După Afaceri

Maşină nouă sau second-hand? 7 sfaturi utile

03 apr 2014 1380 afişări
Din aceeaşi categorie

Avem pentru voi un scurt ghid de cumpărare a unei maşini, indiferent că e nouă sau second-hand. E bine să cântărim cu grijă avantajele şi dezavantajele, fără a compara mere cu pere.

Sunt 7 chestiuni la care trebuie să fii atent dacă vrei o maşină de circa 7-14.000 de euro, indiferent dacă e nouă sau second-hand. Aceste elemente fundamentale te vor ajuta, sperăm noi, să alegi în cunoştinţă de cauză ce maşină cumperi în această zonă de preţ. Iată-le, pe scurt.

1. Câţi bani am?

În traducere: maşina personală reprezintă o cheltuială. Practic, dacă preţul maşinii este X, ar trebui ca bugetul alocat maşinii să fie cu măcar 10%-15% mai mare. Altfel te trezeşti că bugetul familiei „sifonează” mai mult decât normal. Ar fi binevenită o estimare a costurilor de rulare şi întreţinere pe o perioadă de câţiva ani (cât crezi că veţi folosi maşina), ca să îţi faci o idee cam câţi bani va „păpa” aceasta. E important pentru planificarea lunară a bugetului, mai ales în cazul familiştilor.

Atenţie la o capcană obişnuită, aşadar: nu căuta o maşină nouă fix la suma cea mai mare pe care o poţi da, ci una aflată puţin sub ea. Altfel vei rămâne cu maşina în parcare. La maşina second-hand alocă cel puţin 20%pentru reparaţii, deci, din nou, nu da toţi banii pe ea.

Citiţi mai multe detalii pe www.promotor.ro