Style

Sailing de sezon

14 oct 2012 229 afişări
Din aceeaşi categorie

Toată lumea e bronzată şi bine­dispusă, stă pe barcă, la terasa restaurantului sau socializează pe ponton. Deşi e septembrie, sfârşitul sezo­nului de iahting pare departe.

Ultima regată va avea loc pe 5-7 octombrie, însă până la sosirea lui no­iembrie urmează încă o lună plină pentru pasionaţii de iahting.

"Nu numai că nu ne pregătim pentru încheierea sezonului, ci avem chiar un aflux important de clienţi. Cursurile şi pachetele noastre pentru navigaţie cu vele sunt valabile până la sfârşitul lunii octombrie. Între timp avem programate şi cursuri de sailing şi team building pe mare pentru segmentul corporate", spune Mihai Marcu , proprietarul MedLife, Nautic Life şi de anul acesta, al Life Harbour.

Nu este de neglijat nici faptul că sezonul de pescuit abia începe, iar ambarcaţiunile cu motor au de cele mai multe ori în dotare echipamente specifice.

"Intenţionăm împreună cu câţiva membri ai echipei naţionale de spinning să încercăm să pescuim mai departe în larg, sperăm să prindem în această toamnă exemplare mai mari de lufăr, chefal sau lup de mare", continuă Marcu.

Tot luna aceasta, Life Harbour a des­chis şi primul hotel pentru team buil­dinguri care va fi deja ocupat în ultimul weekend din septembrie de câteva companii de asigurări. Bogdan Andriescu, preşedintele Unsicar şi membru al YCRR, organizează la final de lună o competiţie pe mare pentru colegii săi de breaslă, la care s-au înscris peste 100 de persoane. Regata va fi organizată în funcţie de prognoza meteo, dacă marea va fi agitată bărcile vor parcurge un traseu în zona Limanu, iar dacă vremea va fi blândă, vor ieşi pe mare pentru un traseu "in shore", scurt.

"Prin această competiţie încerc să sudez echipaje de brokeri şi de asigurători pentru a crea un mediu eficient de lucru în echipă. Pentru anul următor sper să înceapă antrenamentele din timp şi parti­cipanţii să îşi procure "echipamentul" potrivit. Iachtingul şi marea, în general, formează şi cizelează caracterele, dezvoltă sportivitatea şi faiplay-ul, însuşiri de care avem mare nevoie în piaţa asigurărilor. Pe viitor vom invita şi colegi din ţările vecine. În Ungaria se desfăşoară o regată a celor din asigurări de mai mulţi ani, iar bulgarii sunt şi ei pasionaţi de iachting", spune Andriescu care după mulţi ani în care şi-a ţinut barca în Deltă a decis să o aducă din nou la Marea Neagră, în Marina Limanu.

"Am ales Limanu şi nu portul Mangalia datorită peisajului pitoresc pe care îl oferă acest loc şi pe care, chiar dacă nu eşti pasionat de bărci, trebuie să îl vizitezi măcar o dată în viaţă. Există aici şi o peşteră neamenajată, lungă de 4 km în care îţi găseşti cu adevărat liniştea inte­rioară", povesteşte Andriescu.

Zoltan Szigeti, preşedinte al companiei The Group, a acostat şi el alături de Bogdan Andriescu şi Mihai Marcu în portul Life Harbour, pentru weekend .

"În fiecare vară navighez câte două săptămâni şi, de mulţi ani, prefer bărcile cu pânze. Închiriem în fiecare vară o altă barcă. Pentru o plimbare de una, două săptămâni - este felul optim de a testa şi bărci mai mari, de a încerca modele şi branduri diferite. Nu angajăm skiper tocmai pentru că plăcerea nu este doar aceea de a pluti. Câteodată mergem cu barca în Croaţia, care are sute de insule şi golfuri fermecătoare, ape şi marine primitoare, iar alteori navigăm în Marea Egee", povesteşte omul de afaceri care a început să navigheze în urmă cu 10 ani.

Mediterana ca şi Marea Egee oferă vreme frumoasă şi condiţii prielnice pentru navigaţie şI în octombrie, însă Szigeti spune că nopţile petrecute pe punte sunt mai puţin prietenoase, chiar dacă în lunile de toamnă dispare dogoarea obositoare a soarelui de prânz. Culorile mării sunt mai frumoase în iunie, iulie şi august, în timp ce către toamnă apele se mai învolburează şi capătă nuanţe de vineţiu. În plus, delfinii rămân ascunşi în adâncul apei şi nu mai vin atât de mulţi la suprafaţă.

Oricum melancolia toamnei nu pare să-şi găsească loc în acest sport, iar Zoltan Szigeti pare nerăbdător să vadă ce va aduce următorul sezon în iachting.

"Inovaţia aduce şi în iachting, precum în toate sporturile, ceva valoros în fiecare sezon. Anul acesta am remarcat de exemplu o barcă spectaculoasă de la Hanse, modelul 575, am văzut noile materiale din care sunt realizate echipa­mentele, am văzut finisaje deosebite şi echipamente de navigaţie din ce în ce mai sofisticate şi simplu de folosit. La în­cheierea sezonului o să-mi iau la revedere de la marina în care am lăsat barca şi o să încep să-mi proiectez sezonul viitor."