Gastronomie

Cel mai nou trend în gastronomie cucereşte bucătarii de top ai lumii

12 sep 2011 1231 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie
Cel mai nou trend în gastronomie cucereşte bucătarii de top ai lumii

Bucătăriile spaniole şi coreene au făcut loc mai nou bucătăriei peruane, scrie Wall Street Journal.

Această gastronomie, rezultatul a 500 de ani de influenţe spaniole, africane, japoneze şi chineze, a trezit recent interesul tuturor marilor bucătari ai lumii. Statisticile arată că în New York, San Francisco, Miami , Los Angeles, Boston şi Philadelphia există acum de patru ori mai multe restaurante peruane decât în urmă cu 10 ani.

Săptămâna trecută bucătari celebri ca René Redzepi din Danemarca, Michel Bras, vedeta Franţei şi chef-ul american Dan Barber, au aterizat în Lima pentru a participa la un festival de gastronomie care a devenit în doar 4 ani cel mai important festival de acest gen, din America Latină.

Ferran Adria, starul gastronomiei mondiale, a ales la rândul său Peru pentru a realiza un documentar despre preparatele locale.

Iar cel mai important bucătar naţional şi-a deschis recent un restaurant uriaş în inima Manhattan-ului.

În plus, principalele ingrediente ale gastronomiei peruane (printre care aji amarillo-chili galben) se găsesc acum în toate pieţele frecventate de bucătarii cu stele Michelin din toată lumea.

Gastronomia peruană conţine fructe de mare, este acidă pentru că foloseşte mult suc de lămâie, ceapă roşie şi un condiment din ardei aji. Reţetele conţin şi mulţi cartofi - există peste 3000 de feluri de cartofi în ţară.

Ceviche, faimoasa salată naţională din fructe de mare, abundă în meniurile restaurantelor de lux din lumea întreagă. Iar bucătarii peruani spun că pentru prima oară au obţinut investitori pentru promovarea bucătăriei locale.

Iniţial, mulţi dintre cei mai cunoscuţi chefi internaţionali au fost atraşi în Peru de Gaston Acurio, cel mai renumit bucătar peruan care s-a dedicat promovării gastronomiei naţionale în toată lumea. Acesta a început în 1994 cu un restaurant în Lima şi acum are 32 de restaurante în 14 oraşe internaţionale.

Danny Meyer, un proprietar de restaurante care l-a ajutat pe Acurio sa-şi deschidă primul local cu specific, în Manhattan a spus că mâncarea peruană este următorul " big thing" şi că oricât ai degusta din ea te simţi " sănătos şi sexi".