Style

Sonim XP3 Enduro – Un Arnold al mobilelor

15 ian 2010 249 afişări
Din aceeaşi categorie

Majoritatea telefoanelor mobile ne pot asigura comunicarea aproape oriunde ne-am afla. Insa, tot majoritatea telefoanelor mobile isi au limitarile lor de functionare in anumite medii sau conditii improprii. Aici intervin telefoanele utilitare. Adica cele care isi pot face treaba la temperaturi extreme, in umiditate excesiva, in medii dure in general, care pot rezista cu succes unor socuri sau lovituri accidentale.

Primul telefon utilitar cu care eu am avut de-a face este modelul Sonim XP3 Enduro, unul pe care producatorii il lauda ca fiind rezistent la aproape orice si pe care l-am testat in fel si chip, rezistand cu succes caznelor la care l-am supus.

Cutia de plastic in care vine ambalat, care seamana foarte tare cu o trusa de scule in care ne putem pune foarte bine surubelnitele sau patentul, spune din prima cam cu ce avem de-a face.

Dupa ce il scoatem din trusa, aspectul sau "musculos" ne convinge. Nu este deloc un finut. Este un telefon cu un aspect butucanos, cu o carcasa destul de groasa, cauciucata, ranforsata, una care ar trebui sa reziste cu succes la socuri sau lovituri destul de puternice (accidentale, nu intentionate). Aspectul sau masiv este indulcit putin de combinatia de culori galben-negru, vesela, placuta privirii. Toate orificiile prin care ar putea cumva sa patrunda vreo picatura de lichid sunt bine etansate. Foarte interesanta mi s-a parut metoda de accesare a bateriei si a SIM-ului, gen "Micii Mesteri Mari", cu ajutorul unei surubelnite.

Dupa cum il lauda si firma producatoare, Sonim XP3 este construit pentru a fi utilizat atat acasa, cat si in padure, sau pe un santier de constructii, sau pe un munte, pe un vapor in mijlocul oceanului sau in caldura excesiva si uscata a desertului.

Astfel, el intruneste cateva specificatii si standarde mai mult sau mai putin militare, cum ar fi: poate rezista cu succes dupa o scufundare de pana la 30 de minute la o adancime de 1 metru; functioneaza foarte bine in medii sarate, cu umiditate excesiva; poate rezista cu succes la socuri termice, plaja de temperaturi fiind intre -20 si 60 de grade Celsius; rezista la socuri fizice sau presiuni extreme; carcasa este rezistenta la praf, mizerie, produse chimice si petrol; ecranul este rezistent la zgarieturi. Si sa nu uitam de inca un aspect important: are 3 ani de garantie neconditionata.

Va dati seama ca, din pacate, eu nu am avut ocazia sa il utilizez nici in mijlocul oceanului si nici in desert. Si nici de temperaturi extreme nu prea am avut parte. In schimb, i-am testat din plin calitatile de rezistenta fizica la diverse socuri sau presiuni, precum si la apa. L-am aruncat pe scari, in pereti, pe beton (si nu doar de la 1-2 metri), din greseala a facut praf chiar un geam de termopan, l-am calcat in picioare (si nu sunt deloc vreun usurel) si chiar am urcat o masina cu o roata timp de aproape 1 minut pe el. Sincer sa fiu, toate testele le-am facut cu inima stransa. Cu un pic de frica. Nu aveam de ce. A rezistat cu succes la toate loviturile pe care le-a primit. Apoi, l-am scufundat intr-o mica baltoaca, intr-un acvariu, iar testul suprem a fost facut sub un un jet puternic de apa de la chiuveta. Rezultatul? Culmea, inca functioneaza. Sunt sigur ca, daca am vrea sa il distrugem intentionat, o putem face. Dar, la socurile accidentale, neintentionate, cred ca are sanse destule sa supravietuiasca.

As vrea sa amintesc si de cateva functionalitati foarte utile in mediile dure, salbatice si zgomotoase in care l-am putea purta. Ar fi micuta lanterna foarte utila in mediile intunecoase, dar si volumul extrem de puternic al difuzorului, de pana la 110 Decibeli, care, la nevoie, poate scula chiar si un regiment. Mi-a placut si autonomia bateriei, aceasta asigurandu-mi aproape 5 zile de functionare, egaland la acest aspect vechiul meu Nokia 5110. Convorbirile le-am purtat in parametri obisnuiti, fara pierderi de semnal sau blocari ale sistemului. Nici nu ar fi avut de ce sa se blocheze de altfel, pentru ca lucreaza pe un software simplu, la care gasim minimele utilitare sau setari intalnite la un telefon, dar caruia nu ii lipseste Limba Romana. Cei mai mofturosi au totusi parte de un mini browser Opera. Totusi, ecranul extrem de rezistent, prin dimensiunile sale mici, numai partenerul ideal de navigare pe internet nu poate fi. Parca as fi vrut cumva un ecran mai mare si un receptor de GPS. In conditiile pentru care este creat ar fi fost cu adevarat util.

Chiar daca nu este cel mai inteligent telefon de pe piata, Sonim-ul XP3 este un echipament pe care l-as utiliza cu mare incredere atunci cand as avea un mic santier in casa sau la firma, sau cand as pleca in vacanta prin padurile si muntii patriei, sau cand as sta frumos cu burta la soare pe vreo plaja. Este un telefon care nu necesita atentie sporita din partea noastra si care poate sa-si poarte singur de grija in momentele delicate.

Este comercializat de Pimex Co. LTD la un pret de 1.389 lei cu TVA inclus. www.pimex.com.ro

www.imidoresc.ro

Caracteristici Tehnice

Rezolutie ecran: 128x160 pixeli

Greutate: 128 grame

Banda: 900, 1800, 1900 Mhz

Autonomie: 5 ore de convorbiri!

Bluetooth: Da

Pro

Contra