Style

În numele trandafirului

21 sep 2014 380 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Seducătoare şi feminine, parfumurile cu esenţe de trandafir au reintrat în lumina reflectoarelor. Şi pe bună dreptate pentru că roza este o esenţă versatilă şi capabilă să “interpreteze” o gamă largă de “feminităţi”. Dacă vrei strălucire se amestecă cu citrice, dacă vrei puţină dramă se adaugă note lemnoase sau oud. De la femme fatale la tânăra inocentă, trandafirul le are pe toate.

Roza stă în spatele multor parfumuri legendare aşa cum e Chanel No 5 care şi astăzi, după 50 de ani de la lansare, ocupă primele locuri în topul celor mai vândute parfumuri din lume. Trandafirul ascunde însă mai mult potenţial olfactiv decât orice altă esenţă florală.

Rose en Noir de la Miller Harris pune în scenă un adevărat ritual de seducţie. O femme fatale nu trebuie neapărat să aibă un decolteu adânc pentru a seduce, la fel şi trandafirul poate fi bine temperat cu notele din piper negru, coriandru şi chimion, şi să rămână irezistibil. Un parfum de o senzualitate întunecată, surprinzător şi profund.

Tot pentru feminităţi puternice este Rose Perfection de la Robert Piguet, un parfum în care “nasul” Aurelien Guichard a îmbinat mai multe soiuri de trandafir, liderul de pluton fiind Rosa Damascena sau aşa-numitul trandafirul bulgăresc. Notele discrete de mosc sporesc senzualitatea rozei, efectul final fiind cel al unui parfum memorabil şi elegant.

Pentru feminităţile inocente, parfumiera Annick Goutal a creat Petite Cherie,  parfum dedicat fiicei sale, Camille. Un parfum inocent şi seducător "precum obrazul unei tinere fete pe care nu poţi rezista să nu îl săruţi". Notele de trandafir se joacă alături de esenţele de pară, piersică, note de iarbă proaspăt tăiată şi vanilie. Parfumurile sunt disponibile în parfumeriile Elysee.

O pulverizare de Voleur de Roses, creat de casa franceză L’artisan parfumeur, va provoca aproape instant o ridicare din sprâncene. Este un parfum îndrăzneţ şi original graţie îmbinării dulci –agresive dintre trandafiri şi patchouli. L’Artisan ştie să se joace cu emoţiile. Parfumul captează aroma unei grădini de trandafir după ploaie: mirosul pământului reavăn se amesecă cu parfumul proaspăt şi condimentat al trandafirilor.

Un clasic reinventat este Rose Emois de la Molinard, casa franceză din Grasse care a scris istoria parfumeriei alături de marile nume precum Guerlain, Coudray sau Houbigant. Nota de rafinament este obţinută printr-un amestec de trandafir, bergamotă, mentă, iasomie, migdală şi ambră.

Pentru nonconformişti este potrivit Eau Rose de la Diptyque. Un parfum verde de trandafir, deloc dulce, ca şi cum ai mirosi trandafirul direct din gradină, percepi nu doar aroma petalelor dar şi a frunzelor. Efectul este creat prin note de bergamotă, coacăze negre, la care sunt adăugate esenţele de iasomie, geranium şi trandafir. Parfumurile sunt disponibile în parfumeriile Beautik.

Un parfum manifest, departe de categoria aromelor cuminţi, prietenoase şi, poate, previzibile este Rose Noir de la Byredo. În această creaţie, trandafirul este potent, are note decadente, intense aproape animalice, rezultatul final fiind încărcat de mister. Un parfum recomandat mai degrabă bărbaţilor, ce îmbină notele de trandafir cu cele de muşchi, mosc, frezie. Rafinat şi aristocratic este parfumul Fleur de Louis de la Arquiste, o creaţie floral- lemnoasă inspirată din ceremonia de nuntă a regelui Ludovic al XVI-lea cu Infanta Maria de Spania. Notele principale sunt citricele, iris florentin, iasomie şi cedru alb. Parfumurile sunt disponibile în parfumeriile Madison.