Auto

Dilemă cu mulţi cai putere la Ferrari: producţie mare sau caracter exclusivist?

12 sep 2014 1159 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Ferrari va produce mai multe maşini decât îşi planificase iniţial după ce Sergio Marchionne, directorul general al executiv al companiei mamă Fiat SpA, va prelua conducerea producatorului auto de lux luna viitoare, potrivit Bloomberg.
Marchionne, care va deveni preşedintele Ferrari pe 13 octombrie, spune ca plănuieşte să crească producţia unor modele precum LaFerrari, care costă 1,3 milioane de dolari, pentru a putea ţine pasul cu creşterea numărului de clienţi ultra-bogaţi.
"Dacă acest segment creşte, noi ar trebui să fim capabili să-l urmărim", a spus Marchionne. "Altfel lista de aşteptare va deveni prea lungă şi oamenii se vor plictisi", a completat reprezentantul Ferrari.

Planul este complet diferit de strategia lui Luca Cordero di Montezemolo, care şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Ferrari dupa 23 de ani în urma unei confruntări cu Marchionne. Montezemolo vroia să limiteze volumele producătorului auto la 7.000 de maşini ca o garanţie a exclusivităţii. Marchionne a spus încă din mai că brandul are potenţial de a vinde circa 10.000 de maşini anual.

Ferrari, cu sediul în Maranello, Italia, este deţinută de Fiat în proporţie de 90% şi este o componentă majoră a planului lui Marchione de dezvoltare a grupului pe segmentul automobilelor de lux, în urma fuziunii care a dus la crearea Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

În România sunt înmatriculate 178 de autoturisme Ferrari, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în creştere cu 13 unităţi comparativ cu anul anterior.
De la începutul anului au fost înmatriculate cinci maşini Ferrari noi, iar celelalte opt reprezintă automobile importate la mâna a doua.
Modelul cu cele mai multe unităţi înmatriculate în România este Ferrari F430, cu 24 de unităţi, ce reprezintă generaţia înlocuită de actualul 458 Italia. Printre modele se regăseşte şi unul de colecţie precum Sbarro Mille Miglia, a cărui valoare este de peste 130.000 de euro potrivit siteurilor de specialitate.
În România marca este reprezentată oficial de importatorul Forza Rossa, companie controlată de fostul ministru al sănătăţii Ion Bazac.
Anul trecut compania a vândut, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor săi, 39 de maşini şi pentru acest an estimează o creştere de cel puţin 5%, similară cu cea din ultimii ani. Cel mai bine vândut model anul trecut a fost 458 Italia, iar în acest an oficialii estimează că va fi noul California T. Preţul mediu al unui automobil Ferrari vândut a fost de 190.000 de euro, iar cel mai scump automobil livrat anul trecut este un LaFerrari în valoare de 1 mil. euro.