Arts & Design

Copenhaga – tinerete si toleranta

17 sep 2009 97 afişări
Din aceeaşi categorie

Casele zugravite in culori vii, briza marii, cohortele de biciclisti, ambarcatiunile variate care populeaza portul dau acestui oras nota sa distinctiva de dinamism nepoluant. Peste 40% din locuitorii capitalei folosesc bicicletele pentru drumurile zilnice. Va puteti alatura lor, folosind una din miile de biciclete puse la dispozitie gratuit de municipalitate tuturor doritorilor, contra unui gaj de 20 de coroane daneze. Standurile cu biciclete se gasesc in mai multe puncte intens circulate din Copenhaga.

Calare pe bicicleta sau pe jos, puteti sa ii luati urma legendarului scriitor Hans Christian Andersen, ale carui basme au stimulat imaginatia atator generatii de copii. O varianta de a avea o imagine de ansamblu asupra orasului este calatoria cu vaporasele-taxi, in sistem hop in - hop off (urci si cobori unde si de cate ori vrei in cadrul unui traseu turistic). O alta formula de a vizita peste 70 de atractii turistice ale Copenhagai o ofera cartela turistica ce poate fi achizitionata de la toate oficiile de turism.

Louisiana

Situat in nordul insulei Zealand, la cativa kilometri distanta de capitala, Muzeul de Arta Moderna Louisiana este o imbinare perfecta intre arta, arhitectura si peisaj natural. Inspirat din celebrul MoMA, Muzeul de Arta Moderna din New York, Louisiana si-a deschis portile in 1958, fiind initial dedicat artei moderne daneze. Astazi, in schimb, colectia permanenta, una dintre cele mai bogate din Scandinavia, cuprinde peste 3000 de lucrari ale unor artisti din lumea intreaga: Picasso, Giacometti, Andy Warhol, Henry Moore, Louise Bourgeois, Polke sau Per Kirkeby. In plus, anual muzeul mai ofera si 4-6 expozitii temporare, axate pe interactiunea unor forme diferite de expresie artistica. Expozitia principala a verii 2009, deschisa in perioada 29 mai - 4 octombrie, este dedicata arhitecturii moderne care-si propune sa rezolve cerintele dezvoltarii durabile. Stilul arhitectonic este indraznet, materialele de constructie sunt neconventionale - ca de exemplu sticla reciclata. Constructiile sunt adaptate la conditiile climatice, amplasarea lor tinand mai mult seama de soare, vant si de orientarea fata de punctele cardinale. Transparenta, liniile zvelte si vegetatia naturala abundenta care imbraca zgarie-norii in verde sunt cateva elemente cheie ale acestei Arhitecturi a Viitorului.

Tivoli

Parcul de distractie Tivoli a fost infiintat la mijlocul secolului al XIX-lea de Georg Carstensen, care i-a sugerat regelui Christian al VIII-lea ca, atata timp cat "poporul se distreaza, nu se gandeste la politica. Ca atare, "distractia" a fost gandita la dimensiuni uriase - pe o suprafata de 61.000 de metri patrati. Aici se gasesc roata mare Ferris, carusele, montagne-russe, printre care si unul dintre mai vechi din lume, realizat din lemn, precum si alte instalatii, care de care mai ingenioase, menite sa ofere o supradoza de adrenalina amatorilor de senzatii tari, atat ziua, cat si noaptea. Se pare ca Walt Disney a fost inspirat de atmosfera relaxata din Tivoli cand a creat parcul tematic Disneyland.

Christiania

Intr-o noapte a anului 1971 , un grup de tineri protestatari a ocupat vechile cladiri ale unei cazarmi din Copenhaga, transformandu-le cu timpul intr-un cartier extravagant, al celor care nu se supun obisnuitelor constrangeri sociale, traind intr-o maniera boema, tolerata de statul danez. Turistii atrasi de acest cartier, in felul sau unic in Europa, au ocazia sa intalneasca aici hipioti ajunsi bunici, dar si o serie de cladiri traditionale recent renovate, gradini pitoresti si numeroase mici magazine ale mesterilor artizani.