Style

O vizită în SUA l-a transformat pe un român în antreprenor. La întoarcere, pe o suprafaţă de treizeci de hectare, românul a aşezat ca pe o planşă toate gândurile care i-au trecut prin cap cât timp a stat peste hotare, iar proiectul poartă numele SunGarden Golf & Spa Resort

24 sep 2018 3552 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Era începutul anilor ’90 când omul de afaceri Nicolae Căpuşan din Cluj mergea în vizită la rudele sale în Seattle, Statele Unite ale Americii. Ceea ce pornise cu gândul unei vizite de câteva săptămâni s-a transformat într-o şedere de aproape un an, timp în care Nicolae Căpuşan a lucrat într-un service auto al fratelui său stabilit pe tărâmul făgăduinţei. Americanii nu l-au cucerit suficient de mult cât să vrea să nu se mai întoarcă acasă, aşa că a decis să revină în România. Dar nu la fel cum a plecat, ci mai bogat cu o idee de business. Azi, ideea e realitate.

Pe o suprafaţă de treizeci de hectare, românul a aşezat ca pe o planşă toate gândurile care i-au trecut prin cap cât timp a stat peste hotare, iar proiectul poartă numele SunGarden Golf & Spa Resort. Cel mai important - şi cel care ocupă şi cea mai mare parte: terenul de golf.

„M-am inspirat din ceea ce am văzut în SUA în realizarea terenului de golf, care are nouă găuri şi pe care l-am terminat în 2012. Cu timpul, am devenit, din investitor, şi jucător de golf. Aici au loc şi competiţii şi se ţin şi cursuri pentru cei care vor să înveţe“, spune Nicolae Căpuşan.

Aşa se face că, după ce pasiunea i s-a infiltrat în sânge, golful este ingredientul care face un weekend să fie perfect pentru investitorul clujean. Totuşi, îi este destul de greu să joace pe terenul de la SunGarden, pentru că are tendinţa să fie atent la detaliile administrative, aşa că, dacă vrea să se deconecteze complet, preferă alte terenuri pentru jocurile de golf. Chiar şi aşa, douăsprezece ore pe zi le petrece oricum la ansamblul SunGarden, un complex aşezat în mijlocul unui refugiu plin de verdeaţă, la aproximativ o oră de mers cu maşina din Cluj-Napoca.

„Eu simt locul acesta, de aceea nu am lucrat cu arhitecţi care să deseneze ei spaţiile, pentru că am considerat că ei nu pot înţelege ce vreau eu să creez aici. Terenul

l-am cumpărat treptat, începând din 2005 de la moştenitorii mai multor familii. Aici era o poiană sălbătică, unde am găsit trestii, mlaştini“, îşi aminteşte Nicolae Căpuşan.

Acum, pe vechile terenuri mlăştinoase se află un resort cu 44 de camere în care se pot caza turiştii, două săli de evenimente, trei săli de conferinţe, un spa, terenul de golf şi patru restaurante. Proiectul se află însă într-o continuă expansiune.

„Spa-ul este un concept propriu şi se întinde pe 1.400 de metri pătraţi. Pe lângă sala de fitness, avem mai multe tipuri de saună.“ Din meniu fac parte baia turcească, bazinul cu apă sărată - pentru purificarea aparatului respirator şi tratarea pielii, sauna cu infraroşu şi camera caldă cu băi romane antice. Restul e tăcere. Şi relaxare. Aşa că întregul ansamblu SunGarden are 30.000 de oaspeţi anual în toate facilităţile, în principal clienţi din clasele medii şi superioare.

Din natura sălbatică de altădată, care a dăinuit pe spaţiul actualului resort, a rămas doar ce era mai îmbietor pentru ochii vizitatorilor. Nicolae Căpuşan se declară, de altfel, îndrăgostit de natură, aşa că investeşte anual între 10.000 şi 20.000 de euro în plante, printre care peste 200 de specii de arbori ornamentali.

Până acum, a investit în total circa 15 milioane de euro în complexul SunGarden Golf & Spa Resort, bani proveniţi din alte businessuri ale lui Nicolae Căpuşan, care mai are câteva proiecte imobiliare rezidenţiale şi hoteliere.

„Complexul de lângă Cluj-Napoca a fost o sumă de idei. Am văzut multe lucruri interesante în străinătate, dar nu am copiat nimic întocmai, ci doar m-am inspirat“, spune Nicolae Căpuşan.

În business, îi este alături fiul său, Vlad Căpuşan, alpinist profesionist, alături de care îşi petrece weekendurile perfecte când nu e rost de o partidă de golf. Tatăl şi fiul se întâlnesc serile la cină şi discută despre ce se mai poate face la SunGarden, despre problemele care apar în afaceri şi, în general, fac împreună planuri. Nicolae Căpuşan l-a învăţat pe Vlad un lucru de căpătâi, pe care şi el, de altfel, l-a învăţat de-a lungul anilor în care a muncit să-şi pună pe picioare ideile: „În afară de moarte, orice se poate rezolva. Putem câştiga o lume sau putem pierde o lume. Dar totul se rezolvă.“