Arts & Design

Dell Mini 1011 - pentru toata lumea

13 aug 2009 63 afişări
Din aceeaşi categorie
Dell Mini 1011 - pentru toata lumea

Netbook-urile, aceste micute echipamente privite cu suspiciune de catre unii, se numara printre cele mai vandute echipamente IT la ora actuala. Pretul mic impreuna cu portabilitatea sporita fac un tandem ideal, care atrage din ce in ce mai multi cumparatori.

Am primit la teste cel mai nou model de netbook de la Dell, Mini 1011, pe care l-au importat si la noi. Nu mai avusesem ocazia sa lucrez cu un netbook Dell pana acum, asa ca am fost chiar curios sa vad cum arata si cum se comporta, mai ales ca este unul cu ecran de 10 inchi, o dimensiune care mie personal mi se pare minimul acceptabil pentru o experienta de lucru cat de cat confortabila chiar si in conditii improprii, in afara biroului.

Are un aspect simplu, placut, usor serios, care nu ii stabileste din start o destinatie speciala sau o categorie de cumparatori. Poate fi utilizat la fel de bine in mediile profesionale, dar si in cele didactice sau pentru divertisment. Se poate face placut atat de catre cei mai in varsta sau trecuti de prima tinerete, dar si de copii, liceeni sau studenti. Ajutat si de pretul destul de mic, de numai 1500 lei, targetul de cumparatori este unul dintre cele mai largi existente, avand potentiali clienti din toate mediile sociale sau profesionale sau din toate categoriile de varsta.

Impresioneaza si prin grosimea de doar 27 mm, dar si prin greutatea de numai 1,35 kg, caracteristici constructive care il fac foarte usor de amplasat si de transportat intr-o geanta sau rucsac chiar de dimensiuni mai reduse.

Configuratia lui este una tipica pentru toate netbook-urile de acum de pe piata, cu procesorul Atom la 1.6 Ghz, 1 GB RAM si hdd-ul de 160 GB, fiind un echipament care ne poate asigura suportul pentru principale aplicatii de care am avea nevoie intr-o deplasare, fie in interes de serviciu sau personal.

Eu unul am beneficiat din plin de prezenta lui in vacanta din aceasta vara. L-am utilizat pentru conectarea la internet prin intermediul unui modem 3G, pentru redactarea diverselor documente in MsOffice 2007, pentru conexiuni remote pe statia principala de lucru de la birou, pentru stocarea fotografiilor si videoclipurilor realizate, pentru mici retusuri ale fotografiilor si postarea lor pe internet. A functionat fara nicio problema, fara intreruperi de sistem sau blocari. Am uitat sa mentionez ca am instalat inca de la inceput pe el noul Windows 7, un sistem de operare de care sunt inca destul de multumit.

Din cauza lipsei unei placi video dedicate si a puterii de procesare slabe, fisierele video HD nu isi au mediul propice de vizualizare pe el - doar cu putin noroc veti putea rula diverse videoclipuri in 720p, fluenta vizionarii depinzand de codecul in care s-a realizat conversia. In schimb, materialele video filmate in standarde VGA, chiar si cele de tip mpeg2 (dvd), vor functiona foarte bine.

Un aspect foarte important, din punctul meu de vedere, la un astfel de echipament mic, este tastatura, si nu dimensiunile ei ca intreg (latime x inaltime), ci dimensiunile tastelor, layout-ul lor. Tastele sunt destul de mari, au o sectiune concava pe care degetele se sprijina foarte bine, fiind astfel foarte confortabil de utilizat. Putem sa lucram aproape la fel de confortabil ca pe un laptop normal, cu tastatura standard.

Touchpad-ul are un design interesant si atat. Personal, asezarea butonaselor in interiorul suprafetei tactile mi se pare total neinspirata datorita erorilor inevitabile care apar la pozitionarea cursorului pe ecran. Ecranul de 10 inchi este luminos, se vede bine chiar si in lumina puternica cu un unghi de vizualizare larg, eu preferand ca in aceste conditii sa mentin luminozitatea la maxim, chiar daca functiona numai pe baterie si se pierdea din autonomie.

Hard Disk-ul din dotare, de 160 GB, este destul de mare pentru stocarea multor informatii, fisiere multimedia sau de alt tip, pe care le-am putea produce in timpul concediului sau cu orice alta ocazie. Util este si slotul SDHC cu ajutorul caruia ne putem salva foarte simplu fotografiile sau filmele realizate cu camerele digitale, foto sau video.

Am remarcat si autonomia de functionare, chiar daca are doar o baterie cu 3 celule, am avut la dispozitie aproximativ doua ore si jumatate de lucru, destul pentru indeplinirea activitatilor de informare sau chiar lucrative pe care le-am prestat prin intermediul modemului 3G. Se gaseste in reteaua partenerilor Gemini SP la un pret recomandat de 1499 lei cu TVA inclus.