Arts & Design

La restaurant cu Peter Imre - Balcic, senzational bulgaresc

09 iul 2009 1039 afişări
Din aceeaşi categorie

Trebuie sa mergi in Bulgaria ca sa intelegi de ce lumea vorbeste frumos despre oamenii astia. La nivel de politica au fost mai natangi decat urmasii getodacilor, dar acum si acest aspect va fi pus serios sub semnul intrebarii, avand in vedere cine a castigat la alegerile de saptamana trecuta si ce avem noi aici. Iar la nivel de ospitalitate si organizare turistica, nu sunt ingamfati sau suficienti ca noi, ci doar foarte ospitalieri. Aici vorbim de bunul-simt al poporului bulgar; nu stiu ce fac politistii pe strada si cum ii urmaresc pe romanii care incalca limita de viteza. Dar de la hotelurile mari si pana la casele de oaspeti din Veliko Tarnovo, m-au impresionat dedicatia si dorinta de a sluji fara a fi servili.
Ceea ce m-a determinat sa merg la Balcicul din Bucuresti. Care se afla la poalele blocului Perla, mandra asezare din perioada comunista (daca stateai la Perla erai cineva, nu?). Aici si-a facut omul un restaurant bulgaresc, fara recuzita reclamista, cu flori proaspete, pe care nu trebuie sa le stergi de praf, cu poze ale reginei Maria, cu o terasa acoperita si racoroasa si cu un serviciu atent. Restaurantul reinvie un stat bulgaresc cu case mici si ochete, cu flori la geam. Tare dragut.
Trebuie sa recunosc ca eu, cand aud de Balcic, automat ma gandesc la Aliz care e experta in Balcic, in tablourile de acolo, in istoria locului si a proprietatilor romanesti de acolo. Iar restaurantul nu-mi strica impresia placuta, dimpotriva, pentru ca e de mare clasa. Mi-a placut mai ales mobilierul greu, cu aer de epoca, de te simti la masa voievozilor bulgari, ceea ce nu te impiedica, atunci cand vine mancarea, sa te simti in largul tau si sa mananci asa, mai medieval. Sunt schitate si casutele de la Balcic, intr-o atmsofera fermecatoare. Simpatica bucata asta de tara recreata aici - au adus numai bulgari buni, fara militieni prosti sau politicieni hoti (iertati-mi pleonasmul). In orice caz, noul lor guvern e datator de mari sperante obamaniene. ~stia sunt total noi - n-au mai fost pe scena politica, ceea ce da sperante poporului, pentru ca ei nu gandesc ca in Romania ca, daca unii si-au facut plinul, sa mai stea o tura ca cei care vin sunt si ei infometati. Dupa cum bine a spus Maestrul, scorpionul, chiar daca se imbuiba, nu se satura niciodata - doar ii creste capacitatea stomacului.
Poate ar trebui sa o contacteze repede pe doamna Ridzi si sa-i bage un contract de consultanta pe Ziua Tineretului si a celorlalte 364 de zile ramase pentru hotii. Recunosc , doamna (?) Ridzi a batut toate recordurile de nesimtire. Fata de ea Paulica, Adomnitei si gasca par o adunare de maicute de la Curtea de Arges. Si ati observat, scoala de actorie cotroceniana ce rezultate miraculoase produce: fata Ridzi nici nu clipeste cat minte in camera, in direct. La ce spune, sugarii din Polizu isi scapa biberoanele din gura si izbucnesc toti intr-un ras isteric. Dar noi, adultii, inghitim totul. Ce filosofi suntem . Am vrut sa zic tampiti.
Revenind la mancare, pentru inceput, la Balcic am incercat niste icre dulci care merg la tanc cu pita cu unt si branza denumita la ei parlenca, niste kaiser care e de fapt carne de vita crud uscata si imboiata si niste branzeturi bulgaresti excelente, de la feta pana la varianta cu mucigai nobil. Trebuie sa va spun ca, oriunde mergeti in Bulgaria, veti gasi o branza care, cu parere de rau recunosc, bate bricolajul nostru lactat. De obicei eu sunt acela care ii spune Marinei „Nu mai face comparatii pentru ca fiecare lucru are valoarea lui absoluta", dar nu ma pot opri sa compar calitatea branzei, a mancarii si mai ales a serviciilor din Romania si din Bulgaria.
Am devorat apoi, pentru ca altfel nu se putea, costite de porc marinate 24 de ore intr-un sos secret cunoscut doar de bucatareasa bulgaroaica. Ea il stie din familie „ o stra-strabunica de-a ei, tot bucatareasa, a fost prinsa de turcii misei si omorata in chinuri groaznice pentru ca a refuzat timp de sapte zile la rand sa dezvaluie secretul costitelor marinate. Pe martira o chema Rositza. Ea a ascuns reteta care a ramas in familie si pe care o serveste acum bucatareasa la Balcic. Numai costitele astea marinate si merita o vizita la Balcic. Mai ales ca alaturi poti sa pui cartofi prajiti aurii sau piure bland si moale. Iar muraturile sunt elegante, nu baloase sau flescaite. Au tinuta, caracter, gust, asa cum ii sade bine unei muraturi.
La desert, neaparat incercati baclavaua „ ceva-ceva tot au lasat si invadatorii turci in urma lor, numai ca bulgarii au imbunatatit reteta, adaugand cacao (stiti ca langa Balcic se afla cei mai renumiti macinatori de cacao). Bune si clatitele cu miere si nuci.
Masa asta de la Balcic a fost asa buna ca regele Kaloian ar fi fost mandru de ce a lasat in urma. Balcicul primeste 5Imre pentru ca a fost pentru noi, anul asta, una dintre cele mai placute surprize si printre cele mai mari descoperiri gastronomice.

PS: Mai multa lume s-a plans de Grandeur - cei care au fost acolo pentru prima data la ceva timp dupa mine mi-au spus ca nu seamana cu nimic din ce am scris eu, iar cei care s-au dus de mai multe ori au observat o scadere substantiala in calitatea mancarii. Am facut investigatii si, din pacate, e adevarat - s-a schimbat bucatarul. Din nou, boala romaneasca lunga - moarte sigura. Ne lovim din nou de lipsa de consistenta. Restaurantul e facut de bucatar, nu de scaune sau de decoratiuni - pentru asta mergem la expozitia de pictura sau in Ikea pentru un curs despre cum sa ne decoram casa cu bani putini. La restaurant mergem pentru mancare buna, care e data de bucatarul-sef. De asta nu orice cioflingar miliardarizat recent poate sa faca si mai ales sa tina un restaurant. Contrar actului guvernarii, bucataria necesita arta, cunostinte si miracol. Adevarul e ca si guvernele de pana acum au avut parte de miracole - au supravietuit si nu au fost linsati in vreo piata publica. Miracol care nu trebuie sa se mai repete.