Style

Cele mai scumpe arme din lume în 2012. GALERIE FOTO

10 ian 2012 14309 afişări de Alexandru Matei
Din aceeaşi categorie

Cele mai scumpe arme din lume costă 868 de miliarde de dolari în costuri de cercetare şi dezvoltare şi de producţie. Nu este vorba însă de pistoale sau de puşti, ci de avioane, rachete sau nave de război de ultimă generaţie, scrie 24/7 Wall Street.

Iar toate acestea au fost comandate de Departamentul american al apărării. Casa Albă a făcut public de curând raportul "Susţinerea lidershipului mondial al SUA: priorităţile apărării în secolul 21" în condiţiile în care din bugetul apărării trebuie tăiate 1.000 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

Costurile implicate de aceste arme sofisticate arată cât de greu îi va fi Americii să îşi reducă costurile cu forţele armate.

Pentru a înţelege magnitudinea acestor costuri trebuie spus că sunt mai mari decât cele 700 mld. dolari pe care Congresul l-ea folosit pentru a ţine în viaţă sectorul financiar al ţării la finalul lui 2008. Este de asemenea mai mare decât pachetul de stimulare a economiei lansat de administraţia Obama, în valoare de 787 mld. dolari.

Pentagonul împarte costurile în două categorii, de cercetare şi dezvoltare şi de achiziţie a armamentului. Adunate, cele două sume ajung la valori ameţitoare. De exemplu costul total al submarinelor din clasa Virginia depăşeşte 83 de miliarde de dolari, iar aceşti bani vor fi investiţi în doar 30 de unităţi. Una peste alta, acestea sunt cheltuieli extraordinare menite să apere Statele Unite.

Topul celor mai scumpe arme din lume în 2012 este realizat în funcţie de costurile totale ale diferitelor programe, nu pe baza costului pe unitate.