După Afaceri

Cele mai vechi restaurante din România

19 aug 2014 17045 afişări
Din aceeaşi categorie

Butoiul de Aur din Sibiu, Cafeneau Veche şi Caru’ cu Bere din Bucureşti sunt cele mai vechi restaurante din România, cel puţin aşa spun înscrisurile vechi de sute de ani, pe care timpul nu le-a şters. Şi tot aşa spun şi poveştile despre ospeţele de odinioară, cu purceluşi la proţap şi butoaie de bere ascunse în catacombe, despre cafele şi dulceţuri cum nici turcii n-au pomenit, despre lăutari şi oameni demult trecuţi în legendă. Ce se ascunde în spatele acestor file de istorie? Puteţi descoperi şi singuri, dacă vă faceţi o simplă... rezervare!

Zoom enciclopedic
Termenul de “restaurant” a apărut pentru prima dată în secolul 16, însemnând un tip de supă foarte savuros. A fost folosit pentru prima dată pentru a desemna un spaţiu unde se servea mâncare în jurul anului 1765, referindu-se la un local fondat de un parizian care vindea supe, pe nume Boulanger. Ulterior, restaurantele au devenit faimoase în Franţa după Revoluţia Franceză, atunci când, după fuga aristocraţilor, în spate au fost lăsaţi foarte mulţi servitori care ştiau cum să pregătească feluri de mâncare excelente. În acelaşi timp, foarte mulţi provinciali au sosit în Paris, fără familii care să le gătească. Astfel, cele două clase sociale au fost unite – şi reataurantele le-au oferit provincialilor ceea ce aveau nevoie.

Legenda Butoiului!

Se pare că cel mai vechi restaurant din România se află la Sibiu. Restaurantul Butoiul de Aur este situat pe Pasajul Scărilor - strada care face legătura dintre Oraşul de Sus şi Oraşul de Jos prin două ramificaţii de scări şi arcade care înconjoară zidurile cetăţii din jurul Bisericii Evanghelice construita in sec. XIII. Clădirea Butoiul de Aur, cu turn de apărare, datează din anul 1542 şi este înscrisă în lista monumentelor istorice din Sibiu.

Galerie FOTO si mai multe detalii aici