Arts & Design

Despre vinuri şi colecţionari

03 nov 2011 1107 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

În Franţa, orice familie înstărită are o colecţie de vinuri. În general se cumpară vinuri crus classes de Bordeaux din anii de naştere ai copiilor care sunt păstrate pentru a fi băute la aniversări sau căsătorii, sau care pot fi vândute după 20 de ani pentru a cumpăra în schimb o maşină sau un apartament. Există şi o tradiţie de a cumpăra "en primeur" (cât timp soiurile vintage sunt încă în butoaie)în fiecare an ca investiţie.

"Se poate investi doar în câteva tipuri de vinuri care au şi potenţial de învechire. Vinurile pot reprezenta garanţii la bancă în Franţa sau America dacă au fost bine păstrate, iar valoarea vinurilor de Bordeaux a crescut considerabil în ultimii 15 ani", spune Cristian Preotu , proprietar Le Manoir şi cel care a organizat împreună cu casa de licitaţii Artmark prima licitaţie de vinuri rare, din România. În Bucureşti există aproape 100 de colecţionari de vinuri care au colecţii la nivel ridicat sau foarte ridicat ( peste 50.000 Euro ). " În general sunt oameni de afaceri care colecţionează în mare parte vinuri franţuzeşti ( mai ales Bordeaux ) dar şi vinuri din Italia sau România". Vinurile sunt cumpărate în lăzi de 6 sau 12 sticle şi se păstrează închise în pivniţe sau frigidere speciale. "Un alt tip de colecţionari sunt cei care cumpără una sau două sticle de vin, în mod regulat, mai mult pentru o colecţie de plăcere decât una investiţională. Aceştia au în general între 60 şi 120 de sticle şi consumă vin în mod frecvent", adaugă Preotu.

Licitaţia de vinuri din septembrie a avut un procent de adjudecare de 91%, cu o valoare totala de 147.570 euro. Principala vânzare a serii a fost Orizontala Bordeaux 2011, adjudecată pentru 68.500 de euro, iar urmatoarea cea mai importantă vânzare au fost 12 sticle de Château Petrus din 1979, vin de origine controlata din Bordeaux, Franta, adjudecată pentru 20.275 euro. Valoarea unei singure sticle de Petrus ajunge la aproape 1.700 euro. Cea mai scumpa sticla individuala cumpărată a fost un Château Mouton Rothschild 2007 Imperial de 6 litri, pentru 4.640 euro.

Pentru a începe o colecţie mică de vinuri e nevoie de aproximativ 5000 de Euro, dar în primul rând "de pasiune. Daca nu iubeşti vinurile nu cred că poţi deveni colecţionar. Refuz să cred ca cineva investeşte în vin cum investeşte în aur", spune Dan Bălăban, pro­prietarul producătorului de vin Davino.

În primul rând o colecţie nu poate fi începută fără instruire. "Un colecţionar trebuie să înveţe ţările producătoare de vinuri, zonele cele mai bune ale ţărilor, "terroir-ul" acestor zone, ce le face renumite şi în acelasi timp deosebite, să urmărească evoluţia vinurilor pe piaţă în ultimii 3, 5,10 ani, cum a crescut sau a scăzut valoarea lor, să urmareasca tendinţele din economie, etc", continuă Bălăban.

Davino produce aproximativ 150.000 de sticle de vin pe an, grupate sub nu­mele Domaine Ceptura, Edition Li­mitée, Purpura şi Alba Valahica, Flam­­boyant, Rezerva. Tirajul fiecărei game este redus atrăgând astfel atenţia colecţionarilor. La licitaţia de vinuri rare, Davino a vândut şase de sticle Flamboyant pentru suma de 250 de euro şi alte şase sticle de vin din colecţia Davino Domaine Ceptura Rouge pentru suma de 275 de euro, estimarea iniţială fiind de 120 de euro. Alte 12 sticle de Cabernet Sauvignon, Merlot şi Fetească Neagră de la Davino au adjudecate pentru suma de 500 de euro.

Cei care au participat la licitaţie au avut ocazia să asculte şi câteva poveşti interesante de la reprezentanţii pro­ducătorilor din Bordeaux. David Lesage, General Manager Rolland Collection - brandul celebrului con­sultant de vinuri Michel Rolland - a povestit despre pod­goria familiei, din Argentina, care este şi de-a doua cea mai înaltă din lume, despre pro­prietatea Le Bon Pasteur, din Bordeaux , unde sunt produse cele mai bune vinuri din colecţia Rolland, dar şi despre faptul că Michel Rolland a fost primul care s-a gândit să acopere pă­mântul podgoriei cu folie pentru a con­trola cantitatea de apă şi astfel calitatea recoltelor vintage. Următoarea licitaţie de vinuri rare va avea loc în luna martie iar Cristian Preotu anunţă că pe lângă sticle foarte rare, va aduce mai multe colecţii de vinuri cu preţuri începând de la 1000 euro.

De asemenea în suportul licitaţiei va exista şi o broşură pentru a explica valoarea investiţionala a vinului şi cotele internaţionale pentru cele mai exclusiviste soiuri.