Gastronomie

Un colecţionar privat a plătit 1,2 milioane de dolari pe două sticle de whiskey pe care le-a cumpărat din aeroportul din Dubai

04 mai 2018 2607 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Un colecţionar privat a plătit 1,2 milioane de dolari în magazinul Le Clos din Aeroportul Dubai pentru a achiziţiona două sticle de whiskey The Macallan. Cele două sunt dintre cele mai rare sticle de The Macallan 1926, având etichete create de artiştii Sir Peter Black şi Valerio. Pentru fiecare dintre cele două colecţionarul a plătit 600.000 de dolari

The Macallan 1926, este un whiskey distilat în 1926 şi apoi învechit timp de 60 de ani în butoaie de stejar aromate cu sherry, fiind apoi îmbuteliat şi lansat în 1986. Din cele 40 de sticle produse, 12 au fost oferite artistului britanic Sir Peter Blake, cunoscut pentru participarea la crearea copertei albumului Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band al trupei The Beatles. Alte 12 sticle au fost oferite artistului italian Valerio Adami, unul dintre cei mai renumiţi artişti pop ai secolului 20.

Cei doi artişti au creat fiecare câte o etichetă specială, sticlele ajungând să fie foarte căutate, atât de iubitorii de artă, cât şi de colecţionarii de whisky. În magazine, ele sunt prezentate în vitrine de siguranţă, iar designul lor este inspirat din tradiţionalele „safe boxes” ce fac parte din procesul de distilare.

Iniţial, sticlele aveau preţul de 20.000 lire sterline, însă odată cu trecerea timpului preţul a crescut, astfel că ultima sticlă a fost vândută în 2007 pentru 75.000 de dolari.

„Acestea reprezintă unele dintre cele mai exclusiviste sticle care au fost produse vreodată. Se întâmplă foarte rar ca The Macallan 1926 să fie disponibil la vânzare, iar această oportunitate oferă cunoscătorilor de whisky şansa de a colectiona sticle emblematice ale culturii pop a secolului 20”, spune Geoff Kirk, director of prestige al The Macallan.

The Macallan este unul dintre cei mai cunoscuţi producători de whiskey single malt din lume şi cel mai mare producător de whiskey din lume (după vânzările în valoare). Este totodată cel mai scump brand de whiskey vândut vreodată. În 2014 o sticlă de whiskey single malt The Macallan M Imperiale a fost vândută în cadrul unei licitaţii Sotheby’s la Hong Kong în schimbul sumei de 628.000 de dolari.

În România, The Macallan se află în portofoliul importatorului de băuturi alcoolice BDG, cel mai mare de pe piaţă. Compania mai are în portofoliu branduri precum Evian (apă), Budweiser (bere) sau Finlandia (vodcă).

The Macallan are o istorie demnă de o poveste. Distileria de pe platoul de deasupra râului Spey, din nord-estul Scoţiei, este înconjurată de o proprietate de 150 de hectare, în inima cărora se află Easter Elchies House, un conac construit în 1700. Povestea începe acum aproape două secole însă.

Distribuitorul de băuturi de lux Le Clos are nouă puncte de vânzare aflate în cadrul Dubai International. Compania oferă servicii personalizate precum gravarea sticlei şi organizează degustări în magazine. Serviciul concierge oferă posibilitatea clienţilor de a plasa comenzi online sau în magazin înainte de decolare, produsul cumpărat fiind livrat la aterizarea în Dubai Internaţional.