Gastronomie

Cum arată o cină acasă la familia Şucu, unul dintre cele mai cunoscute cupluri de antreprenori din România

02 ian 2016 9702 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Ne-am obişnuit cu constelaţii Michelin, cu mâncarea ca experiment, cu farfuriile mai mult goale decât pline pentru că aşa cer cele mai riguroase norme de plating. Până la urmă însă, dincolo de toată această joacă aromată, unul dintre principalele roluri ale mâncării, dincolo de cel clasic, rămâne acela de liant. Într-un mediu în care din cu cât înţelegem mai puţin dintr-un meniu, cu atât ne place mai mult, Diana Şucu, proprietara magazinului de mobilă de lux Ethan Allen, are curajul să militeze pentru papanaşi, brânză, roşii şi pâine proaspătă, făcută în casă.

„Masa în familie este o tradiţie la noi acasă. Rar mergem la restaurant, şi atunci fiindcă avem un musafir pe care îl invităm în oraş. Întrucât suntem mereu ocupaţi, atât soţul meu, cât şi eu folosim masa ca un prilej de a ne reuni şi a petrece timp împreună. Este momentul în care povestim din întâmplările de peste zi, cum a fost la şcoală sau la joacă atunci când copiii sunt în vacanţă, luăm decizii sau ne sfătuim. Amândoi acordăm mare atenţie şi punem preţ pe cămin şi familie, astfel că masa în formulă completă nu putea fi sărită. Pentru noi este un eveniment de fiecare dată“, mărturiseşte Diana Şucu, care în 2013 a dechis magazinul cu mobilă de lux Ethan Allen în cadrul Galeriei Mobexpert din Băneasa. Diana Şucu este căsătorită cu omul de afaceri Dan Şucu, formând unul dintre cele mai cunoscute cupluri de antreprenori din România.

Pentru Diana Şucu meniurile complicate nu exercită un magnetism aparte, spunând clar că preferă mai degrabă ceva tradiţional românesc, gătit ca la mama acasă.

„Nu suntem mari iubitori de restaurante şi meniurile lor complicate. În vacanţe, optăm pentru specificul local, gustăm din preparatele renumite în zona respectivă. Până acum, nu mi s-a întâmplat să îmi displacă. Fiecare bucătărie are farmecul ei.“

Pornind de la această abordare simplă, nu simplistă, a actului de a mânca, Diana Şucu spune că o atenţie deosebită este acordată sursei alimentelor, motiv pentru care familia Şucu are propria seră care-i livrează fructele şi legumele dorite.

„Am gătit chiar astăzi o salată de vară, din legume proaspete. La noi se găteşte mult româneşte, preparatele sunt tradiţionale, totul se face în casă. Avem mai multă încredere atunci când e pregătit de mâna noastră. Ne alegem atent ingredientele, din surse sigure şi naturale, avem chiar o seră de unde ne sunt aduse legume proaspete.“

Uneori, surprizele sunt însă bine-venite în meniu.

„Mă gândesc să le pregătesc papanaşi. Băieţii mei sunt, cum era de aşteptat, fani desert.“

Având un ochi deja format în materie de design, Diana Şucu spune că bucătăria perfectă este cea care îmbină ustensilele tradiţionale cu aparatură inteligentă, iar o masă ideală nu va fi niciodată rezultatul exclusiv al unor ingrediente exotice. În bucătărie, secretele sunt cele care dau savoarea.

„Reuşita nu e garantată neapărat de exotismul ingredientelor sau raritatea felului de mâncare. Bună este şi o supă ca la mama, brânza proaspătă, de la ţăranii noştri, sau pâinea caldă, abia scoasă din cuptor. Bucătăria ideală are de toate în ea şi sunt la îndemână. De la ustensile de gătit practice la aparatura inteligentă. La fel de importante sunt şi trucurile moştenite de la bunici. Sarmalele sunt mai gustoase dacă au fost gătite în oale de lut, de pildă. N-ar trebui să lipsească grădina de zarzavaturi în miniatură. Oricine îşi poate amenaja un colţ cu câteva ierburi esenţiale.“

Ca preferinţă personală, Diana Şucu se declară o împătimită a fructelor.  „Dacă aş putea, doar fructe aş mânca.“

Dar pe lângă fructe, mai sunt câteva lucruri care nu lipsesc mai niciodată din dieta familiei.

„Brânză şi roşii. Pâinea e mereu proaspătă, făcută în casă. Şi masa este gata.“