Style

Pentru bestia din tine: Cum a readus Game of Thrones cel mai controversat material, blana, pe podiumurile marilor case de modă. Galerie Foto

13 ian 2017 1125 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Prezentările de modă ale colecţiilor de toamnă - iarnă din acest an par a fi un loc de întâlnire al actorilor din The Revennant, Vikings şi Game of Thrones. Dacă nu, atunci cu siguranţă aceştia au fost sursă de inspiraţie pentru marii designeri care au creat blănuri în tonuri clasice de maro, negru sau gri, cu lungi variabile, dar întotdeauna supradimensionate.

Niciun alt material nu a stârnit de-a lungul anilor la fel de multe controverse precum blana naturală. În ultima perioadă însă, organizaţiile caritabile în frunte cu PETA par să fi obosit sau să-şi fi întors privirea în altă direcţie pentru că podiumurile de modă au fost luate cu asalt de blănuri supradimensionate, colorate şi cu un design aparte.

Timp de mulţi ani, blana, la fel ca şi satinul sau rozul pudrat, a fost apanajul femeilor. Recent însă, linia de demarcaţie dintre sexe a devenit tot mai ştearsă. Lupta de putere dintre sexe a rămas astfel să se dea în sferele înalte din economie şi politică. În modă este pace.

Când vine vorba de blană însă, trebuie să dăm cezarului ce este al cezarului. Istoria ne arată că doar în perioada recentă acest material a devenit apanajul femeilor, datorită unui mix de avantaje pe care le oferă, respectiv frumuseţe şi confort.

Mai mult, o haină de blană naturală poate fi folosită ca un fa­shion statement, ca un indicator al statutului. În trecut însă, era poate cel mai la îndemână material pentru a ţine de cald în lungile luni de iarnă.

Cum s-ar putea sumariza istoria relaţiei dintre blănuri şi modă? Omul s-a născut vânător, iar blana a fost printre primele materiale folosite în modă. The end.

Moda este însă ciclică şi de fapt nu există un final al poveştii, an de an, sezon de sezon apărând un nou capitol, cu aceiaşi actori uşor reinventaţi.

Astfel, blana s-a întors în garderoba bărbaţilor, mai impresionantă, supradimensionată. Bărbatul şi-a recăpătat ceva din statutul de vânător, de mascul alpha, statut pe care îl pierduse în ultimele sezoane când cămăşile au căpătat nuanţe de roz pudrat, iar pantalonii de camuflaj au devenit satinaţi.

Designerii au încercat în acest an o întoarcere la origini cu trenduri precum blana sau military, însă au continuat să le „îndulcească“ fie cu broderii, fie cu tonuri de roşu aprins. O perioadă de tranziţie.

Deşi intimidante la prima vedere prin volum, lungime şi chiar culoare, jachetele de blană au fost asortate cu pantaloni skinny, cu blugi lejeri sau cu bluze sport şi au fost astfel „domesticite“.

Fiecare designer însă s-a jucat cu blana după propriul său plac. Fendi a asortat-o cu o pereche de pantaloni de satin şi i-a dat un aer cozy.

Louis Vuitton a dus-o în zona chic, cu o beretă tipic franţuzească şi cu o eşarfă elegantă.

Casa Valentino a mers în continuare pe stilul clasic care a consacrat-o şi a transformat-o într-un cojoc potrivit la o ţinută de zi cu blugi.

Corneliani a folosit blana pe post de accesoriu, decorând o haină de iarnă cu un guler elegant.

Cu îndrăzneala care a caracterizat întotdeauna casa de modă, Dolce & Gabbana a asortat blana cu... blană. Şi cu o pereche de pantaloni tricotaţi, o reinterpretare a iţarilor clasici.

De fapt, italienii de la Dolce & Gabbana s-au întors la origini. Şi nu doar o dată. Casa de modă nu se află la prima încercare de a scoate blana din anonimat.

Colecţia de toamnă-iarnă 2014-2015 a constituit tot o în­toarcere în timp, însă în perioada medievală. Podiumul părea atunci o repunere în scenă a serialului-fenomen Games of Thrones, de unde păreau împrumutate o parte din accesorii, coroane cu pietre preţioase sau mănuşi asortate.

Colecţia din acest an a mers chiar mai departe în timp şi a adus în prim-plan un mascul alpha, un vânător feroce, care nu se teme să poarte blană, aşa cum nu se teme să poarte pantaloni skinny.

De altfel, trendul blănurilor este pentru curajoşi, pentru cei care reuşesc să dezlănţuie fiara din interior.