Gastronomie

Omul care are grijă de 200 de podgorii

22 nov 2014 1259 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

Cine răsfoieşte o listă fină de vinuri este imposibil să nu simtă amprenta lui Michel Rolland, consultantul francez care de câteva decenii îşi leagă numele de cele mai cunoscute vinuri din Bordeaux, dar şi din lume. Într-un interviu acordat După Afaceri Premium, francezul dezvăluie cum trebuie băut un vin şi câteva tehnici, puţine ce-i drept, prin care se poate face „o licoare“ de poveste.

Admirat şi criticat deopotrivă, Michel Rol­land şi-a construit o reputaţie de antreprenor intransigent, care în laboratorul de la Bordeaux a descoperit noi tehnici de producţie şi a influenţat modul în care vinul este realizat în mai bine de 15 ţări din întreaga lume. Dintr-o familie cu rădăcini adânci în producţia de vin, Michel Rolland, împreună cu soţia sa, Dany, creează din 1973 propriile vinuri reunite sub umbrela Rolland Collection, dar este de asemenea consultant pentru 200 de podgorii din lume.

La baza filosofiei lui Michel Rolland se află conceptul potrivit căruia vinul ar trebui să poată fi băut tânăr, fără asprime şi fără o aciditate ridicată, iar modalitatea în care a implementat acest concept i-a atras critici din partea presei, a celorlalţi oenologi şi chiar a autorităţilor.

În urma experimentelor create la Bordeaux, autorităţile i-au interzis pentru o perioadă să pună numele apelaţiunii (locului de orgine) pe eticheta unui brand din portofoliu. Pentru o industrie a vinului cum este cea din Bordeaux, extrem de reglementată, în care nu se poate interveni în niciun fel, spre exemplu sunt interzise irigaţiile în perioadele de secetă extremă pentru a nu altera gustul vinului, o astfel de interdicţie poate duce la moartea afacerii.

Bordeaux-ul, recunoscut pentru conservatorismul său atunci când vine vorba de producţia vinului, nu a privit cu ochi buni experimentele lui Michel Rolland, însă a revenit ulterior asupra deciziei.

Legat toată viaţa de producţia de vin, el s-a născut în urmă cu 67 de ani la doar 400 de metri de apelaţiunea Pomerol (unul dintre districtele din Bordeaux), unde familia sa deţinea podgoria, iar presa internaţională, deşi  l-a numit un „Spielberg al industriei vinului“, l-a iertat cu greu după ce a considerat că prin experimentele sale a „trădat“ tradiţiile din Bordeaux pe care le-ar fi sacrificat în favoarea unei abordări de mass-market.

Orice persoană din afara industriei, poate spune despre Michel Rolland că este un inovator, însă el declară că nu inovează, ci că încearcă să ajusteze toate deciziile şi gesturile implicate în procesul de producţie.

„De fapt nu ştiu ce înseamnă inovaţia când vine vorba despre vin, cultură şi elaborare. Atunci când facem un vin într-un terroir tradiţional (caracteristicile locului în care se produce un vin, cum ar fi solul, temeperatura medie, etc. - n.red.), cu anumite caracteristici şi istorie nu sunt atât de multe aspecte care intervin în procesul de creaţie industrial sau semiindustrial. Însă poate exista creativitate chiar şi atunci când regulile sunt respectate. (…) Putem imagina, planuri noi, podgorii noi, poveşti noi.“

Michel Rolland îşi prezintă pe scurt povestea: spune că în prezent este consultant pentru mai bine de 200 de podgorii răspândite în 17 state, cele mai multe în Franţa, dar şi în SUA, Africa de Sud, Argentina, Chile, Spania, Italia, India. La acestea se adaugă peste 400 de moşii care folosesc laboratorul său creat în 1998 pentru analize sau pentru diferite sfaturi.

„Am putea vorbi despre introducerea de noi tehnici de vini­ficaţie, de exemplu fermentarea strugurilor întregi în baricuri (butoaie mai mici - n.red.) pentru a controla mai bine volumul. Putem vorbi de asemenea despre toată munca din podgorie, cum ar fi rărirea frunzelor, selecţia boabelor, pentru a ne asigura că obţinem cei mai buni şi sănătoşi struguri cu putinţă. Toate schimbările din ultimii ani au avut un singur laitmotiv: respectul pentru fruct, sol şi vin.“

Nu a colaborat până acum cu niciun producător din România, însă într-un interviu acordat Wall Street Journal, spunea, referindu-se la regiunea Mării Negre, că are un potenţial neexploatat încă. Mai exact el vorbea despre România, Ucraina şi Georgia, declarând că viitorul va fi în aceste zone.

Care este cel mai bun vin pe care l-a produs până acum?

„Facem atâtea vinuri bune peste tot în lume, de aceea nu pot alege, iar răspunsul meu ar fi: «vinul pe care îl vom face mâine».“

Cu toate că nu a consiliat direct pe nimeni în România, totuşi el colaborează cu un antreprenor local, Cristian Preotu, proprietarul Le Manoir, compania care deţine magazinele Comtesse Du Barry, de vinuri şi gastronomie fină, pe care l-a cunoscut în 2005 la o cină la Bordeaux.

„Sunt fascinant de energia şi forţa de muncă pe care Michel Rolland le are. Zâmbeşte tot timpul şi pare foarte disponibil deşi nu este. De fiecare dată când aveam ocazia să luăm cina îm­preună, de cele mai multe ori la Bordeaux, gustam toate vinurile care urmează să fie servite «în orb». Sticlele sunt acoperite cu o pânză neagră în aşa fel încât să nu vedem ce fel de vin este şi să fim influenţati în părerile noastre despre aceste vinuri. Este un exerciţiu foarte interesant şi surprinzător, mai ales împreună cu maestrul vinului unde nu întotdeauna cele mai scumpe şi celebre vinuri ies pe primul loc“, spune Preotu.

Care este cel mai bun vin pe care l-a produs până acum?

Michel Rolland: „Facem atâtea vinuri bune peste tot în lume, de aceea nu pot alege, iar răspunsul meu ar fi: «Vinul pe care îl vom face mâine».“