Style

"La câţiva metri de casă, mi s-a pus un pistol la cap." Care este povestea femeii care a venit aici pentru businessul cu oţel şi care anul trecut le-a vândut 450 de tractoare fermierilor români

03 mar 2015 19933 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie
Monika Puiu le vinde tractoare fermierilor români, iar înainte de acest lucru făcea business cu oţel pe piaţa locală, primul contact cu România fiind stabilit în 1985 când a venit aici ca reprezentant al companiei VA Intertrading, cea mai mare casă de comerţ austriacă, printre acţionarii căreia să regăseşte şi gigantul Voestalpine. Într-o seară, în România, a simţit ţeava rece a unui pistol la tâmpla caldă, aceasta fiind cea mai înspăimântătoare experienţă din viaţa ei, dar tot România i-a oferit un cadou minunat, familia. Aceasta este povestea unui om care este pasionat de astrologie, dar care prin meseria sa are un contact puternic cu pământul, „cel care ne hrăneşte pe toţi“.
 

A venit pentru prima oară la Bucureşti în 1985, atunci când compania austriacă VA Intertrading a trimis-o să facă business cu oţel pe piaţa locală.

A rezistat în mediul de afaceri tulbure de la jumătatea anilor ’90 şi la începutul anilor 2000 a făcut trecerea la comerţul cu cereale şi utilaje agricole. Acum Monika Puiu (numele Puiu a fost dobândit în urma căsătoriei cu un român) este director general al dealer-ului de utilaje agricole NHR Agropartners, companie deţinută tot de VA Intertrading, care anul trecut le-a vândut fermierilor români 450 de tractoare.

„Am lucrat din 1997 în comerţul de cereale, iar din 2001 în comerţul cu utilaje agricole. În mod direct agricultura are de a face cu alimentele, iar pe o scară mai largă putem spune ca ea reprezintă contactul cu pământul, cel care ne hrăneşte pe noi toti. Înainte de agricultură viaţa mea a fost mai mult în lumea oţelului, dar odată cu preluarea NHR Agropartners toată concentrarea mea a fost pe finanţarea agricultorilor din România şi dezvoltarea unei reţele de servicii şi vânzări de maşini şi piese agricole“, spune Monika Puiu.

Chiar dacă nu ar fi fost agricultura sau oţelul, Monika Puiu spune că ar fi păstrat oricum componenta de comerţ, prin latura esenţială pe care această activitate o înglobează.

„Pasiunea mea este să aduc oamenii şi bunurile împreună, astfel creând un  mediu mai bun astăzi decât cel de ieri.“

Dincolo de pasiunea pentru munca sa, un domeniu intrinsec legat de pământ şi de fertilitatea lui, câteva alte elemente esenţiale completează universul Monikăi Puiu.

„România mi-a oferit un cadou minunat, familia mea. Eu nu am venit aici pentru a avea o familie, dar oferta a fost prea tentantă, aşa că nu am putut să o refuz. Pe lângă soţ, copii şi mai recent o pisică, eu iubesc muzica, în special atmosfera unui concert, astrologia şi să învăţ constant să fiu o persoană mai completă.“

Care este cea mai curajoasă călătorie pe care o veţi face?

Mă voi duce în Peru anul acesta.

Care este cea mai bună carte pe care aţi citit-o?

Stăpânul inelelor.

Ce trăsături trebuie să ai pentru reuşi în acest domeniu?

Ca în orice alt domeniu, ai nevoie de pasiune şi de disponibilitatea de a fi pe deplin implicat. 

Împărtăşiţi un secret al meseriei.

Nu există secrete în acest comerţ pentru persoanele care doresc să lucreze în el şi le place să înveţe.

Cel mai dificil moment.

Dacă mi-ar plăcea să mă plâng, aş putea scrie o carte, dar toate motivele pentru care m-aş plânge au fost în acelaşi timp o parte importantă a dezvoltării mele.

O clipă cu adevărat înfricoşătoare a fost în timpul ultimului congres al lui Ceauşescu, când la câţiva metri de casa mea am fost oprită de un poliţist, care mi-a pus un pistol la cap şi mi-a ordonat să mă întorc şi să plec.

Parfumul preferat.

Prefer a nu purta parfum.

Muzica de suflet. 

Rock, jazz, jazz-rock, blues, blues-rock, îmi place muzica şi orice gen de calitate, îmi place să ascult muzică bună.

Cea mai frumoasă destinaţie văzută

Până în prezent am iubit cel mai mult vacanţele noastre în arhipelagul Seychelles.

O descoperire recentă.

Dacă prin „recentă“  se pot include ultimii 5 ani, atunci pentru mine este Sighişoara şi zona din jurul acesteia.

Bijuteria preferată.

Brăţări lucrate manual şi pietre semipreţioase.

Un cadou pe care aţi dori să-l primiţi.

Un week-end în Grecia cu soţul meu.

Cea mai importantă lecţie învăţată

Vezi mereu imaginea de ansamblu, adică vezi lucrurile cu ochi de vultur.