Arts & Design

Nicolae Maniu, Cel mai vandut pictor roman

05 mar 2009 777 afişări
Din aceeaşi categorie
Nicolae Maniu, Cel mai vandut pictor roman

- Sunteti cel mai bine vandut pictor roman in Occident. Care este explicatia succesului?

- Am fost descoperit de un galerist extrem de abil. Colegii mai tineri trebuie sa stie ca, pentru a fi propulsat pe piata artistica si vandut cu pret mare, depinde cine te vinde si chiar, detaliu esential, pe ce perete al galeriei este agatat tabloul. Daca nu cazi pe mana unui comerciant galerist priceput, poti sa ai talentul lui Rembrandt si tot nu vinzi. Valoarea unui artist este legata direct de pretul lucrarilor sale. Cei mai mari artisti ai secolului XX sunt si cei mai scumpi.
- Dvs. vindeti scump?
- Ce inseamna scump pe piata de arta? Tablourile de dimensiuni mari (1,50 m/ 1,80 m) sunt cumparate cu preturi variind intre 80.000 si 120.000 de euro. Apoi, preturile scad in functie de marimea lucrarii.
- Sa o luam, totusi, cu inceputul. Cum ati descoperit pictura?
- Drumul spre pictura il datorez in exclusivitate tatalui meu si nu obosesc niciodata sa reamintesc acest lucru. In primul rand, deoarece tata este cel care s-a nascut cu talent. Noi, eu si fratele meu mai mare cu doi ani, care a ajuns pana la urma inginer, l-am mostenit. Tata era prima generatie de tarani venita la oras si tocmai de aceea nu a indraznit sa se faca pictor. Ar fi fost cea mai mare erezie in ochii familiei care ramasese la tara. Si atunci s-a facut librar si a infiintat cea mai mare librarie din Cluj la acea vreme, inainte de razboi. Datorita lui am facut la inceput Liceul de Arta, apoi Institutul de Arta Plastica din Cluj, pe care l-am terminat in 1969. Pe atunci, visam sa fac sculptura - in bronz, nu in piatra sau lemn, de tip figurativ, cu modelaj clasic.
Nu am urmat repartitia primita, ca profesor de desen si muzica, undeva pe langa Cluj. Si nici nu am fost numit asistent, asa cum speram. Dar bine ca s-a petrecut asa, pentru ca as fi fost "ingropat" cu siguranta intr-o cariera universitara oarecare. Drumul meu urma sa fie altul...

Varianta integrala a articolului pe site, la www.zf.ro/ziarul-de-duminica