarea vedetă“ îşi împarte poziţia pe podium şi cu alte tonuri marcante. Galbenul şi auriul, culorile nisipului sau albastrul marin sunt ideale pentru casele de la mare, deşi nu numai. Nuanţe naturale de maro, bej şi crem, alături de culori mai puternice, precum portocaliu, turcoaz, roşu sau roz pot să aducă la viaţă o încăpere, indiferent că aceasta se află aproape de plajă sau în creierii munţilor. Podeaua, parchetul şi gresia sunt consacrate însă culorilor naturale şi calde.

„O casă spectaculoasă poate fi decorată inspirându-vă din destinaţia de vacanţă preferată. Casa de vacanţă nu trebuie să difere de cea în care locuiţi pe tot parcursul anului, dar acordaţi importanţă mai mare decoraţiunilor! Folosiţi, de exemplu, obiecte ce amintesc de viaţa marină - peşti, scoici sau orice alt element din natură. Pentru pereţi, folosiţi fotografii cu destinaţiile preferate“, sugerează Eva Dvorakova, creative hunter pentru magazinul online de mobilă, covoare şi decoraţiuni Bonami.

Într-o casă la mare, covorul nu e o alegere tocmai potrivită, pentru că nisipul îl poate deteriora, iar asta obligă la mai mult timp dedicat curăţeniei. Ceea ce nu vrea nimeni să facă în vacanţă, nu? De altfel, nu e nevoie nici de multe obiecte de mobilier sau de elemente masive, o canapea, câteva fotolii şi o măsuţă împletită din răchită fiind suficiente pentru amenajarea unei camere. Stilul ospitalier îmbină designul artistic cu cel rustic. Mobilierul din lemn în culoarea sa naturală poate fi „asortat“ cu o serie de tablouri minimaliste, care sugerează armonie şi calm.

„Pentru minibucătăria casei de vacanţă, ne putem inspira din stilul rustic francez. O chiuvetă adâncă din fontă, în format pătrat, cu robinet retro, gresie albă clasică, blat de lemn şi veselă tradiţională, pictată cu motive etnice, coşuleţe din paie şi textile cu imprimeu în carouri, toate întrunesc stilul rustic specific Hexagonului“, spune arhitectul Mihai Dobre.

Tot din Franţa vine şi inspiraţia sub numele French Provence, pentru o oază de linişte creionată, de obicei, într-o casă veche din zona rurală. Cu ceva lavandă plantată în grădină, cu o pâine proaspăt scoasă din cuptor şi cu un decor potrivit, regiunea Provence nu mai pare atât de departe.

Dacă vacanţa înseamnă mare, iar casa se află nu departe de plajă, designul în stil nautic presupune, într-o curte generoasă, amenajări cu vâsle, mobilier din lemn vechi sau poate chiar o barcă instalată. Peisajul ar trebui să fie populat de chirpici, stuf, paie, ratan, bambus, in sau pânză de velier. Lenjeriile din in, la fel ca draperiile, dau senzaţia de răcoare şi de lejeritate.

La munte în schimb, cel mai indicat este să se folosească materiale care pot fi găsite în zonă, precum lemnul, piatra, cărămida, lutul, lâna, blana, atât pentru piesele de mobilier, cât şi pentru accesorii. „Un element important (pentru orice casă de vacanţă - n. red.) este terasa, însă nu este necesar să ne dotăm casa de vacanţă cu mobilă scumpă. Investiţiile în mobilierul de exterior sunt rentabile, pentru că acesta va fi folosit frecvent pe durata verii. Nu sunt de uitat nici accesoriile pentru grătar şi corpurile de iluminat pentru grădină. Cumpăraţi pufuri şi decoraţi terasa cu coşuri împletite din iarbă de mare“, explică Eva Dvorakova, de la Bonami.

Şi casa de vacanţă-i gata!