Arts & Design

La umbra modei

14 ian 2010 49 afişări
Din aceeaşi categorie

Diane Pernet e critic si jurnalist de moda, se afla in spatele site-ului A Shaded View On Fashion, celebru printre pasionatii de moda si arta, iar in 2008 a lansat unul dintre primele festivaluri de film de moda. De asemenea e "talent scout" pentru Festival d'Hyeres (fotografie si moda) si colaborator la reviste de moda ca Elle sau Vogue, Zoo, Another Magazine. Iar la sfarsitul anului a venit si in Romania in cautare de noi talente.

Interviul meu cu Diane Pernet a avut loc intr-o duminica seara. Am discutat despre trecutul sau ca designer vestimentar, despre noul viitor online al modei si despre ce a impresionat-o in vizita sa in Bucuresti - "noul Berlin", dupa cum ne-a caracterizat capitala.

In timpul discutiei, mi-au ramas in memorie cateva detalii: voalul negru prin care Pernet isi "trecea" din cand in cand degetele sau gestul naiv de a-si duce mana la gura cu frecventa unui tic nervos. Apoi agrafele metalice in forma de melc si pasare, incremenite in crestetul coafurii printre valuri aranjate in stil spaniol; ochelarii de pisica (pe care nu-i da jos niciodata in public) prin care de-abia se intezareau o pereche de ochi negri si buzele inrosite printre care cuvintele ieseau soptit, intr-o tonalitate a vocii dreasa parca dinadins sa amplifice misterul intregului aspect.

Diane Pernet s-a lansat in lumea modei, ca designer, in urma cu aproximativ 30 de ani. Insa la inceputul anilor '90, din cauza situatiei deprimante din metropola, " in New York, SIDA facea ravagii printre cunoscutii si prietenii mei", a plecat la Paris pentru a lua totul de la zero. Din cauza lipsei de sprijin financiar, Pernet nu si-a mai continuat activitatea de designer, dar a ramas in domeniu, angajandu-se ca asistent de designer, realizand costume pentru filme sau scriind articole pentru diferite publicatii de lifestyle. Intre timp, blogul sau A Shaded View on Fashion a devenit un punct de referinta pentru cei ce vor sa afle "what's hot, and what's not" in moda. Diane Pernet, imbracata intodeauna in negru si cu coafura "trademark", este printre cei care ocupa primele randuri la prezentarile de moda internationale, iar cand nu partcipa la prezentari e in avion spre noi destinatii. Asa cum Scott Schuman, omul din spatele blogului The Sartorialist, descopera cel mai bine imbracati oameni din lume, Pernet descopera talente in moda sau film, arta in general, postand intodeauna concluziile sale pe blog.

Diane Pernet a organizat in 2008

ASVOFF (A Shaded View on Fashion Film), printre primele festivaluri de fashion film, promovand inlocuirea prezentarilor de moda traditionale cu prezentari online, look-books in varianta video sau comertul online in genul site-ului net a porter.com.

De asemenea, in cadrul festivalului a promovat profilurile unor designeri ca Gareth Pugh sau Hussein Chalayan, acum celebri. In Bucuresti, a ajuns prin proiectul Bucharest Calling, lansat de organizatia add - Business Chance on Art, care sprijina arta in Romania. "Bucharest Calling este o vizita de documentare despre creatori de moda romani, dar ma intereseaza si artele vizuale, filmul, designul de produs si scena muzicala", a declarat criticul de moda.

Pernet a vizitat asadar casa designerului Doina Levintza si a creatorului de pantofi si genti Dan Coma, unde a filmat colectiile de papusi si antichitati ale celor doi. A intrat in concept store-ul Idelier, unde a descoperit sculpturile metalice ale artistului Cosmin Serban. A vizitat apoi BabaLuna, magazinul creatoarei Irina Marinescu, unde a stat de vorba cu DJ-ul Gipsy Bogdan si i-au fost prezentate colectiile designerilor Rozalb de Mura si Ana Alexe.

Pernet s-a intalnit si cu muzicieni ca Silly Conductor sau artisti vizuali ca Ioana Nemes si Olivia Mihailteanu. In cele cateva zile in care a vizitat capitala, a avut printre altele si intalniri cu actori si regizori romani sau designeri de produs, iar despre toate acestea jurnalistul a postat detalii si video-uri pe blogul sau AShadedViewonFashion.com.