Style

Ce carte trebuie sa citeşti pentru a înţelege comportamentul de neînţeles al liderilor? Recomandare de la Sorana Baciu, strateg Petrom, administrator Romgaz, antreprenor

06 mar 2015 3942 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie
Piaţa de capital, obligaţiuni, vicepreşedinte de bancă, director de strategie de companie petrolieră, administrator producător de gaze, antreprenor. Sorana Baciu a adunat toate aceste cuvinte în trei pagini, atâtea câte are CV-ul ei, dar spune că unul dintre cele mai curajoase proiecte în care se va implica va fi o călătorie în jurul lumii.

Sorana Baciu a devenit la începutul acestui an membru în consiliul de administraţie al Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, după ce timp de aproape şapte ani a ocupat funcţia de director de strategie şi relaţii cu investitorii în cadrul Petrom, cea mai mare companie locală, singura al cărei profit net a depăşit pragul de un miliard de euro.

Spune că nu este un energetician în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un manager, motiv pentru care la finalul anului trecut a luat decizia de a-şi deschide propriul business, Acgenio, o firmă de consultanţă de business axată în principal pe afacerile mici şi mijlocii.

„Sunt mai degrabă un generalist, un manager căruia îi place să construiască echipe. Dacă nu ar fi fost energia, ar fi putut fi un oricare alt domeniu unde aş fi putut avea, pe baza cunoştinţelor şi experienţei acumulate, un impact“, spune acum Sorana Baciu.

Coincidenţă sau nu, domeniile în care Sorana Baciu a activat în ultimii ani sunt cele legate de energie, un teren controlat până nu demult cu destul de multă fermitate de bărbaţi. Este adevărat, în ultimii ani au fost create anumite breşe în acest „monopol“, dar deocamdată, cel puţin în energie, acestea pot fi numărate pe degete. Poate cele mai relevante exemple de femei care au reuşit în acest „război“ sunt chiar Mariana Gheorghe, CEO-ul numit la cârma Petrom în 2006, sau Kinga Daradics, cel mai tânăr executiv din industria petrolieră care din 2011 conduce operaţiunile grupului ungar MOL pe piaţa locală.

De ce este totuşi atât de puţin management la feminin în energie?

„Sunt multe explicaţii furnizate de nenumărate studii realizate de instituţii şi firme de consultanţă prestigioase precum Harvard, Insead, McKinsey, Catalyst, Delloite etc. Dar cel mai sintetic şi cuprinzător mi se pare cel realizat recent de Ludo Van der Heyden intitulat foarte sugestiv „What’s Keeping Women From the Corporate Heights“ (Ce le ţine pe femei la distanţă de culmile lumii corporate - n.red.), Şi vorbeşte despre trei mari categorii de factori care impiedică accesul femeilor la funcţiile de conducere: nenumărate prejudecăţi conştiente şi inconştiente faţă de femei, atât din partea bărbăţilor, cât şi a femeilor, aşteptările de carieră pentru bărbaţi şi lipsa unui sistem de sprijin al femeilor. În domeniul energiei, ca de altfel în multe alte domenii tehnice, prejudecăţile cu privire la femei sunt chiar mai mari. Pentru a reuşi în acest domeniu, îţi trebuie în primul rând pasiune, perseverenţă şi multă încredere în tine, dar şi o reţea de suport relevantă“, crede Sorana Baciu.

Poate tocmai pentru a compensa această lipsă de încredere care umbreşte şansele de succes ale femeilor în domenii mai dure, Sorana Baciu spune că dacă ar fi să împăr­tăşească un secret al meseriei, acesta ar veni mai degrabă din zona de management.

„Managerul trebuie să fie coach.“

Care este cea mai curajoasă călătorie pe care o veţi face?

Înconjurul lumii.

Care este cea mai bună carte pe care aţi citit-o?

Nu aş putea spune care este cea mai bună. Sunt multe cărţi bune, cu care rezonezi în diferite momente ale vieţii sau care îţi deschid noi orizonturi. Am să mă refer la cea mai bună carte de leadership pe care am citit-o în ultimii ani - Reflections on Character and Leadership (Reflecţii asupra caracterului şi lidershipului - n.red.), de Manfred Kets de Vries (profesor INSEAD). Bazată pe o profundă analiză pshihologică, cartea relevă importanţa caracterului şi personalităţii liderului asupra evoluţiei organizaţiilor. Pentru liderii în devenire, această carte oferă soluţii de atingere a aspiraţiilor fără a sacrifica fericirea personală, iar pentru cei care îi urmează, oferă o şansă de a înţelege comportamentele uneori de neînţeles ale liderilor.

Parfumul preferat:

Armani Prive - Bois d’Encens

Muzica de suflet:

Peer Gynt, Edvard Grieg

Cea mai frumoasă destinaţie văzută

Islanda. M-au fascinat peisajele, dar mai ales oamenii, care au ales să rămână şi să trăiască în condiţii vitrege şi au sfârşit prin a trăi frumos, într-o societate bazată pe multă încredere şi respect.

Bijuteria preferată

Verigheta şi un inel cu diamante, în formă de potcoavă

Cel mai mare succes din carieră

Acela de a fi creat şi dezvoltat echipe şi oameni de succes cu care mă mândresc.

Cea mai importantă lecţie învăţată

1) Lucrează cu pasiune şi nu uita de echilibrul dintre muncă şi viaţa personală. Oamenii tind să creadă că dacă sacrifică din a doua vor avea de câştigat în prima, dar nu este aşa. De multe ori când petreceam ore lungi şi foarte lungi la birou şi uitam de viaţa de familie, eficienţa şi creativitatea mea aveau de suferit. Am crezut, ca foarte mulţi, că soluţia este să sacrific şi mai mult. Dar greşeam. În momentul în care m-am concentrat şi pe viaţa personală, am observat că munceam mai cu folos, aveam rezultate mai bune în timp mai puţin. De ce? Fiindcă tot ce făceam, făceam din şi cu pasiune, fără sentimente de vinovăţie, iar apoi mă reîncărcam cu energie alături de cei dragi.

2) Îmbină perseverenţa şi flexibilitatea în atingerea unui obiectiv.