Gadget

Sfârşitul unei ere: Enciclopedia Britannica renunţă la ediţiile tipărite după 244 de ani de apariţii şi se concentrează pe online

14 mar 2012 1202 afişări de Florin Badescu
Din aceeaşi categorie
Enciclopedia Britannica renunţă la ediţiile tipărite şi continuă doar online

Prestigioasa Encyclopaedia Britannica a anunţat sfârşitul apropiat al ediţiilor sale tipărite, pentru a se concentra asupra ediţiilor online şi a editurii pentru şcolari, potrivit unui interviu acordat de preşedintele grupului pentru New York Times, informează AFP.

"Acest lucru îi va face pe unii să devină trişti şi nostalgici, dar noi avem un instrument mai bun", a declarat Jorge Cauz, preşedintele grupului Encyclopaedia Britannica Inc., care are sediul general în Chicago, statul american Illinois.

"Site-ul este actualizat continuu, este mult mai vast şi include elemente multimedia", a adăugat el. "Este un rit de trecere la această nouă eră digitală", a spus acesta.

Ultima ediţie tipărită va rămâne astfel cea din 2010, cu cele 32 de volume, care cântăresc 58,5 kilograme şi cu noi articole despre încălzirea globală şi despre proiectul genomului uman, a menţionat cotidianul american. Preţul acestei ediţii este de 1.395 de dolari şi ea conţine munca depusă de peste 4.000 de experţi.

Anunţul oficial va fi făcut miercuri.

New York Times precizează faptul că aceasta este cea mai veche enciclopedie de limbă engleză, actualizată în mod continuu, în ultimii 244 de ani.

Editura obţine cea mai mare parte a veniturilor sale (85%) din publicaţiile pentru şcolari, care vor fi diversificate, iar restul provine din abonamentul la site-ul enciclopediei, care oferă cititorilor doar un număr redus de articole gratuite.