Arts & Design

Cat costa sambata seara

22 ian 2010 708 afişări
Din aceeaşi categorie

Lumea intreaga petrece sambata-seara, in afara de londonezi care au descoperit ca duminica e mai cool, dar asta e alta poveste. Exista si melodii realizate in cinstea acestei seri ca Whigfield - Saturdat Night sau chiar filme - Saturday Night Fever, in care joaca si pantofii sai rosii, disco. Bucurestenii ies si ei sambata seara si iau cu asalt cinematografe, restaurante, cocktail bars si cluburi. Unii merg la film sau la restaurant si apoi se opresc intr-un bar, inainte de club. "Weekendul este perioada cea mai aglomerata din cinematograf, in primul rand deoarece saptamana cinematografica incepe in Romania vineri, deci filmele in premiera pot fi vizionate pentru prima data in weekend. Ponderea weekendului in totalul incasarilor este semnificativa, cu atat mai mult cu cat la nivelul intregii industrii, in weekend se practica preturi mai mari decat in timpul saptamanii cu circa 20%- 25%", spune Corina Gonteanu, director de marketing Cinema City.

In topul filmelor preferate de romani in momentul de fata se numara Avatar, Sherlock Holmes si Vechi Tovarasi. Asadar un film 3D la Cinema City costa in jur de 30 de lei, iar un film normal costa aproximativ 25 de lei.

Cei care aleg sa mearga la restaurant trebuie sa-si faca rezervari din timp. De joi pana sambata, incepand cu ora 18.00, la Chez Marie e destul de greu sa gasesti masa fara rezervare desi restaurantul are aproximativ 90 de locuri. Maria Popa, prorietara restaurantului, care se ocupa deseori si de specialitatile din bucatarie, spune ca sambata seara incasarile sunt cu aproximativ 50% mai mari decat in restul saptamanii, iar un client consuma aproximativ 80-100 de lei pentru o masa. Si pentru restaurantul japonez Sushi Ko sambata seara este cea mai aglomerata seara a saptamanii - toate mesele sunt pline, ceea ce inseamna aproximativ 100 de clienti care consuma in medie 150 de lei pentru o masa. "Incasarile restaurantului pentru sambata seara sunt de aproximativ 20- 30.000 de lei fata de doar 10.000 lei in timpul saptamanii", spune Mario Bechara, managerul Sushi Ko.

Dupa masa sau film bucurestenii se indreapta de obicei spre barurile din capitala, Centrul Vechi fiind cea mai populara zona datorita numarului mare de localuri - de la puburi pana la cafenele de arta. In St. Patrick sau Bordello's nu gasesti aproape niciodata locuri intr-o sambata seara si la fel se intampla si cu Grand Cafe Van Gogh care e un fel de cafenea- bar plin de luni pana duminica. St Patrick este un pub irlandez, raiul bautorilor de bere care platesc in medie 50 de lei pentru cateva drafturi din berea casei (de la 6 la 19 lei, depinde daca e vorba de pitcher sau pint) sau pentru cocktailuri din bere (in jur de 14 lei).

In barul ce poarta numele pictorului Van Gogh atmosfera e un pic alta - se serveste mai mult vin (peste 10 lei) decat bere, iar localul este mult mai luminos si colorat decat puburile irlandeze. Van Gogh e preferat de expati si artisti care lasa aici in general peste 50 de lei de fiecare data cand vin.

Sambata nu este insa mereu seara preferata a proprietarilor de baruri si nici cea mai profitabila. "Este intr-adevar cea mai aglomerata zi a saptamanii, dar nu neaparat cu cele mai mari incasari, in afara de cazurile cand avem toate mesele rezervate. Sambata e comerciala. Vine un mix de oameni care intra pentru distractie mai mult decat sa incerce experienta cocktailurilor noastre. Personal prefer zilele din timpul saptamanii cand vin grupuri de oameni «de - ai casei» care stiu sa aprecieze un cocktail bun ca Pear&Ginger sau Blueberry Highlife.

In timpul saptamanii muzica e data mai incet si se poate dansa, dar si discuta", spune Costin Gache, proprietarul localului Interbelic, situat tot in Centrul Vechi. Tot Gache spune ca un client consuma in medie, sambata seara, 100 de lei. Dar sunt si oameni care consuma 300 de lei. "Depinde de apetitul fiecaruia pentru cocktailuri", completeaza acesta.

Penultima oprire de sambata seara este, de obicei, unul dintre cluburile din capitala cum ar fi Expirat, Control sau Gaia. Control si Expirat sunt cunoscute ca fiind "underground", cu muzica buna, clientela eclectica si bautura ieftina. In Control pot ajunge intr-o sambata seara pana la 1.000 de oameni care consuma bere (6 lei), cocktailuri (pana in 15 lei) sau shoturi (pana in 15 lei). Asadar un om consuma in medie 70 de lei pe seara. In Expirat si Other Side (partea cealalta a Expiratului) preturile sunt la fel de mici doar ca spatiul nu permite decat un umar de aproximativ 5-600 de oameni. In Gaia, in schimb, un cocktail costa in jur de 35 de lei, iar consumul mediu pentru o seara poate ajunge si la cateva sute de lei pentru o persoana. Iar daca clientii rezerva si masa atunci nota de plata pentru o seara se poate ridica si la cateva mii de lei, o suma modesta pentru personajele mondene ale capitalei care-si fac aparita in Gaia.

La calculele de mai sus nu trebuie sa lipseasca masa after hours, adica tortilla (19 lei) de la non-stop-ul La Tortilla, pe care o cumpara majoritatea clubber-ilor la 4-5 dimineata, inainte sa porneasca spre casa.

In concluzie, pentru un bucurestean cu buget mediu o seara de sambata costa de la 100 de lei in sus, iar pentru proprietarii localurilor din capitala asta inseamna cresterea incasarilor de weekend cu cateva procente considerabile.