Gadget

Fitness pentru... creier

10 sep 2009 378 afişări
Din aceeaşi categorie

Tonifierea creierului nu este vreo practica noua. Cunoscuta de chinezi inca de pe vremea lui Laozi, ne ajuta sa fim mai echilibrati, mai buni, de multe ori chiar mai intelepti.

"Pentru mine tonifierea creierului a inceput odata cu practicarea artelor martiale si cu cunoasterea, atat din punct de vedere istoric, cat si practic, a tuturor beneficiilor pe care acest tip de antrenament le poate aduce", spune Adrian Sofronie, acquisition consultant, membru ARIES-TM Board, IT Acquisition Center. Exista mai multe moduri in care iti poti antrena creierul, spune managerul: un mod primar, pornit chiar de la Laozi, care sustinea ca ne putem tonifia materia cenusie prin exercitii fizice sau atingeri la nivelul capului. Apoi exista exercitiul mental prin cunoastere.

Pentru Sofronie, tonifierea prin cunoastere este ideala. El incearca sa afle ceva nou in fiecare dimineata, ceva care sa ii incite creierul pentru toata ziua. Poate fi "o carte, cafeaua pe veranda in timp ce meditez la visele mele, un serial Discovery sau, de ce nu, un film la prima ora".

"Tot ceea ce tine de oameni se rezuma la creier. Si asta in conditiile in care majoritatea dintre noi folosesc numai jumatate din materia cenusie. De fapt multi nu fac uz nici macar de jumatatea asta, din pacate", spune Joaquin Bonilla, creative director & managing partner Wunderman. "Eu sunt dreptaci, asa ca ma folosesc in primul rand de emisfera stanga a creierului. Apoi, pentru creativitate, apelez si la emisfera dreapta".

Cateva dintre exercitiile pe care Bonilla le face uneori zilnic pentru a fi in cea mai buna forma mentala sunt pe cat de banale, pe atat de eficiente - "scriu cu stanga desi sunt dreptaci, scriu de la dreapta la stanga, desenez cu ochii inchisi. Si observ lucrurile in jurul meu. Nu doar ma uit in graba. Ma opresc sa observ. In felul acesta imi provoc emisfera dreapta". Diferentele se vad in detalii, in "numarul de nuante pe care le poti observa in ochii celui cu care stai acum de vorba, in imperfectiunile liniilor care definesc obiectele din fata ta". Un alt exercitiu este ritmul in care Bonilla traieste si care ii face placere. Placerea este foarte importanta pentru creier.

"Dintre lucrurile pe care le fac zilnic si care m-ar afecta daca nu s-ar intampla pot sa enumar cafeaua cu mult lapte, vitaminele, cerealele cu lapte rece, gandurile bune in drum spre birou, telefonul mamei din Mexic de la ora 14.00, cel mai nou gadget de care sunt foarte multumit - «masina de dormit» care reproduce zgomote naturale din natura". Oliver Perkins, managing director al companiei de training si coaching Brainovate, spune ca, pentru el, un exercitiu eficient este acela de a-si goli mintea de orice ganduri. "Autohipnoza se bazeaza pe abilitatea de a permite subconstientului sa primeasca sugestii si comenzi, iar asta nu se poate intampla decat daca te detasezi de gandurile si grijile de zi cu zi", explica Perkins.

"Este important sa folosim de lumea din jurul nostru ca pe o gimnastica a creierului", spune si dr. psiholog Georgeta Paunescu de la Centrul Medical Medsana. Un exercitiu folositor si placut este ascultarea muzicii. Puteti asculta un cantec si apoi sa incercati sa-i retineti cuvintele. "In acest fel creste nivelul acetilcolinei, substanta chimica ce imbunatateste memoria", explica psihologul. Puteti schimba traseul catre serviciu sau organizarea obiectelor in birou. "Combinand diverse activitati sau facand calcule matematice determinam creierul sa se trezeasca din obisnuinta si sa devina atent", continua Paunescu.

De asemenea, puteti anticipa activitati, miscari, puteti gandi ipoteze sau va puteti imagina ce decizii ar trebui sa luati intr-o situatie sau alta. La aceste exercitii ajuta mult si jocurile video care presupun analiza si decizie.

Nu in cele din urma, creierul are nevoie sa fie hranit corect pentru a functiona in parametri. "Eeste dependent de glucoza. Are nevoie de cereale, legume si fructe. Pentru memorie ii trebuie vitaminele din grupul B, pentru o oxigenare buna are nevoie de fier", spune Maria Spiridon, nutritionist si dietetician la Centrul Medical Medsana. De cealalta parte sunt alimentele daunatoare - "in primul rand grasimile animale, apoi margarina pentru ca este un ulei hidrogenat foarte instabil la tratarea termica, plus alimentele foarte procesate".