Style

ADN de antreprenor. Despre pasiunea pentru parfumuri şi discuţii valoroase în familie cu Isabelle Iacob, fondatorul Beautik şi HelpNet

29 apr 2017 1844 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Se poate transmite gena antreprenorială de la o generaţie la alta? Da, prin discuţii valoroase în familie. Cel puţin aceasta este părerea lui Isabelle Iacob, cea care a fondat şi care conduce astăzi lanţul de farmacii Help Net, parte din grupul Farmexim, unul dintre cele mai puternice grupuri din industria farma din România. O părere confirmată de experienţa personală, după ce antreprenoarea a fost încurajată de tatăl ei, omul de afaceri Ovidiu Buluc, să preia frâiele businessului imediat după terminarea studiilor. Totul a început mai degrabă ca un proiect educaţional, dar s-a transformat într-un business de cursă lungă.

În urmă cu aproape douăzeci de ani, în 1998, Isabelle Iacob trebuia să-şi finalizeze programul de Executive MBA printr-un proiect de absolvire, care a constat, pentru ea, în deschiderea unei farmacii în Timişoara. Aceea a fost, practic, prima cărămidă pusă la construcţia reţelei de farmacii Help Net, ajunsă astăzi una dintre cele mai puternice din România.
Lanţul de farmacii este doar una dintre verigile afacerii de familie fondate acum aproximativ două decenii de omul de afaceri Ovidiu Buluc. Din acelaşi grup mai fac parte şi distribuitorul de medicamente Farmexim şi lanţul de parfumerii de nişă Beautik Haute Parfu­merie. Dacă de distribuţie se ocupă în continuare tatăl său, Isabelle Iacob este cea care dezvoltă celelalte două direcţii de business.
Împreună, farmaciile şi buticurile de parfumuri au depăşit anul trecut un total al afacerilor de 122 de milioane de euro.
„Tatăl meu este mentorul meu, iar realizarea de a fi la a doua generaţie într-un business de familie se datorează şi faptului că noi punem mare preţ pe conversaţiile avute împreună încă din copilărie. La aceasta se adaugă dorinţa de a progresa şi de a încuraja ideile bune şi lucrurile bine făcute“, spune Isabelle Iacob într-unul dintre puţinele sale interviuri.
Pentru că a moştenit spiritul antreprenorial de la tatăl său, Isabelle Iacob a plusat în business şi, după ce a dezvoltat farmaciile Help Net, şi-a urmat una dintre pasiuni şi a creat parfumeriile de nişă Beautik Haute Parfumerie, una dintre puţinele afaceri de profil de pe piaţa locală.
Beautik a fost de altfel un pionier al industriei care alintă nasurile fine, reuşind să îşi construiască un portofoliu ce cuprinde branduri cu greutate precum Francis Kurkdjian, Diptyque sau Lubin.
„Privesc parfumeriile Beautik ca pe copilul cel mic din business, dar sunt ataşată de acest proiect în aceeaşi măsură ca de Help Net“, povesteşte antreprenoarea.
Ea recunoaşte însă că povestea acestor branduri a fost scrisă de ea alături de oamenii apropiaţi, pe care îi descrie ca fiind „frumoşi, deosebiţi, cu vocaţie şi entuziasm“. Unul dintre cei care i-au stat mereu alături este soţul său Val Iacob, art directorul Beautik, care îi împărtăşeşte de altfel pasiunea pentru arome rafinate. Cuplul deţine o colecţie impresionantă de peste 3.000 de sticluţe de parfum, în singurul muzeu de acest tip din România. Când vorbeşte despre businessul pe care-l conduce şi pe care l-a creat îţi dai seama rapid că Isabelle Iacob este un jucător de cursă lungă. Are planuri pentru urmă­toarele trei decenii.
„Îmi propun să sădesc seminţe din care să iasă flori colorate, lucruri şi oameni frumoşi. Mereu explorez oportunităţi noi şi direcţii de dezvoltare.“
Despre cele două businessuri actuale afirmă că „vor deveni mai frumoase şi mai apreciate în următorii treizeci de ani“. Tocmai de aceea, mărturiseşte că, dacă destinul ar fi făcut să aibă altă profesie, ar fi ales tot un mediu care s-o provoace, un mediu la fel de creativ  precum antreprenoriatul.
„Am o activitate intensă în fiecare zi, datorită faptului că sunt operaţională într-un business mare şi competitiv, cu peste 200 de farmacii, 1.500 de angajaţi şi peste două milioane de clienţi“, îşi descrie Isabelle Iacob pe scurt activitatea cotidiană.
Când iese din rutina zilnică, îi place să călătorească şi să viziteze destinaţii inedite, unde să fie înconjurată de natură.
Fiica ei practică scrimă de performanţă şi chiar face parte din lotul naţional al României, aşa că participarea la competiţii este una dintre plăcerile de weekend ale întregii familii.
O altă plăcere a lui Isabelle Iacob - pe lângă ciocolata neagră, care face parte din categoria plăcerilor vinovate, după cum recu­noaşte chiar ea - sunt parfumurile, o dependenţă ameţitoare de care nu vrea să scape. Nici nu era greu de ghicit, nu-i aşa? În top sunt esenţele semnate de casa Liquides Imaginaires, care o reprezintă cel mai bine. Un brand de parfumuri nonconformiste, capabile să evoce, cel puţin pentru Isabelle Iacob, trăiri, dorinţe, împliniri şi deziluzii.
„Dacă ar fi să creez eu însămi un parfum, pentru că în general adopt un stil relaxat şi minimalist, aş crea unul care să se potrivească acestei descrieri şi să conţină o combinaţie echilibrată de note proaspete şi florale“, mărturiseşte Isabelle Iacob, cu gândul la un eventual parfum care ar putea, de ce nu, să-i poarte semnătura.

 

Zece răspunsuri-fulger de la Isabelle Iacob:

► Destinaţiile mele preferate de vacanţă sunt... oriunde în natură

►Hobby-ul meu este... să practic yoga

►Cartea de pe noptiera mea acum este... „Finding Ultra“, de Rich Roll (titlul complet este „Finding Ultra: Rejecting middle age, becoming one of the world’s fittest men, and discovering myself“ - n. red.)

►Parfumul meu preferat este... Cologne pour le matin, de la Maison Francis Kurkdjian

►Beau întotdeauna cu plăcere... apă cu lime şi puţină sare

►Cea mai recentă achiziţie exclusivistă este... o sticlă de parfum vintage Eva, de la Lubin, din 1920, a maestrului Julien Viard

►Mi-ar plăcea să primesc cadou... un buchet cu flori de câmp

►Mâncarea mea preferată este... orice salată proaspătă, cu multe legume nutritive

►Ritualul meu de înfrumuseţare cuprinde... curăţare profundă şi masaj cu Skincode Sonic Cleanser şi aplicarea cremei hidratante Lierac Hydragenist

►Plăcerea mea vinovată este... ciocolata nea-gră.