Style

Omul care face costume din lână vicuña de 50.000 de euro a venit în România

28 mai 2011 1903 afişări de Negoita Anca Maria
Din aceeaşi categorie

Fondat în 1968, Sartoria Santandrea s-a poziţionat destul de repede ca fiind o marcă high-end de costume bărbăteşti cu misura. Cămăşile sacourile, pantalonii, totul se realizează manual de către artizani instruiţi. Aceştia spun că "frumuseţea unui costum este strâns legată de trecerea timpului", timpul de care are nevoie un croitor pentru a crea, tăia şi coase un costum, timpul de care au nevoie începătorii pentru a ajunge artizani cu tradiţie, timpul pe care trebuie să îl aştepte proprietarul costumului.

Sunt 165 de artizani care lucrează sub supravegherea câtorva croitori şi designeri. Un costum poate fi realizat în minim 25 de ore de lucru. Carlo Tomei, unul dintre designerii Sartoria Santandrea, spune că un costum trece prin 220 de faze de la prima tăietură şi până la expunerea în magazin. "Suntem printre ultimii din lume care fac ceea ce se numeşte "guler deschis" - adică nu îl ataşăm, ci îl confecţionăm din materialul lăsat în continuarea jachetei astfel încât să nu se strângă la cusături", spune Tomei.

Printre clienţii Sartoria Aantandrea se numără preşedinţi din toată lumea, actori, cântăreţi şi alţi artişti, oameni de afaceri. Cel mai recent a fost Nazarbayev, preşedintele Kazakistanului, unul dintre cei mai puternici oameni din lume. "Uneori cererile sunt mai speciale. De exemplu, unii dintre domni îşi doresc un sacou din lână vicuña". Vicuña este un animal pe cale de dispariţie care se înrudeşte cu llama, guanaco şi alpaca (camelidele sud-americane). La vicuña însă, doar gâtul este acoperit de blană astfel că doar 450 de grame de lână pot fi prelucrate de la un animal, lână care este considerată cea mai fină din lume. În plus, vicuña poate fi tunsă doar în anumite perioade ale anului, altfel poate muri. Un costum realizat dintr-un astfel de material costă peste 50.000 de euro.