Travel

Călător de dragul călătoriei: Peste 100 de ţări şi mai departe

24 apr 2014 394 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Câţiva oameni de afaceri români, călători cu experienţă, ne-au povestit ce pasiune îi îndeamnă să-şi facă bagajul şi ne-au recomandat lucruri de încercat, descoperite în expediţiile lor în jurul lumii. 

 

Gilda Lazăr, director de corporate affairs al companiei JTI de aproape 16 ani, e pasionată de călătorii şi a vizitat până acum 101 ţări. De altfel, a răspuns mailului nostru de undeva, dintr-o insulă în Filipine.

 

Ce fel de călător sunteţi (de aventură, cultural, culinar etc)?

Suntem, pur şi simplu, pasionaţi de călătorii. Eu am vizitat până acum 101 ţări şi teritorii independente, iar soţul meu (bancherul Dan Pascariu - n.red.), 104. Avem acasă o hartă mare, pe un perete, iar numărul piunezelor colorate care marchează locurile prin care am trecut creşte în fiecare an cu cel puţin patru. Aceasta este ţinta minimă pe care ne-am propus-o acum câţiva ani, când am întâlnit, în Cappadocia, un cuplu american în vârstă, aflat în a ...104-a ţară. Între timp, aproape că am egalat, iar ţinta s-a modificat, deşi nu sperăm să-l ajungem din urmă pe David, un alt american, cu care am schimbat impresii într-o croazieră pe Amazon şi care, la cei 80 de ani împliniţi, văzuse toate ţările şi teritoriile de pe lista ONU, cu excepţia a două: Coreea de Nord şi, parcă, Haiti. Ne place să descoperim cultura locurilor, bucătăria tradiţională, băuturile. De fiecare dată ne documentăm în prealabil şi avem pregătită o listă a obiectivelor care nu trebuie ratate (highlights) şi care definesc destinaţia respectivă, fie că este vorba despre frumuseţi naturale (cascade, peşteri, plaje etc.), repere istorice (castele, cetăţi, clădiri, monumente), muzee sau expoziţii specifice, dar şi pieţe, târguri, străzi. Evident, facem o selecţie şi nu epuizăm niciodată lista, pentru cazul în care, cine ştie, vom reveni. Suntem călători activi, nu stăm într-un loc decât două-trei zile, dar ne oferim şi momente de relaxare, pentru că nu vrem să ne întoarcem mai obosiţi decât am plecat.

 

Unde călătoriţi?

Pe cât posibil, cât mai departe cu putinţă.  Am vizitat toate continentele, dar n-am ajuns încă la cei doi poli, în Fidji, Cuba sau Madagascar. Ţara favorită, în care nu poţi să te plictiseşti, pentru că ţi-ar trebui 370 de ani să vezi tot ce merită văzut (aşa am citit undeva), rămâne Italia.

Acum, când scriu acest e-mail (pe 9 aprilie - n.red.), ne aflăm într-o insulă din cele peste 7.100 ale arhipelagului care formează statul Filipine. Se numeste Pangulasian şi este o reprezentare cât se poate de fidelă a ceea ce mulţi îşi imaginează a fi Raiul pe pământ: 30 de vile mici, de lemn, acoperite cu stuf, pe plajă sau printre copaci, cocotieri, nisip alb, de coral, mare caldă, în toate nuanţele de albastru, verde şi turcoaz, o piscină infinită, personal amabil şi discret, apusuri înflăcărate. Pentru mine, Raiul ar presupune şi câţiva brazi şi miros de munte, însă nu le poţi avea chiar pe toate, deodată. Pe insuliţele din jur, cu pereţi drepţi din calcar, măcinate la bază de valurile oceanului, sunt peşteri misterioase, lagune ascunse, plaje secrete şi temple părăsite, iar una este transformată în sanctuar pentru broaştele ţestoase. Ne-am odihnit destul. Astăzi, plecăm spre Taipei, prin Manilla, iar la sfârşitul săptămânii vom fi la Seoul, în Coreea de Sud, de unde ne vom întoarce la treabă, acasă. Trei ţări în 12 zile, din care două weekend-uri, nu e chiar atât de rău, nu? Zilele mele de concediu sunt strict limitate, aşa că trebuie drămuite înţelept.

 

Cea mai frumoasă amintire:

Dintre cele recente aş menţiona Transandean Express, o călătorie de 10 ore cu un tren special, pe platoul Anzilor, între Cuzco şi Lacul Titicaca, cu oprire la 4.318 m altitudine. Nu voi putea uita însă nici prima întâlnire cu Coloseumul din Roma, nici dimineţile cu lei din Masai Mara, în Kenya, sau templele din junglă de la graniţa dintre Mexic şi Guatemala, dar nici cel mai frumos răsărit de soare, pe platoul Jepilor, lângă Babele, în expediţia de la 14 ani.

 

Recomandări de pe drum:

Pangulasian Resort, pe insula cu acelaşi nume, aproape de El Nido, arhipelagul Palawan, Filipine. „Good value for money“.  Un fel de Caraibe, în Pacific. Mult mai departe, dar mai puţin exclusivist. Frumuseţe simplă, naturală, fără nimic forţat. Cina pe nisip, desculţi, jackfish la grătar şi crabi cu sos de ginger şi usturoi, un Chardonnay din Australia, sunetul fluxului mângâind ţărmul...Managerul, Frank, este francez, iar personalul, local. Tineri zâmbitori, natural amabili, gata să-ţi îndeplinească dorinţele, un cântec de bun venit şi de rămas bun de la tot personalul...

 

Cu ce vă întoarceţi din călatorii?

De obicei, cu un obiect local, care să hrănească amintirile. Soţul meu colecţionează măşti, aşa că, de fiecare dată, luăm cel puţin o mască. Pentru mine, dacă se poate, o „vechitură“ simbolică. Îmi plac antichităţile, lucrurile cu suflet şi poveste.

 

Trei lucruri pe care le purtaţi mereu în bagaj, în aceste călătorii:

Cărţi de citit, telefonul (cu acces la net şi mailul de de birou) obiectele de toaletă şi hainele strict necesare. Călătorim cât mai simplu. Dacă se poate, mergem doar cu bagaj de mână sau, cel mult, o valiză pentru doi. Nu cărăm lucruri inutile, bijuterii, accesorii, încălţăminte în plus sau haine sofisticate.

Citiţi mai multe despre călătorii, în ediţia de mai a DA Premium, ce va aparea pe piata mâine, 25 aprilie, împreună cu Ziarul Financiar.