Ceasuri & Bijuterii

Carataj, claritate, culoare… criza

10 sep 2009 747 afişări
Din aceeaşi categorie

Expertiza pietrelor pretioase este in Romania un domeniu de nisa, in principiu pentru ca diamantele au (re)venit doar recent in magazinele si in cultura romanilor. Iar pe piata exista doar doi jucatori - Oana Ceciu care detine in momentul de fata singurul laborator de expertiza diamante pentru sectorul privat din tara si BNR - singura institutie care dispune de un laborator specializat.

Oana Ceciu a inceput cariera de expert in diamante din necesitate, "sotul meu fiind ceasornicar primea o multime de intrebari de la clienti despre ceasuri cu diamante. Am descoperit astfel ca exista o oportunitate de dezvoltare pe acest domeniu al expertizei de pietre pretioase." A plecat astfel in Belgia unde a studiat timp de un an, devenind gemolog atestat, iar in 2007 s-a intors pentru a lansa acest serviciu, chiar la Luxury Show unde a adus pentru expertiza un diamant de 150.000 de euro, care s-a si vandut, spre surpriza expertului.

La inceput, a existat totusi reticenta in ceea ce priveste expertiza diamantelor, dar acum din ce in ce mai multi se intereseaza despre adevarata valoare a "pietrelor pe care le detin", mai ales ca pot exista diferente de mii de euro datorate taieturii, claritatii sau culorii. Valoarea pietrelor sta in cele 4 C-uri: carataj, culoare, claritate si cut (taietura), iar pentru cele 4 analize ale unui diamant Ceciu utilizeaza moduri diferite de lucru - pentru culoare, expertul detine un mini laborator cu lumina care imita soarele de la Polul Nord si are spre comparatie un master set de pietre certificate in laboratoare specializate, iar pentru claritate e suficienta lupa, dar Ceciu foloseste si microscopul. "Taietura este singura care tine de natura umana si poate influenta cu cateva mii de euro valoarea unui diamant; daca nu e artistica pare ca nu are viata. E nevoie de geometrie, de matematica in analiza taieturii", spune Ceciu.

Expertul a analizat diamante in toate formele, de la monturi pe bijuterii sau ceasuri la pietre nemontate, insa nu a primit nici un diamant D, IF (internal flawless). "Am analizat un diamant notat D, de cea mai pura culoare, aproape transparent (culoarea de altfel se noteaza de la D la Z) insa nu era si IF care este cel mai inalt standard in claritate".

In ceea ce priveste criza financiara, in ultimul an Oana Ceciu spune ca profilul clientului s-a schimbat. "Acum vin la magazin de la oamenii cu multi bani la oameni simpli ce vor sa-si vanda bijuteriile lasate mostenire, ca solutie la recesiune. Pe cei din urma nu i-as fi introdus in urma cu un an in profilul clientului clasic ".

Ceciu spune ca recesiunea afecteaza industria in mare parte si pentru ca dealerii de pietre pretioase le achizitionau in ultima vreme apeland la credite bancare, ceea ce in urma cu cativa zeci de ani nu era posibil.

In ceea ce priveste Romania, in ultima vreme a intalnit si mai multe imitatii de diamante ca de obicei, semn ca, odata cu crearea unei culturi in domeniu, a unei educatii aflate inca in faza incipienta, se dezvolta din pacate si o cultura a imitatiilor. Sfatul expertului pentru cei ce doresc sa cumpere un diamant este sa nu faca prima achizitie care le iese in cale, sa intrebe despre diferentele dintre cele mai scumpe si cele mai ieftine diamante din magazin si sa caute o parere avizata inainte de a cumpara un diamant.

Costul unei expertize poate varia de la 20 de ron pentru o piatra "buna" pana la 50 de ron pentru un diamant valoros, iar durata unei analize poate ajunge pana la aproximativ 30-40 de minute pentru un diamant cu note mari, dar poate dura si cateva minute pentru o piatra de valoare mai mica. "De obicei lucrez cu programari, insa n-as putea spune exact cate am pe zi pentru ca am clienti care imi aduc si 13 pietre la analiza", incheie Oana Ceciu.