Gastronomie

Este vineri şi afară temperatura din termometre sare de 28 de grade. Ce modalitate mai bună de a te răcori în timpul verii toride decât un cocktail asezonat cu şampanie şi afine coapte?

10 aug 2018 474 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Whisky-ul, ginul, romul sau vodca sunt băuturile care de ani de zile ţin capul de afiş atunci când vorbim de cocktailuri, însă a venit vremea ca aperitivele şi lichiorurile să devină şi ele actorii principali în creaţiile barmanilor. Dar dincolo de baza cocktailului, a cărei „forţă“ se măsoară în concentraţie alcoolică, somelierii cu experienţă şi barmanii au o serie de ingrediente secrete în mânecă pentru ca aceşti magicieni care jonglează cu băuturile să creeze în final o poţiune. Cum altfel decât magică? Iar în sezonul estival, această poţiune are multe „bule“, citrice şi alte fructe bine coapte, pentru a se asorta cu vara.

Este vineri şi afară temperatura din termometre sare de 28 de grade. Ce modalitate mai bună de a te răcori în timpul verii toride decât un cocktail asezonat cu şampanie şi afine coapte?

Dacă băuturile cu mult alcool sunt mai degrabă preferate pe timpul iernii, atunci când pentru mai puţine grade în termometre se recomandă mai multe grade în licoarea din pahar, vara situaţia se schimbă la 180 de grade. Dar să nu vorbim de anotimpul rece atunci când este vremea petrecerilor la piscină şi a relaxării pe nisipul fierbinte de la malul mării.

Chiar dacă „bătrânele“ (a se citi clasicele) Old Fashioned, Negroni, Daiquiri sau Manhattan se menţin şi anul acesta în vârful clasamentului celor mai vândute cocktailuri de pe plan internaţional, vara este anotimpul perfect pentru a încerca mixuri răcoritoare şi mai light.

Radu Moldovan Petruţ, marketing director în cadrul grupului Pernod Ricard România, care are în portofoliu branduri precum Absolut Vodka, Chivas (whiskey) sau Havana Club (rom), spune că în această vară tendinţele merg către băuturile cu mai puţin alcool, aşa cum sunt Jacobs Creek (vin), şampaniile MUMM şi Perrier Jouet, dar şi aperitivul franţuzesc Lillet.

„Tot anul acesta, o să aducem şi un produs nou, Beefeater Pink, care este un gin tipic britanic cu note puternice de ienupăr şi citrice, infuzat cu căpşune. Noi credem că gusturile românilor se transformă, iar consumatorii sunt mult mai deschişi spre băuturile cu arome florale, citrice şi fructe bine coapte“.

Iar dacă vorbim de tendinţe în ceea ce priveşte cocktailurile, la modă sunt şi cele care conţin şampanie sau vin spumant. Adică cele cu multe bule. Hugo, Mimosa sau Bellini sunt poate unele dintre cele mai cunoscute cocktailuri cu vin spumant. Dacă despre Mimosa, cocktail care conţine vin spumant şi suc de citrice şi este servit de cele mai multe ori la brunch, se crede că a fost inventat acum aproape un secol, Hugo este „colegul“ de breaslă mai tânăr. Chiar dacă are cu aproape 90 de primăveri mai puţin decât Mimosa, Hugo (care conţine prosecco, apă minerală carbogazoasă, sirop de flori de soc, lime, frunze de mentă şi gheaţă) a ajuns rapid din Italia în preferinţele celor care iubesc tipul acesta de cocktail la nivel internaţional.

Însă, un cocktail nu trebuie să urmeze îndeaproape o reţetă anume creată de un barman cu experienţă, ci magicianul din spatele unui „blend“ poate încerca mereu ceva nou. Sau, magician poate fi chiar cel care mai apoi îl şi consumă. De exemplu, Constantinos Raptis, al cincilea maestru Metaxa, spunea că îi place să combine băutura care are la bază muscat aromat din insula grecească Samos cu bere Ginger Ale (băutură răcoritoare din ghimbir).

Practic, în funcţie de preferinţe şi curaj, fiecare poate deveni chimistul propriului bar şi poate încerca să combine băuturile tari cu vinul spumant sau cu băuturile răcoritoare preferate până ajunge la mixul ideal. Şi, cine ştie, poate chiar cocktailul realizat în bucătărie va deveni la fel de renumit ca „Sex on the beach“. Despre acesta din urmă, legenda spune că a fost inventat de un barman pe nume Ted care lucra la momentul acela la Confetti’s Bar din Florida. Ideea i-a venit pentru a maximiza vânzările de schnapps-ul de piersici.

Însă, dacă dai Cezarului ce-i al Cezarului şi laşi cocktailurile pe mâinile unui specialist, atunci barmanii vor şti cu siguranţă exact cantităţile potrivite pentru a crea o băutură după chipul şi asemănarea clientului.

Radu Moldovan Petruţ recomandă pentru această vară şi cocktailuri de tip spritz, mixuri care au în componenţă de regulă o băutură tare, prosecco (sau alt vin spumant), dar şi apă minerală.

„Pentru această vară, noi recomandăm cocktailul Lillet Vive care conţine Lillet blanc, apă tonică, căpşune, mentă şi castravete, Gin Tonic cu Beefeater Pink sau Monkey 47 şi în general cocktailurile light din categoriile sour (aşa cum este Margarita - n.red.), spritz şi Collins - adică cocktailuri cu suc din citrice, apă minerală sau cu alte băuturi carbogazoase“.

Cocktailurile de tip Collins sunt acelea unde baza este o băutură spirtoasă (în general se foloseşte ginul), la care se adaugă suc de lămâie, zahăr şi apă minerală carbogazoasă. Se servesc cu gheaţă într-un pahar înalt.

Din lista mixurilor recomandate pentru vară nu lipseşte nici atotcunoscutul Aperol Spritz, pentru care se foloseşte prosecco, aperol şi apă minerală. Băutura este consumată atât de femei, cât şi de bărbaţi, însă reprezentantele sexului frumos sunt cele care apreciază cel mai mult notele dulci ale acestui cocktail.

„Pentru o seară lungă de dans cu prietenele, Aperol Spritz este o opţiune dulce şi sofisticată, putând fi înlocuit cu un Tanqueray Tonic, pentru doamnele care preferă gusturile ceva mai previzibile, cu note acrişoare, date de

lime“, recomandă şi Nikitas Aspiotis, general manager PPD România, unul dintre cei mai mari importatori de băuturi spirtoase de pe plan local. Compania are în portofoliu branduri precum Johnnie Walker (whisky), Tanqueray (gin) sau Captain Morgan (rom).

Nu ştiu cum s-au născut cocktailurile de vară, dacă mixologii au încurcat cumva o sticlă de whisky cu una de vin spumant, însă dacă rezultatul este o greşeală, clar s-a dovedit a fi una de bun augur în aceste zile toride de vară. Bulele şi gheaţa chiar fac canicula să pară (mai) suportabilă.